Лунната диета, основи за изграждането й

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

waxing moon

Обърнете внимание, че за ваше улеснение по-долу даваме някои от правилата за хранене по време на 4-те различни фази, през които преминава луната всеки месец . Така ще имате по-пълна информация за Лунната диета и ще ви е по-лесно да я следвате, ако решите да се възползвате от здравословното й въздействие върху организма. Във всеки случай, всяко месечно разтоварване на тялото, било то в рамките на един или повече дни, е полезно и препоръчително. Въпросът е да се изгради навика за спазването на добре обмислен и балансиран режим.

Ето още подробности за Лунната диета:

В основни линии, за 24-часовото спазване на така наречената Лунна диета е необходимо да се следва календар на фазите на луната (вижте Лунния календар за 2014 година тук). Като се съчетава деня на новолунието с гладуване и пиене само на минерална/изворна вода и пресно изцедени сокове и се следват още няколко съвета, отнасящи се за всеки от циклите на луната, се смята, че Лунната диета подсилва способността на човек за бързо сваляне на килограми.

Луната и тялото

Митовете и легендите още от дълбините на времето в целия свят описват въздействието на луната върху живите същества на земята. Океанските течения следват притегателната сила на луната. Месечните цикли на жената се случват паралелно с циклите на луната. Някои са убедени, че пълнолунието подтиква към агресивно поведение. Други вярват, че луната крие тайни духовни сили. Поддръжниците на Лунната диета вярват, че в мистериозността на луната се крие ключа към отслабването и детоксикацията.

Новолуние

По време на новолунието, лунната светлина е блокирана и луната се вижда трудно в нощното небе. За спазването на лунната диета е необходимо от момента на настъпване на фазата новолуние да не яде никаква храна през целия ден на новолунието. През този ден се препоръчва пиенето на течности като чиста вода и плодови сокове, което ще помогне на тялото да се освободи от вредните субстанции. Тези течности обаче не трябва да съдържат захар и сол. Препоръчва се пиенето на билкови чайове от салвия (градински чай), глухарче или подсилващия метаболизма зелен чай.

Първа четвърт (Нарастваща луна)

По време на нарастването на луната, когато светлината на луната става по-силна в нощното небе, нараства и апетита и това е времето, в което самодисциплината е подложена на изпитание според сайта Weight Loss Unit.com. Яденето след 18:00 ч. през периода на нарастващата луна е забранено, тъй като някои вярват, че тялото формира резервите си от енергия през този период. Макар че не е необходимо да се пости през периода на нарастващата луна, експертите съветват да се яде по-малко от обикновено. Препоръчва се пиенето на допълнителни количества течности в часовете между 15:00 и 17:00 ч., за да се чувства тялото заситено през вечерните часове на Лунната диета.

Пълнолуние

Според сайта Weight Loss Unit.com, най-доброто време за започване на Лунната диета е 2 до 3 дни преди пълнолуние. Следвайки по-либерален вариант на Лунната диета, в деня на пълнолунието трябва да ядете по-малко от обикновено и да не ядете нищо след 18:00 ч. Ако решите да спазвате стриктно Лунната диета, вие можете да не ядете нищо при пълнолуние и това ще стимулира отслабването, тъй като се твърди, че по това време желанието за ядене на нездравословни храни е най-голям. Пиенето на много вода и на различни хранителни сокове дава на тялото допълнителната енергия, която то жадува. Но алкохол и прясно мляко са забранени по време на всички дни на спазване на Лунната диета.

Втора четвърт (намаляваща луна)

След пълнолуние следва двуседмичният период на намаляващата луна. Лунната светлина е по-слаба в нощното небе, и се приема, че този период стимулира детоксикацията и извлича излишната вода от тялото. Препоръчва се след пълнолуние, през периода на ‘смаляване’ на луната да се пият по 8 чаши вода всеки ден и да се поддържа здравословен режим на хранене.

Резултатите

Научни доказателства за ефекта на лунната диета върху отслабването и апетита няма. Обаче, пиенето само на сокове поне един ден от месеца се препоръчва за детоксикация на тялото и за подобряване функцията на храносмилателната и имунната система. А при внимателно следване на хранителен режим през целия месец, в рамките на 24 часовия период след започването на периода на гладуване, човек може да отслабне с до 3 кг и да продължи да отслабва през месеца, ако продължи да следва очертания по-горе режим на хранене.

Памела Джентри

Още съвети и информация за Лунната диета очаквайте преди пълнолунието през юли.

Междувременно, можете да прочетете и първата статия от поредицата за Лунната диета: Лунната диета, откровено за вас

Източник: Moon Diet Basics, 23 May 2010:  http://www.livestrong.com/article/85268-moon-diet/

Снимка: photo.accuweather.com

Важно

По отношение на диетите, сайтът Здрави всеки ден ви препоръчва преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *