10 причини за „упоритите” килограми в коремната област

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

  • Качването на килограми единствено върху стомаха може да се дължи на конкретни навици, свързани с начина на живот.
  • Така наречените С и З — стрес и захар — играят значителна роля за размера на талията.
  • Определени заболявания и хормонални изменение могат да допринесат за натрупването на килограми в коремната област.

Имате ли понякога усещането, че стомахът ви заживява свой собствен живот? От изпъкнал и подут, до прибран и стегнат, формата на стомаха се променя ежедневно. Но какво става когато размерът на стомаха сякаш не спира да расте без никакво облекчение на хоризоната?

Ако трупате килограми върху стомаха си, това може да е свързано с нещата, които ядете или може да е в резултат от ново лекарство или от други здравословни проблеми. От сайта INSIDER разговаряхме с експерти, за да определим по-често срещаните причини за това, че трупате тегло в коремната област.

Ябълковият оцет подобрява здравето на стомаха и червата

Генетиката играе роля във формата на тялото.

Не можем да говорим за големината и структурата на тялото без да вземем предвид генетиката. Д-р Халид Саид, лекар остеопат, сподели с нас, че генетиката определено играе роля в това къде в тялото ви се складират тлъстини.

„Ако семейното дърво показва наличие на предци с ябълковидна форма на тялото, тогава може да ви се наложи да си усигурявате достатъчно физическат активност и да ограничавате приема си на калории”, обяснява той. Но как да разберем дали тялото ни има форма на ябълка? Лесно, ако имате по-голяма талия и ако сте склонни към натрупване на тегло в коремната област, то много е вероятно формата на тялото ви да е подобна на плода ябълка.

ДНК-то не е вашата съдба: Как да променим генетично заложеното, започвайки с подправка

Стресът води до повишено складиране на тлъстини.

Стресът е нормална част от живота. Като разберем това, важно е да открием продуктивни начини за контролиране на стреса, така че той да не засяга негативно здравето ни.

Диетологът Мишел Шапиро ни сподели, че една от основните причини за абдоминално натрупване на тегло е стресът, а за да се справите с този проблем, вие трябва първо да се насочите към справянето си със стреса.

Когато сте под стрес, тялото ви отделя кортизол (хормонът, участващ в реакцията бий се или бягай). Шапиро казва, че непрестанно циркулиращият в тялото кортизол води до повишено складиране на тлъстини в коремната област.

„Кортизолът позволява на тялото да мобилизира тлъстини и енергия от други части в тялото и ги насочва към коремната област, където кортизолът прави енергията налична за жизненоважни органи”, обяснява тя.

Седемте кода към отслабването на д-р Марк Хаймън

Прекомерната консумация на захар води до натрупване на тлъстини.

Шапиро обяснява, че когато нивата ни на кортизол са повишени, ние сме склонни силно да желаем да хапнем нещо сладко, защото тялото иска бързо да се сдобие с енергия в критични случаи. Тази допълнителна захар, обаче, може да доведе до натрупване на тегло в коремната област.

„И така, стресираме се, освобождаваме кортизол, натрупваме килограми в коремната област и много ни се иска да хапнем още нещо сладко, ядем повече сладки неща и качваме още килограми”, казва тя. Какво предлага тя? Набавяйте си достатъчно сън, елиминирайте храните, които тялото ви не толерира (включително тези, съдържащи захар), контролирайте стреса с помощта на осъзнатост и медитация и се насочете към нещо друго освен захарта (като приятели) когато се чувствате стресирани или развълнувани.

Избягването на захарта е въпрос на живот и смърт, 9 причини

Протеините са важен регулатор.

Ако храната ви не съдържа правилни нива на качествени протеини, около корема ви  лесно могат да се натрупат няколко излишни килограма. Добрата новина е, че лесно можете да повишите количеството протеин, което ядете. „Когато повишите приема си на протеини, можете да балансирате кръвната си захар като снижавате нивата на инсулин за стимулиране на много по-бърз метаболизъм”, каза Винс Сант пред INSIDER.

Треньор Винс Сант казва, че протеинът също така помага в контролирането на хормоните, които повишават апетита ви, а това може да ви помогне да отслабвате естествено. Колко точно протеин ви е необходим? Зависи от това колко физически активен сте и от размера на тялото ви. За това е добре да се консултирате с диетолог.

Стъпалата ви отичат? Може да имате недостиг на протеини

Хормоните контролират теглото.

При менопауза Сант казва, че дори жените, при които килограмите са най-вече по бедрата и ханша често забелязват, че коремната област започва да расте.

„Това се дължи вероятно на спада на естрогена, наред с лекото естествено забавяне на метаболизма при остаряването”, обяснява той. „Натрупването на повече мускули с помощта на силови упражнения (концентрирани върху торса) е идеален начин да се справим с проблема”.

Боровият прашец предоставя естествена помощ при хормонален дисбаланс

Някои лекарства имат напълняването като страничен ефект.

Едно или повече често срещани оплаквания при пиенето на лекарства по рецепта са напълняване, особено в коремната област. Няколко лекарства причиняват напълняване, като например антипсихотичните лекарства, антидепресантите, лекарствата за сваляне на кръвното налягане, както и лекарствата за епилепсия или диабет.

Вижте кои витамини и минерали подсилват метаболизма и спомагат отслабването

Обработените храни могат да доведат до възпаление.

Заобиколени сме от силно обработени храни, а хранителните магазини, любимите ни ресторанти, кафенетата и местата за хранене на персонала на работното място. Диетологът Рейчъл Файн смята, че големият прием на силно обработени храни, особено на онези с голямо съдържание на подсладители, съдържащи високо фруктозен царевичен сироп могат да причинят напълняване в коремната област.

Освен силно преработените захари като високо фруктозния царевичен сироп, Файн казва, че трансмазнините (съдържащи се в пакетираните печива) могат също така да повишат възпалението, което да причини инсулинова резистентност и натрупването на тлъстини по корема.

Най-разумният ви подход към добро здраве оттук нататък

Синдромът на поликистозните яйчници се характеризира с по-високи от нормалните нива на тестостерон.

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е хормонално разстройство, което засяга много жени. Саид казва, че жените с PCOS вероятно имат по-високи от нормалните нива на тестостерон и в резултат на това качват килограми.

„Смята се, че тези високи нива на тестостерон могат да причинят този типично „мъжки” модел на напълняване”, обяснява той. Той препоръчва да се говори с личния лекар при подозрение, че страдате от това заболяване.

Дълбокият ефект на хормоналния дисбаланс върху теглото ни

Лишаването от сън може да забави метаболизма.

Не е тайна, че повечето хора днес не си набавят достатъчно сън. Но ако коремната ви област започне да се разширява, може да обмислите защо спите по-малко.

Саид казва, че пет или по-малко часа сън на нощ се свързват с повишаване на тлъстините около корема. „Лишаването от сън забавя метаболизма за запазване на енергията и стимулира тялото да складира тлъстини”, обяснява той.

Интересното е че той също така посочва, че ако спим повече от осем часа, това също може да доведе до напълняване. „Не сме сигурни защо се случва това; обаче, най-честото обяснение е, че повечето време прекарано в леглото намалява времето за физическа активност”, добавя той.

Нуждата от сън на различните хора е различна. Обаче, правилната продължителност на сън обикновено е между седем и девет часа на нощ.

7 правила за храносмилането, които наистина трябва да следвате

Чувствителността към храни може да се изрази в напълняване.

Може ли чувствителност към дадена храна да е причината за натрупването на килограми в коремната област? Диетологът Кортни Мозър казва, че човек може да има непоносимост към определена храна без дори да знае за това.

„Това се дължи на факта, че за разлика от алергията към храните, непоносимостта към храни обикновено се ограничава до храносмилателни проблеми (като подуване на корема, възпаление, летаргия), а симптомите не винаги се проявяват незабавно и така става дори още по-трудно да се определи кои съставки разстройват тялото ви”, казва тя.

Мозър препоръчва тест за алергия към храни и използване на информацията за създаване на подробен план за избягване на тези храни.

от Сара Линдберг

Прочетете още:

Отслабвай постепенно, запазвай постигнатото тегло

Лимонадена диета – свалете 7.5 килограма за 14 дни

Шам-фъстъците – любимите, горящи тлъстините и полезни за сърцето ядки

Витамин D ни помага да отслабваме

Тези лесни съвети за оптимизиране на хормоните подобряват здравето

Почивките ви спасяват от метаболитния синдром

Бърз масаж регулира кръвообръщението и метаболизма за следващия ден

Свалете всички излишни килограми с чаша кимионена вода за вталяване

Източник:

https://www.insider.com/weight-gain-in-stomach-area-2019-1
Снимка: Nile Post

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *