Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Alzheimer

Имам приятелка, която безцеремонно отказва да пие ябълков сок. Лиза се кълне, че той има вкус на ръждясали пирони и аз така и не успявам да я разубедя.

Причината за това ми напомняше на мистерия, докато един ден тя не ми сподели, че майка й давала на нея и на братята и сестрите й желязо на капки в ябълков сок когато били деца.

Е, макар че майката на моята приятелка може да я е отказала от пиенето на ябълков сок завинаги, оказва се, според нови изследвания, че тя може също така да е гарантирала, че дъщеря й никога няма да премине през страданията на болестта на Алцхаймер нито през други свързани с мозъка заболявания.

Не знам за вас, но бих казал че това си е супер сделка.

Ще ви разкажа повече за това ново изследване след малко, но първо нека споделя малко история за нещо, което вече знаехме за важността на желязото и здравето на мозъка.

Мисията познавателна способност започва с желязо

Желязото формира центъра на червените кръвни клетки. А както може би вече знаете, недостигът на минерала в тялото води до заболяване, наречено анемия, което означава, че имате твърде малко от зависещите от желязото червени кръвни телца.

Понеже тялото използва същите тези клетки за пренасянето на кислород в тялото, намаляването им може да има сериозно въздействие върху цялостното ви здраве.

Мозъкът ви е особено уязвим на липсата на богатите на кислород червени кръвни клетки, циркулиращи в тялото ви. Всъщност, изчислено е че главата ви може да използва до двайсет процента от наличния в тялото кислород.

Ако нямате достатъчно от него, това може да въздейства отрицателно на здравето на мозъка ви и да доведе до познавателни проблеми като разсеяност или липса на концентраця (особено при децата) а в най-лошия случай до деменция.

Което ни връща към новото изследване, за което споменах по-горе.

Екип учени в Университета на Калифорния разкри изненадваща връзка между липсата на желязо през тийнейджърските години и отрицателните промени в мозъка много по-късно през живота.

Тийнейджърите със здрав мозък се радват на здрав мозък в старостта

Колкото и странно може да звучи, за да разберете връзката между здравето на мозъка  и желязото вие всъщност трябва да започнете с черния дроб.

Черният дроб произвежда протеин, наречен трансферин, който се използва от тялото за пренасянето на желязо. Когато нивата на желязото спадат, черният дроб реагира като пуска в обръщение повече от протеина, за да повиши преноса на минерала.

Екипът от Университета на Калифорния започва да измерва нивата на трансферин в група от 615 здрави близнаци и братя и сестри преди осем до 12 години. Учените искали да открият дали нивата на желязо през юношеството имат някакво въздействие върху мозъка по-късно през живота.

Те измерват нивата на трансферин на участниците когато те са на 12, 14 и 16 години. След това наскоро, когато децата са достигнали средна възраст от 23 години, те правят рентгенови снимки на мозъците на цялата група.

Плюс това правят специализирано дифузионно сканиране, което показва връзките, силата и цялостта на миелиновата обвивка на мозъка при 574 от участниците.

Онова което учените откриват изненадва всички според професора по неврология Пол Томсън, а именно, че доброто здраве на мозъка в годините след юношеството се основава върху здравословните нива на желязото назад през годините на тийнейджърството.

И ето защо…

Желязото е истинска храна за мозъка

Оказва се, че когато човек е млад, желязото помага за изграждането на физическата обвивка на мозъка. Минералът е жизненоважен градивен елемент в създаването на наситена с мазнини миелинова обвивка, която обгръща нишкообразните пътеки в мозъка, по които се движат нервните импулси.

Но недостатъчното желязо в храната в детството принуждава мозъка да прибягва към ресурсите си, което ви оставя уязвими по-късно през живота, когато мозъкът ви се нуждае от складирания минерал, за да ви предпазва от Алцхаймер.

Изводът? Яденето на балансирана храна в юношеските години когато мозъкът се развива е жизнено важно за здравето на мозъка в златните години от живота.

Сега разбира се, освен ако нямате машина на времето, скрита на тавана, това може да не е съвет който може да се следва от нас възрастните. Но всички ние със сигурност можем да се погрижим младежите в живота ни… и онези, които се грижат за тях… да научат за значението на желязото.

Но не забравяйте също така, че както е с повечето неща в живота, ключът при желязото е в баланса. Всъщност, твърде голямото количество от минерала по-късно през живота се свързва със заболявания на мозъка като болестите на Паркинсон, Хънтингтън и Алцхаймер.

И ако като майката на Лиза и вие (както и вашият натуропат) изберете да давате на децата си желязо на капки, просто изберете храната, в която им ги давате много внимателно защото като Лиза те може повече да не я погледнат когато пораснат.

Или още по-добре, избягвайте свободните радикали, които придружават неорганичните хранителни добавки с желязо като сервирате за вечеря телешки черен дроб или използвате таблетки от сушен черен дроб вместо това.

Д-р Алън Сприйн

Източник:

http://healthiertalk.com/shocking-mineral-secret-avoiding-alzheimers-10502

Снимка: www.facebook.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *