Йога пози за диабетици

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Йога позите за тяло и дихателните техники на йога за хората, страдащи от диабет тип 1 или 2 подобряват здравето и им помагат да контролират нивата на глюкозата в кръвта си.

Практикуването на йога предизвиква релаксация в тялото. Това помага за регулирането на хормоните на стреса, които вдигат както кръвното, така и кръвната захар.

Някои йога пози масажират панкреаса, като по този начин стимулират производството на бета клетки, а много от тях също така повишават усвояването на глюкозата от мускулните клетки. Наред с изпълнението на йога пози, редовно практикувайте и упражнения за отслабване, както и за проясняване на мозъка.

Три полезни йога пози

Всички йога пози или асани могат да са полезни за хората, страдащи от диабет, като онези от тях, които стимулират коремните органи са особено полезни. Следват три йога пози, които масажират черния дроб, панкреаса и бъбреците и/или подобряват храносмилането. Можете да ги правите на постелка или килимче за йога упражнения.

Винаги действайте бавно с непознатите пози, правете ги доколкото можете—никога не се пресилвайте до точка, в която изпитвате болка. Ако имате наранявания на гърба, врата, мускулите или ставите, първо се консултирайте с лекаря си преди да изпълнявате йога упражнения.

yoga-bend

Навеждане напред от седнало положение

 1. Седнете с изправен гръб и изпънати напред крака, като пръстите сочат нагоре.
 2. Докато издишате, наведете се напред в талията, с глава към коленете.
 3. Хванете пръстите на краката си с пръстите на ръцете или поставете ръце си изпънати напред върху краката докъдето можете.
 4. Задръжте позата докато вдишате и издишате въздух два или три пъти, след това се върнете към изходна позиция.
 5. Повторете упражнението 3 или 4 пъти.

yoga-plow

Половин загребване

 1. Легнете по гръб, с изпънати напред крака, пръстите на краката, сочещи нагоре, ръцете отстрани на тялото с дланите надолу.
 2. Поемете въздух докато натискате дланите си надолу и вдигнете единия си крак бавно, докато го изправите перпендикулярно на пода, така че табанът на стъпалото да сочи към тавана.
 3. Задръжте тази поза и дъха си дотогава, докато се чувствате комфортно.
 4. След това, бавно свалете крака си (като го държите изправен) на пода като в същото време издишате.
 5. Повторете като вдигнете другия си крак и направите същото с него. Направете упражнението и с двата крака още три пъти.

yoga-bridge

Мост (извиване на гръбначния стълб нагоре)

 1. Легнете по гръб със свити колене и стъпала, стъпили на пода и раздалечени на няколко сантиметра едно от друго, ръцете са отстрани на тялото с длани, обърнати надолу.
 2. Издишайте и повдигнете таза си нагоре, натиснете дланите си върху пода за по-добра упора.
 3. Главата, врата, ръцете и табаните на стъпалата остават опрени в пода.
 4. Задръжте тялото си в тази поза докато се чувствате комфортно, като пордължавате да дишате.
 5. Издишайте, докато отпускате гърба и таза си на пода.

Има много видеа с обяснения за изпълнението на йога упражнение в YouTube, а също така, за няколко долара на месец можете да се абонирате в gaiamtv.com и да следвате дадените в този сайт видеа с инструкции.

Жаклин Маршал

Източник:

http://www.informationaboutdiabetes.com/lifestyle/lifestyle/yoga-poses-for-people-with-diabetes

Снимки: giammonhanh.net; berilkin.wix.comwww.siempredignas.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *