8 удивителни факти, които не знаете за планетата Земя

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

planet-earth

Въпреки че науката направи значителни открития за нашата планета и за пространството около нея, ние все още не знаем всичко за нея. Толкова много години след изоставянето на идеята, че Земята е плоска, повечето от нас вероятно вярват, че сега разполагаме с всички необходими ни знания за нашата планета. Е, прочетете следните твърдения:

1. Произход на думата «Земя»

Всчики други планети в нашата слънчева система са наречени на гръцки или римски богове, с изключение на нашата планета. Английската дума Earth идва от англо-саксонската дума Erda, която означава „земя” или „почва”, каквото междувпрочем е естествено и името й на български Земя, на испански Tierra, на френски Terre, на италиански Terra, на немски Erde, на руски Земля… Ироничното е, че 71% от Земята са покрити с вода и тя е единствената известна планета, която има „скъпоценна” материя в течна форма.

2. Денят няма 24 часа!

Хората често твърдят, че часовете в деня не са им достатъчни и имат право! Те не са 24. Действителното време на завъртане на Земята около оста й, или звездният ден, е 23 часа 56 минути и 4 секунди. Слънчевият ден, или времето, необходимо на Слънцето да се върне в същата точка на меридиана, варира 16 минути през годината.

3. Земята не е кръгла!

Земята има сферична форма, но поради силите на гравитацията, тя не е съвършено кръгла. Всъщност, радиусът на екватора на Земята е 6377 км (3963.34 мили), а полярният радиусът при полюсите е 6355.5 км (3949.99 мили).

4. Земята е имала планета близнак, наречена Тея

Има теория, която твърди, че някога ние не сме били сами в орбита около Слънцето. Земята е имала планета „близнак” с размерите на Марс, наречена Тея, докато един ден тази планета не се блъснала в Земята. Основната част от тази планета била абсорбирана, докато друга голяма част от нея, в комбинация с материали от Земята, образувала Луната. Доказателството за тази теория е във факта, че Луната е необичайно голяма, за да е сателите на планета с размера на Земята, и на нея има метални изотопи, сходни с тези на Земята.

5. Мистерията на Луната

Има много неща, които не знаем със сигурност за Луната. Например, центърът й е с 1828.8 м по-близо до Земята, което хипотетично би следвало да е причинило пътека на по-голяма нестабилност, но орбитата на Луната е почти идеално кръгла. Въпреки популярното мнение, Луната няма „тъмна страна”, понеже гравитационната сила на Земята кара Луната да забавя ход и да се завърта около нея само веднъж през месеца (така наречената „синхронна ротация”) и именно затова от Земята е възможно да се види само едната страна на Луната. Освен това, наистина невероятно съвпадение е че Слънцето е 400 пъти по-далече от Земята и 400 пъти по-голямо от Луната, ето защо то изглежда все едно има същия размер като Луната в небето.

6. Земята е единствената планета с тектонски плочи

Земята се състои от 7 големи плочи, които се движат в различни посоки със скорост от до 10.16 см на година. Според теорията, когато те се сблъскат една с друга, се формират планини. Когато се раздалечават, се формират долини. Също така, ако вземем предвид негативната страна на това, тези плочи и техният сблъсък са причината за земетресенията и за изригването на вулканите. От друга страна, тази дейност позволява на въглерода, който е жизнено важен за съществуването ни, да се рециклира и презарежда, което позволява животът да продължава такъв, какъвто го познаваме.

7. Най-високата точка на Земята не е Еверест

Вярно е, че със своите 8848 метра надморска височина този известен връх се смята за най-високия връх в света. Обаче, след като Земята не е идеално кръгла, всеки предмет по протежението на екватора е малко по-близо до небето. Ето защо, макар че връх Чимборасо в Еквадор е с надморска височина от само 6268 метра, понеже той се намира в такава зона, технически той е по-далеч от центъра на Земята и много по-висок от Еверест!

8. Над 90% от океаните все още са неизследвани

Може да знаете много за другите планети в нашата слънчева система, но истината е, че ние едва наскоро започнахме да изследваме огромните океани на нашата планета. Всъщност, повече от 90% от огромните, дълбоки сини морета остават неизследвани. 212906 морски видове са идентифицирани до момента, макар че вероятно има още 25 милиона, за които ние нищо не знаем.

 

Източник:

https://www.endalldisease.com/8-amazing-facts-you-didnt-know-about-earth/

Снимка: www.youtube.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *