Домашно приготвените протеини на прах без които не можете

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

protein-powder

Добавянето на протеин на прах към смутита или ястия е чудесен начин за набавяне на допълнителни хранителни вещества. За жалост, продаваните на пазара прахове обикновено са пълни с изкуствени овкусители и с други ненужни добавки, да не говорим колко са скъпи!

Добрата новина е че сами можете да си правите протеини на прах със съставки, които вероятно имате у дома си и в този момент.

Рецептите, които ви даваме днес са всичките на растителна основа, лесно се правят, съдържат 6 или по-малко съставки и макар че съдържат по-малко протеин на порция от купените в магазина, за тях са необходими пълноценни храни, а не екстракти – така че са по-здравословни за вас така или иначе!

Изследване: Повишаването на приема на ТОВА хранително вещество (протеина) с 15-30% намалява силното желание за ядене и стимулира отслабването.

Тези рецепти са за 2-3 дози, ако използвате посочените супени лъжици като ориентир.

1. Протеинов прах за предоставяне на сила преди фитнес тренировка

Семената от чиа и коноп са с високо съдържание на протеин, бадемите и сусамът предоставят здравословни мазнини, прахът от мача добавя малко кофеин за стимулиране на енергийните нива, а ванилията придава чудесен вкус! Добавяйте сместа в зелени смутита и й се наслаждавайте преди сутрешните си упражнения.

1 с.л. суров сусам

1 с.л. сурово, белено конопено семе

1 с.л. семена от чиа

1 с.л. бадемово брашно

1 ч.л. прах от зелен чай мача

1/2 ч.л. ситно смляна ванилена шушулка

Смелете заедно сусама, конопеното семе и семената от чия на гъст прах.  Добавете останалите съставки и мелете още няколко секунди за равномерно размесване.

2. Протеинов прах за балансиране на хормоните

Както джинджифилът, така и мака имат балансиращи хормоните свойства, докато конопът, семената от чиа и бадемите осигуряват обилна и здравословна основа.

1 с.л. сурово, белено конопено семе

1 с.л. семена от чиа

1 с.л. бадемово брашно

½ ч.л. джинджифил

1 ч.л. мака на прах

Смелете конопеното семе и семената от чиа на прах. Добавете останалите съставки и мелете още няколко секунди до равномерното им разбъркване.

3. Когато се нуждаете от протеин и фибри

Скорошно изследване показа, че набавянето на достатъчно фибри може да е най-важното нещо що се отнася до отслабването. Ето рецепта за протеин на прах с високо съдържание на фибри.

2 с.л. семена от чиа

1 с.л. сурово ленено семе

1 с.л. суров сусам

1 с.л. несъдържащи глутен овесени ядки

½ ч.л. смляна канела

Смелете семената от чиа, лененото семе, сусама и овесените ядки докато станат на прах. Добавете канелата и мелете още няколко секунди докато всички съставки се размесят добре.

4. Стимулираща метаболизма протеинова смес

Включването на достатъчно протеин в храната е особено важно за бързия метаболизъм, но този протеинов прах включва също така и стимулиращи метаболизма добавки като зелен чай мача на прах, сурово какао на прах и лют червен пипер кайен.

1 с.л. семена от чиа

1 с.л. сурово, белено конопено семе

1 с.л. сурово ленено семе

1 с.л. прах мача

½  ч.л. сурово какао на прах

½  ч.л. кайенов пипер

Смелете семената от чиа, конопеното семе и лененото семе на прах. Добавете мача праха, какаото и  кайена и продължете да мелите още няколко секунди до пълното им размесване.

5. „Зелен” протеинов прах

Протеинът в граха е с високо съдържание на есенциални аминокиселини като лизин, аргинин и глутамин и лесно се храносмила в тялото. Конопът, слънчогледовото семе и спирулината придават допълнителна здравословна мощ.

2 с.л. чист и органичен грахов протеин на прах

1 с.л. конопено семе (смляно)

1 с.л. слънчогледово семе

1 с.л. спирулина или хлорела на прах

Смелете конопеното семе и слънчогледовото семе на прах. Добавете граховото брашно и спирулината (хлорелата) и мелете още няколко секунди докато съставките се размесят добре.

6. Супер алкален протеин на прах

Семената от чиа, коноп и тиква са три от най-алкализиращите организма семена, а от своя страна спирулината и джинджифилът са високо алкални и реално спомагат процеса на детоксикация.

1 с.л. семена от чиа

1 с.л. конопено семе

1 с.л. тиквени семки

1 с.л. спирулина/хлорела

½ ч.л. джинджифил

Смелете семената от чиа, конопеното семе и тиквените семки на прах. Добавете джинджифила и спирулината (хлорелата) и продължете да мелите още няколко секунди до равномерното им размесване.

7. Противовъзпалителен протеинов прах

Всички посочени по-долу съставки са с високо съдържание или на антиоксиданти или на омега-3 мазнини или и на двете (лененото семе и семената от чиа). В комбинация те предоставят голямо количество здравословен протеин и мазнини, както и силни противовъзпалителни свойства.

1 с.л. семена от чиа

1 с.л. конопено семе

1 с.л. сурово ленено семе

1 с.л. слънчогледово семе

1 ч.л. мача на прах

½ ч.л. сурово какао на прах

½ ч.л. джинджифил

Смелете семената от чиа, конопеното семе и лененото семе на прах. Добавете джинджифила и какаото и мелете още няколко секунди до пълното им и равномерно размесване.

8. Противовъзпалителна смес за цялостно здраве

Лененото семе и семената от чиа съдържат фибри, а добавянето на няколко супени лъжици орехи и слънчогледово семе прави сместа дори още по-здравословна за мозъка, придава й противовъзпалителни свойства и я прави полезна за цялостното здраве на сърцето.

1 с.л. ленено семе

1 с.л. семена от чиа

2 с.л. орехи (смлени)

1 с.л. слънчогледово семе

Смелете лененото семе, семената от чиа, орехите и слънчогледовите семки на прах, докато са размесят добре.

Всички тези протеинови прахове трябва да се държат в плътно затварящи се стъклени буркани в хладилника. Макар че смлените семена гранясват много по-бързо от несмлените, ако ги съхранявате правилно, те ще се запазят годни за употреба до 2 месеца.

Чувствайте се свободни да експериментирате с количествата, съотношенията и вкусовете докато не откриете идеалния микс за себе си и му се наслаждавайте!

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/homemade-protein-powders-that-balance-hormones-and-boost-workout-performance/

Снимка: www.thinkhealthiness.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *