Откритие налага пренаписването на учебниците по медицина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

brain-lymph

Липсваща брънка между мозъка и имунната система води до значими последици за заболявания като Алцхаймер, аутизъм, множествена склероза

Бихме нарекли това откритие епохално, след като досега се смяташе, че в мозъка няма имунна система!

В смайващо откритие, което преобръща залегнало в учебниците схващане, учените изследователи в Медицинското училище на Университета на Вирджиния доказаха, че мозъкът е пряко свързан с имунната система чрез лимфни съдове, които по-рано се смяташе, че не съществуват. Това, че тези съдове са успели да останат незабелязани след като лимфната система е подробно описана в цялото тяло, само по себе си е изненадващо, но истинското важно значение на откритието се крие в последиците, които то може да има в изучаването и лечението на неврологични заболявания като се започне от аутизъм и се стигне до болестта на Алцхаймер и множествена склероза.

„Вместо да питаме „Как изучаваме имунния отговор на мозъка”? и „Защо пациентите с множествена склероза имат имунни атаки”?, сега можем да подходим механистично към въпроса. Защото мозъкът е като всяка друга тъкан, свързана с периферната имунна система посредством менингиални лимфни съдове”, казва д-р Джонатан Кипнис, професор в Катедра невронауки на Университета на Вирджиния (УВА) и директор на Центъра за мозъчна имунология и глия (BIG). „Това изцяло променя начина, по който виждахме невро-имунното взаимодействие. Ние по-рано винаги го възприемахме като нещо езотерично, което не може да се изследва. Но сега можем да задаваме механистични въпроси”.

„Ние вярваме, че тези съдове са способни да играят важна роля във всяко неврологично заболяване, свързано с имунитета”, казва Кипнис. „Трудно е да си представим, че тези съдове не биха участвали в [неврологично] заболяване, имащо имунен компонент”.

Ново откритие в човешкото тяло

Д-р Кевин Лий, председател на Катедрата по невронауки на УВА описа реакцията си към откритието, направено в лабораторията на Кипнис: „Първият път когато момчетата ми показаха основния резултат, аз просто възкликнах: „Учебниците ще трябва да се пренапишат”. Никога не е имало лимфна система за централната нервна система, но откритието беше много ясно от съвсем първото наблюдение – а те направиха много изследвания оттогава, за да подкрепят заключението – така че то ще промени из основи начина, по който хората гледат на взаимодействието между централната нервна система и имунната система”.

Дори Кипнис беше скептичен в началото. „Аз наистина не вярвах, че има структури в тялото, за които не знаем. Мислех, че тялото е картографирано”, казва той. „Мислех, че тези открития приключиха някъде в средата на миналия век. Но очевидно не са”.

„Много добре скрити”

Откритието стана възможно поради работата на д-р Антоан Люву, докторант сътрудник в лабораторията на Кипнис. Съдовете са забелязани след като Люву разработва метод за качване на миши менинги – обвивки, покриващи мозъка – на едно и също предметно стъкло, за да бъдат проучени като едно цяло. „Беше доста лесно, всъщност”, казва той. „Имаше една особеност: Ние фиксирахме менингите вътре в черепа, така че тъканта да е запазена във физиологичното си състояние, и след това направихме дисекция. Ако го бяхме направили по обратния ред, нямаше да се получи”.

След като забелязал съдоподобни фигури в разпределението на имунните клетки върху предметните стъкла, той потърсил лимфни съдове и ги намерил. Невъзможното съществувало. Люву охотно си спомня мига: „Повиках Джони [Кипнис] да погледне в микроскопа и казах „Мисля, че открихме нещо”.

Що се отнася до това как лимфните съдове в мозъка са успели да останат незабелязани през цялото това време, Кипнис ги описва като „много добре скрити” и отбелязва, че те следват основен кръвоносен съд надолу в синусите, място, което трудно се снима. „Те са толкова близо до кръвоносния съд, че човек просто не ги забелязва”, казва той. „Ако човек не знае какво търси, той просто го пропуска”.

„Изобразяването на живо на тези съдове беше особено важно за демонстрирането на функцията им, и нямаше да е възможно без сътрудничеството с Таджи Харис”, отбелязва Кипнис. Д-р Харис, асистент по невронауки и член на центъра BIG. Кипнис, също така, приветства „феноменалните” хирургически умения на Игор Смирнов, научен сътрудник в лабораторията на Кипнис, чиято работа е била особено важна за успеха на изследването

Алцхаймер, аутизъм, МС и отвъд

Неочакваното присъствие на лимфни съдове повдига огромен брой въпроси, на които сега трябва да бъдат дадени отговори, както за това как работи мозъка, така и за заболяванията, които го поразяват. Да вземем например болестта на Алцхаймер. „При Алцхаймер има натрупвания на големи протеинови парчета в мозъка”, казва Кипнис. „Ние мислим, че те може да се натрупват в мозъка, защото не се изхвърлят ефикасно от тези съдове”. Той отбелязва, че съдовете изглеждат различно с възрастта, така че ролята, която те играят в остаряването е още една област за бъдещи изследвания. А има и огромно разнообразие от други неврологични заболявания, от аутизъм до множествена склероза, които трябва да бъдат преосмислени в светлината на наличието на нещо, което науката настояваше, че не съществува.

 

Източник:

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150601122445.htm

Снимка: www.scoop.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *