Мозъкът ви изхвърля отровите докато спите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Често чувам хора да се хвалят, че спят по 4 или 5 часа все едно че за това заслужават почетна значка. Истината е, че хората, които спят по-малко от 7 – 8 часа сън сами си вредят. Сънят се нарежда наред с храната и водата сред нещата, които са особено важни за оцеляването ни. Недостигът на качествен сън въздейства негативно както на плодовитостта, така и на здравето ви. Недостатъчното сън може да се отрази също и на настроението и на апетита ви, както и на половия ви нагон! Без достатъчно сън ще се затруднявате в решаването на сложни задачи или ще загубите способността си да мислите ясно.

Една трета от живота ни преминава в сън. Когато сложим глава на възглавницата, мозъкът се включва на висока предавка и започва да работи. Мозъкът е почти толкова активен докато спим, колкото когато сме будни. Невроните започват да работят и процесът на възстановяване на мозъка започва.

Прекрасната лавандула, 5 терапевтични употреби

Докато спим мозъкът преминава през различни фази. Първата фаза е на сън когато мозъкът отделя много бавни делта вълни, тогава човек изпада в дълбок отморяващ сън. През тази фаза си набавяме най-много сън. Според учените мускулите ни са отпуснати, ние дишаме бавно, дълбоко и спокойно, при големи мозъчни вълни, както и с освободено съзнание.

Следващата фаза е на сън с бързо движение на очите (REM). По време на съня във фазата REM мозъкът става изключително активен. Именно в тази фаза ние сънуваме.

В тази фаза на съня тялото е парализирано, а сърдечният ритъм и дишането са променливи. В тази фаза сме преди да се събудим. Учените отбелязват, че невроните са в синхрон и се включват и изключват и това се случва само тогава.

Сега мозъкът се нуждае от по-малко кислород и от по-малко приток на кръв. В този момент мозъчноспиналната течност, течност, която представлява прозрачна течност обгръщаща мозъка, започва да се влива и оттегля, подобно на вълна по време на връхната точка на прилива на плаж. Това вливане и изливане пречиства мозъка от токсини като бета амилоидите, които по естествен начин се натрупват в мозъка и могат да доведат до Алцхаймер и други болести. Така че при недостатъчно сън човек оставя отровите в мозъка си.

Най-добрите 5 естествени сънотворни

Ако на мозъка не му се позволява да извършва необходимата му поддръжка поради недостиг на сън, в бъдеще може да се появят неблагоприятни последици.

Може би си мислите, че ако си подремвате следобед, това ще ви помогне да си наваксате със съня, който пропускате нощем. Но това изобщо не е така! Подремването след обяд може да е полезно за вливане на енергия, но нищо не може да замести дългия процес, през който преминава мозъка ви когато спите непробудно по 7 – 8 часа без да се събуждате!

Изводът е че правилната продължителност на съня презарежда клетките в тялото ви с енергия, изчиства шлаките от мозъка ви и помага на способността ви да учите и да запазвате спомените си ясни.

Ако сега работите вкъщи, започнете да практикувате да спите по 7 – 8 часа, и да се надяваме, че когато се завърнете на работа ще сте придобили навика да спите по-дълго.

Превърнете съня си в приоритет!

Прочетете още:

6 трика успокояват мозъка когато не можете да спите

Как въздейства пандемията COVID-19 на съня ви

Топ 10-те хранителни вещества за спокоен сън и здрави кости

Чудесните ползи от пиенето на вода преди сън

Мозъкът има бутон ИЗТРИЙ и ето как да го използваме!

Причинете си отморяващ сън с този спрей за стъпала

Магическите одеала с тежести при безсъние, тревожност и какво ли още не

Изхвърлете токсините в съня си, спасете мозъка си

Източник:

https://blackdoctor.org/while-you-are-sleepingyour-brain-is-removing-poison/

Снимка: Dave Asprey

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *