6 трика успокояват мозъка когато не можете да спите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако сте приели съвета ни от миналата година, вие сте с година пред изследователите. Тогава ние предложихме, че когато не можете да спите поради стрес, добре би било да „записвате това”, за да си помагате и най-накрая да заспивате.

Както обяснихме тогава, написването на хартия на план е чудесен начин да облекчите тревожността си и да си помогнете да заспите по-бързо. И се оказва, че изследователи от Университета Бейлор са съгласни.

В свое изследване наскоро те откриха, че като записвате целите си за утре, това може да ви помогне да спите по-добре тази нощ.

Участниците в изследването, които записвали целите си за следващия ден заспивали средно с девет минути по-бързо от онези, които се опитвали да заспят без да пишат списък.

А онези, които наистина се отдали на тази си задача и доизкусурявали в детайли своя план, заспивали най-бързо.

Отпускащо конопено мляко – тоник за релаксиращ сън

6 решения когато не можем да заспим ни помагат да спим като бебе

Но писането на списък със задачи не е единственият трик за заспиване, който можем да ви покажем. Следват още шест доказани съвета, които помагат за успокояването на мозъка когато не можете да заспите.

1. Не обръщайте внимание на часовника си:

Изследване в Ню Мексико откри, че „поведението на следене на времето”—или постоянното гледане на часовнка, както вие и аз бихме го нарекли—пречи на съня. Вместо да успокоява ума, то води до повишаване на тревожността ви за това колко малко спите.

Резултатът? Това прави заспиването ви дори още ПО-ТРУДНО.

Прекъснете цикъла „не мога да спя” като обърнете часовника към стената. Или още по-добре, направо го изнесете от спалнята си.

Избягвайте болки с правилната поза за сън

2. Движете се:

Нещата, които правите през деня въздействат на това колко добре спите през нощта. И едно от тези неща, които би следвало да правите е умерената физическа активност.

Експертите казват, че умерената физическа активност сутрин ще ви помогне да спите по-добре през нощта. Важното е да не се преуморявате с тежки физически упражнения следобед. Иначе енергията, която получавате от упражненията може да се обърне срещу вас и да ви държи будни.

3. Опитвайте се да оставате будни:

Това има странното име, парадоксално намерение, но идеята няма как да е по-проста. Когато полагате усилия да не спите… и наистина упражнявате натиск върху мозъка си да го правите… най-вероятно в крайна сметка ще заспите.

И колкото и странно да изглежда, концепцията е подкрепена от изследвания, проведени в Шотландия и Индия. Опитвайте се да държите очите си отворени, а мозъка си буден следващия път когато не можете да заспите, и вижте колко бързо ще се унесете в сън.

Топ 10-те хранителни вещества за спокоен сън и здрави кости

4. Слушайте приказка за лека нощ:

Този стар трик, който ви очароваше когато бяхте дете, може и днес да ви въздейства магически.

Свалете си аудио версия на любимите си книги, легнете удобно в леглото си и оставете смартфона или таблета да ви разказват историята. Най-добре е вече да сте чели книгата или историята, та да не се опитвате да оставате будни, за да разберете какво става в нея. Но също така трябва и да я харесвате достатъчно, за да не ви разсейва и да можете да заспите.

5. Опитайте метода 4-7-8:

Дълбокото дишане отпуска тялото естествено. Но експертите казват, че има специален модел, който много ефективно предоставя необходимото за сън спокойствие. Нарича се метода 4-7-8.

Започнете като напълно издишате въздуха от дробовете си. Вдишайте през носа докато преброите до четири. Задръжте въздуха и бройте до седем. След това издишайте въздуха напълно с свистящ звук като броите до осем.

Повторете упражнението поне три пъти. Макар че в началото може да се чувствате странно, ако го превърнете в ритуал, който правите всяка вечер ще откриете, че благодарение на него заспивате по-лесно за нула време.

Късното лягане може рязко да повиши риска ви от диабет тип 2

6. Опитайте мелатонин:

Мелатонин е хормонът, който казва на мозъка ви, че е време за сън. Но производството на мелатонин се забавя с напредването на възрастта. Хранителна добавка с мелатонин може да набавя в тялото ви липсващия мелатонин.

Ако и по-рано сте опитвали мелатонин без особен успех, може би е време да го опитате отново. Нови изследвания разкриват, че при много хора спрейовете с мелатонин действат далеч по-добре от традиционните капсули. Така мелатонинът се усвоява пряко вместо да трябва да преминава през храносмилателния тракт. Което означава по-бързи резултати и по-добро усвояване.

На всеки се е случвало да не може да заспи. Когато посред нощ не можете да заспите, това може да ви отчае. Успокойте се и опитайте една от горните седем стратегии, за да поспите. Преди да се усетите ще се унесете в спокоен сън.

Прочетете още:

Точката море на спокойствието облекчава безпокойство, нервност, сърцебиене… и още една точка

Пет причини да хапваме мед вечер преди лягане

Шиацу, японски масаж за облекчаване на болки и релаксация

Защо се будим посред нощ, причини и как да се справяме

Бърз масаж регулира кръвообръщението и метаболизма за следващия ден

Спете на лявата си страна, надхитрете лошото храносмилане

Не пропускайте да се възползвате от връзката мелатонин-рак

Ето защо е толкова важно да масажираме стъпалата си преди сън!

Източник:

https://healthiertalk.com/tricks-silence-brain-cant-sleep/
Снимка: Women’s Health

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *