Салвестролите – Естествени противоракови химикали, съдържащи се в плодовете

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаехте ли… че има хранителни съединения, наречени салвестроли, които откриват раковите клетки в тялото… и изпускат поток от химически агенти, които убиват раковите клетки в рамките на 30 минути – но оставят нормалните клетки незасегнати?

Салвестролите са нов клас естествени противоракови химикали, съдържащи се в някои ядливи растения и плодове. За разлика от другите естествени съединения и фитохимикали, които са категоризирани като единствен по рода си химически вид на растително съединение, салвестролите се определят на база на техния механизъм за противораково действие.

Салвестролите имат изключителната способност да разкриват раковите клетки … да се закрепват за тях … и да ги унищожават. Причината, поради която те могат да убиват раковите клетки, особено като оставят нормалните клетки незасегнати – е защото те могат да разграничават присъствието на един ензим, наречен CYP1B1 (Сип едно Бе едно), който е присъщ компонент на раковите клетки, но липсва в нормалните клетки.

Когато салветролите влязат в контакт с ензима CYP1B1 вътре в човешките ракови клетки, те се ‘активират’—и карат раковите клетки да спрат да растат или да умрат. Противораковият ефект, който този процес на активация причинява не се предизвиква директно от самите растителни химикали, а от техните метаболити, които салвестролите генерират в човешките ракови клетки.

salvestrols

Как бяха открити салвестролите

Двама учени в Обединеното кралство – Гари Потър (професор по химия на лекарствени продукти) и Дан Брук (почетен професор по фармацевтичен метаболизъм и бивш директор на колеж по фармация)—бяха в процес на разработване на синтетични фармацевтични съединения, които да убиват раковите клетки без да увреждат нормалните клетки …когато откриха, че вече съществуват подобно структурирани съединения, естествено присъстващи в някои растения и плодове.

Професор Потър изказа предположението, че това би могло да спомогне за обясняването защо някои плодове и зеленчуци показват противораково действие. Той въведе термина ‘салвестроли’, за да опише растителните химикали, които се активират от CYP1B1 ензимите, за да убиват ракови клетки.

„Троянски кон” вътре в раковите клетки

Потър и Брук сравняват CYP1B1 с Троянски кон вътре в раковите клетки. Когато салвестролите биват погълнати, те се инфилтрират в нищо неподозиращите ракови клетки (които те са способни да откриват поради CYP1B1 ензимите в тях)… и  освобождават поток от химически вещества, които са смъртоносни за раковите клетки.

С други думи, точно като легендарния Троянски кон, който гърците използват за да влязат в Троя, тялото изглежда зарежда раковите клетки със CYP1B1 ензими, които са семената на собственото им унищожение.

Двамата професори също така откриха, че храните, които би следвало да са богати на салвестроли всъщност показват ниски концентрации, или не съдържат изобщо никакви салвестроли. Именно тогава те осъзнаха, че методите на модерното селско стопанство (и на хортикултурата) … на производството на храна … и на обработката на храната премахват салвестролите от тези храни.

Фунгицидите например, които се пръскват върху плодовете и зеленчуците, за да ги направят привлекателни за потребителите, изчерпват съдържанието на салвестроли в тях. Модерната обработка на храната също изчерпва салвестролите, което се доказва от факта, че съдържанието на салвестроли винаги е по-голямо в необработените пълнозърнести храни. Сярата с която се пръскат зелените листни зеленчуци също унищожава високото съдържание на салвестрол в тези зеленчуци.

Убиват раковите клетки за 30 минути?

Когато се приемат ежедневно, салвестролите могат да убият гроздовете от ракови клетки за определено време … да предотвратят раковите клетки да се превърнат в напълно разгърнал се, агресивен рак … и да лекуват пред-раковите клетки, съдържащи CYP1B1 ензими.

Салвестролите действат бързо и тяхното силно действие често се проявява в рамките на половин час и продължава приблизително 3 до 10 часа.

Салвестроли в органични плодове, зеленчуци и билки

Нивата на салвестрола са показали, че са 30% по-високи в органичните зеленчуци и плодове—в сравнение с тези в неорганичните плодове и зелечуци. Така че когато това е възможно, избирайте органичните.

Плодове – естесвени източници на салвестроли: (органични)

• ябълки
• грозде (включително и вино от органично грозде)
• касис
• боровинки
• червени боровинки
• портокали
• ягоди
• мандарини

Зеленчуци – естествени източници на салвестроли: (органични)

• авокадо
• чушки
• броколи
• брюкселско зеле
• зеле
• карфиол
• китайско зеле
• маслини (включително студено пресован зехтин)

Билкови източници на салвестроли: (органични)

• артишок
• босилек
• магданоз
• глухарче
• бял трън
• мента
• розмарин
• градински чай
• скутелария
• мащерка

Трябва ли да приемате салвестроли под формата на хранителни добавки? По-полека.

Нашето изследване не ни дава основание да смятаме, че салвестролите, вземани под формата на хранителна добавка имат каквото и да било положителни въздействие за убиването на раковите клетки или за предотвратяване разпространението на рака. Тъй като салвестролите лесно биват унищожени при преработка, не е сигурно дали салвестролите в силно обработените хранителни добавки ще са в достатъчни концентрации, за да имат противораковото действие, както това става при яденето на органичните храни – плодове и зеленчуци с високо съдържание на салвестроли.

Даника Колинс

Източник: Underground Health Reporter, Salvestrols – All Natural Anti-Cancer Chemicals in Everyday Fruits, 12 December 2011

Снимка: www.sciencedaily.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на която и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *