Естествен начин за побеждаване на мигрената

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

migraine

За страдащите от мигрена няма нищо по-хубаво от лекарство, което да накара болката да изчезне – т.е. нищо, освен изобщо да не ги сполетява мигрена. Защото, нека си го кажем: Лекарствата за мигрена не са идеални. Те могат да са доста скъпи, и да имат странични ефекти. Онова което много хора, страдащи от мигрена не осъзнават обаче е, че няколко прости стъпки често могат да подействат също толкова добре, колкото лекарствата, но без високата цена и риска. Ето няколко мерки, които могат да ви помогнат да контролирате главоболията си без дори да поглеждате към аптечката у дома:

Стъпка 1: Започнете да си водите дневник за храната, която ядете. Експертите по мигрената знаят, че някои храни отключват мигрената. Най-големите виновници са онези храни, които съдържат сравнително високо количество субстанция, позната като тирамин, която може да причини главоболие като повиши кръвното налягане. Храни с високо съдържание на тирамин са узрелите (трайни) сирена, алкохолът, обработените меса и червеното вино. Като следите какво ядете, вие можете да разберете кои са храните, които отключват мигрената за вас и след това да ги избягвате, за да намилте броя на главоболията си.

Стъпка 2: Упражнения. Изследване, проведено в Швеция откри, че редовните упражнения могат да са също толкова ефикасни в предотвратяването на мигрените, колкото е лекарството  Topamax. Участниците в изследването карали стационарно колело за по 40 минути три пъти в седмицата и това снижило броя на главоболията им толкова, колкто го направило и взимането на 200 мг от лекарството топамакс на ден. Единствената разлика била в това, че една трета от участниците, които взимали топамакс изпитали странични ефекти, за разлика от каралите колело (които освен това подобрили и физическата си форма). Упражненията повишават ендорфините и може би това е механизъмът, чрез който те предотвратяват главоболията.

Стъпка 3: Опитайте здравословни хранителни добавки. Редица изследвания откриха, че дневна доза от 400 мг от В витамина рибофлавин предотвратява мигрената. Той може да спре и вече получена мигрена, а хората, които го взимат в продължение на три месеца откриват, че мигренозните им пристъпи намаляват наполовина.

Друго хранително вещество, което предпазва от мигрена е магнезият, минерал съдържащ се във фасула, тиквените семки и ядките. Препоръчваното количество варира според различните експерти от 600 до 1000 мг на ден стига да нямате проблеми с бъбреците. Изследване, проведено в Германия откри, че когато на страдащите от мигрена се дават по 600 мг магнезий ежедневно в продължение на месец, мигрените им спадат с повече от 40%. Магнезият помага като успокоява мозъка. А има и бонус: минералът е полезен и за сърцето.

Да продължим с билките. Билковият екстракт от чобанка (или лопуш, репей – Petasites hybridus) от хиляди години се използва при различни проблеми със здравето. Няколко изследвания откриха, че доза от 50-75 мг от екстракта по два пъти на ден може да снижи броя на мигрените с цели 50%.

При толкова много обещаващи хранителни добавки, от които да избираме, може и да се чудите коя да опитате първо. Аз обикновено препоръчвам да се започне с магнезий и рибофлавин. Ако те не помогнат, тогава предлагам да добавите и чобанка.

Освен това, препоръчвам да опитате по 150 мг коензим Кю10 на ден. В изследване тази хранителна добавка намали на половина броя на ‘мигренозните дни’, вероятно заради способността си да подобрява притока на кръв в мозъка. Изследванията също така откриха, че приемането на 1000 мг омега-3 мастни киселини дневно намалява честотата на мигрените като снижава възпалението. И двете хранителни добавки са полезни за здравето като цяло.

Тези добавки са общо взето безопасни (макар че както при употребата на всяка хранителна добавка, би следвало да ги обсъдите със своя лекар преди да започнете да ги взимате). Която и да изберете, ще трябва да я пиете редовно за превенция, и ще трябва все пак да взимате обичайните си лекарства, ако евентуално ви повали мигрена. Но, ако страдате от мигрена си струва да обсъдите споменатите по-горе алтернативи със своя лекар. Те са евтини, имат по-малко странични ефекти от повечето лекарства за мигрена и просто могат да ви избавят от страданията.

Източник: Real Age, A Natural Way to Prevent Migraines, 12 March, 2013

Снимка: drysdaleosteopathy.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчва да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “Естествен начин за побеждаване на мигрената

  1. Аз ви препоръчвам чай от бял равнец с него си излекувах мигрената, но се пие всекидневно в продължение на 6 месеца!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *