Пенливото шампанско е пълноценна храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Може ли пенливото шампанско да е всъщност пълноценна храна полезна за здравето?

Днес науката подкрепя казаното от мен!

През годините досега аз толкова изпреварвах нещата, често пъти с десетилетия, че създадох колонката „Казах им”!

drink-driving

През 1985 година дадох интервю за BBC и ме има записан да казвам „Шампанското е полезно. То е пълноценна храна! В бутилката има само грозде и мехурчета”.

Шегувах се, разбира се. Но все пак се оказа истина, въпреки това. Като експерт по храната с познания за възпалителните храни, аз зная, че повечето хора понасят много добре шампанското и сухите бели вина. Червените вина не са толкова добри, защото съдържат много по-високи нива хистамин, както и лошо толерирани от някои хора танини.

Твърдият алкохол и бирите изобщо не са полезни.

Но шампанското е кралят на здравословните напитки!

Шампанското е заредено с полифеноли, антиоксидантите от гроздето. Те помагат за предпазването на мозъка и сърцето, поддържат кръвното налягане ниско и повишават химикалите на „щастието” в мозъка.

Има и други растения, които съдържат някои от същите съединения като шампанското. Какаото, например ги съдържа… но пиенето на чаша горещ шоколад някак не е толкова забавно, колкото пиенето на чаша шампанско.

Не се оставяйте да ви заблуди факта, че то няма цвета на червеното вино. Полифенолите са в бутилката, вярвайте ми!

Те ще ви удивят!

Оказва се, че шампанското е много здравословно. То предоставя същото количество антиоксидантна защита за сърцето, като червеното вино и далеч повече от боровинките и повечето плодове, и затова повишава енергията на сърдечния мускул и предпазва клетките на сърцето от увреждането на свободните радикали.

Списанието The British Journal of Nutrition публикува изследване, което разглежда дали шампанското подобрява артериалното здраве и се оказва, че то определено го прави. Давали на участниците по две чаши шампанско и открили, че шампанското повишава азотния оксид в тялото. Това съединение отпуска кръвоносните съдове и снижава кръвното налягане, като в същото време подобрява еректилната функция. И действието продължава до осем часа.

Значи шампанското действа по-добре от виагра! Има чудесен вкус и не се отразява зле на зрението като виаграта със сините кръгове, които тя кара мъжете да виждат: да не говорим, че и дамата ви пие заедно с вас! Друго изследване, публикувано в списанието The Journal of Agricultural and Food Chemistry откри, че антиоксидантите във фенолните киселини също така предпазват мозъка от увреждане от страна на свободните радикали. И това става дори и да изпиете малко количество шампанско.

Едно предупреждение обаче: трите полезни фенолни киселини са тирозол, кафеена киселина и галова киселина. От опит зная, че те могат да повлияят на малък процент от хората и затова някои хора ги боли глава и не се чувстват добре от шампанското. Ако сте от малцината с лош късмет, просто не пийте шампанско, разбира се!

Шампанското също така освобождава полезни невротрансмитери като хормона на „щастието” допамин. Те ви помагат да се движите, да мислите позитивно и да изпитвате удоволствие.

Шампанското подобрява храносмилането, но разбира се французите знаят това от край време. Немско изследване сравни твърд алкохол като водката с вина и шампанско и откри, че вината и шампанското повишават полезната храносмилателна киселина с до 95%, докато твърдият алкохол изобщо няма такова действие.

Както знаете, много изследвания показват, че умереното пиене всеки ден ни помага да сме по-здрави и да живеем по-дълго. Мисля че тази статистика се отнася единствено и само до вината, които както вече казах са пълноценна храна. Твърдият алкохол и бирите не са полезни и човек трябва изобщо да ги избягва.

Разбира се, че има и други пенливи вина, които най-вероятно предоставят повечето или всички тези ползи за здравето. Те включват испанската кава, италианското просеко, а и в Калифорния има някои чудесни пенливи вина.

Така че наздраве!

Професор Кийт Скот-Мъмби

Източник: The Alternative Doctor, Could Bubbly Champagne Actually Be A Whole Food That’s Good For Your Health?, 1 May 2014

http://alternative-doctor.com/nutrition/champagne-is-a-whole-food-and-good-for-your-health/

Снимка: www.turnerhopkins.co.nz

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *