Кайен, като лют червен пипер, 17 ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cayenne

Много култури, особено тези в двете Америки и в Китай, постоянно използват пипера ‘кайен’ терапевтично. Лютият червен пипер ‘кайен’ със своето силно противо възпалително действие става все по-популярен в пречистването и детоксикацията на тялото, в които подправката се използва за стимулиране на циркулацията на кръвта и за неутрализиране на киселинността на тялото.

Лютият червен пипер ‘кайен’ се използва при различни заболявания като киселини, делириум, тремор, подагра, парализа, висока температура, диспепсия, метеоризъм, възпалено гърло, атонична диспепсия, хемороиди, менорагия при жените, гадене, сливици, скарлатина и дифтерит.

1. Облекчаващи раздразненията свойства

Кайенът има способността да облекчава симптомите при разстроен стомах, язва, възпалено гърло, спазматична и дразнеща  кашлица и диария.

2. Противодейства на настинките и грипа

Кайенът способства за разграждането и изхвърлянето на слузта. Процесът на  изхвърляне на слузта от тялото обикновено е последван от облекчаване на симптомите на грипа.

3. Противогъбични свойства

Резултатите от едно изследване показват, че кайенът ефикасно предпазва от формирането на гъбичните патогени фомосис и колектотрихум.

4. Предотвратяване на мигренозни главоболия

Това може би е свързано със способността на пипера да стимулира отговор на болката в различно място в тялото, като по този начин той пренасочва вниманието на мозъка към новото място. След тази първоначална реакция към болката, субстанцията Р (химикал, причиняващ болка) в нервните влакна е изчерпана и чувството за болка намалява.

5. Антиалерген

Кайенът е противовъзпалително вещество и спомага дори в облекчаването на алергиите.

6. Спомага храносмилането

Кайенът е добре известен с това, че подпомага храносмилането. Той стимулира храносмилателния тракт, повишавайки притока от производство на ензими и стомашни сокове. Това подсилва способността на тялото да метаболизира храната (и токсините). Кайенът помага и за облекчаване на газовете в червата. Той стимулира чревната перисталтика, помагайки както в усвояването на храната, така и в елиминирането й от тялото.

7. Противовъзпалителни свойства

Противовъзпалителните свойства на кайена го правят полезна билка при артрит, диабет, псориазис и увреждане на нервите от херпеси.

8. Помага в производството на слюнка

Кайенът стимулира производството на слюнка, важен фактор за отлично храносмилане и за поддържане на оптимално здраве на устата.

9. Предотвратява и лекува съсиреци в кръвта

Кайенът помага за снижаването на атеросклерозата, поддържа фибринолитичната дейност и предпазва от формирането на кръвни съсиреци, като с това намалява вероятността за инфаркт или удар.

10. Помага при детоксикация

Кайенът е познат с това, че стимулира циркулацията на кръвта. Той също така усилва действието на лимфните и храносмилателни ритми. Със загряването на тялото той ускорява естествения процес на детоксикация. Кайенът също така ни кара да се потим, друг важен процес на детоксикация. В съчетание с лимонов сок и мед, чаят от кайен е отлична сутрешна напитка за цялостна детоксикация на тялото.

11. Облекчава ставните болки

Кайенът се радва на изключително високо съдържание на субстанция, наречена капсаицин, действието на която причинява временна болка върху кожата, което изпраща химически послания от кожата в ставата и облекчава ставната болка.

12. Антибактериални свойства

Кайенът е отличен консервант и се използва традиционно да предотвратява заразяването на храната с бактерии.

13. Възможно противораково действие

Изследвания, проведени в университета Лома Линда в Калифорния откриха, че кайенът предпазва пушачите от рак на белите дробове. Това може би отново е свързано с голямото количество капсаицин в кайена, вещество, което помага да се спре образуването на причинени от тютюна тумори в белите дробове. Други изследвания също показват сходна реакция и способността на кайена да спира формирането на чернодробни тумори.

14. Стимулира отслабването

Учените в университета Лавал в Квебек, Канада, откриха че участниците в изследването, които консумирали кайен на закуска имали по-малко апетит, което водело до приемането на по-малко калории през деня. Кайенът е също така силен стимулатор на метаболизма и така помага на тялото да гори излишните количества мазнини.

15. Подорява здравето на сърцето

Кайенът помага в поддържането на кръвното налягане в нормални нива. Той също така освобождава тялото от вредния LDL холестерол и от триглицеридите.

16. Лекува зъбобол

Кайенът е много полезно вещество срещу заболявания на зъбите и венците.

17. Външни приложения

Кайенът се използва под формата на лапи в лечението на ухапвания от змии, ревматизъм, възпаление, язви, рани и лумбаго.

Д-р Едуард Груп

Източник: Global Health Center, 17 Health Benefits of Cayenne Pepper, 21 June 2010

Снимка: www.newstimisoara.ro

Прочетете също: „Люто“ от Марион Колева

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *