Родиола розеа, чудодейната билка, която повишава енергията и снижава стреса

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Rhodiola_rosea1

Родиола розеа не се радва на милиони долари за маркетинг реклама, какъвто е случаят с енергийните напитки.

Но след стотиците години практическа употреба и десетките лабораторни изследвания, които показват че тази билка побеждава умората и стреса и повишава жизнеността, имунитета, издръжливостта и дълголетието–тя не се нуждае от маркетингова кампания…

Родиолата е дребно издръжливо многогодишно растение, което вирее в студените региони като Сибир, Арктика и в северните части на Азия, Северна Америка, Европа и Великобритания. Ще го разпознаете по няколкото стебла, израстващи от един и същи корен и по малките цветове в жълтеникаво-бяло, като растенията обикновено растат по стръмни скали и в скалистите морски райони. Корените на родиола розеа могат да се сушат, смилат на прах и от тях да се приготвя много полезен чай, какъвто се използва от хиляди години в традиционната медицина на много култури по света.

Родиолата е адаптоген, субстанция, която повишава усещането за добро здраве, стимулира енергията и помага на тялото да се справя със стресовете в ежедневието. Тя има антиоксидантно и противораково действие и помага за свалянето на теглото, подсилва паметта, повишава половата функция и подобрява способността на тялото да е физически активно.

Гръцкият лекар Диоскорид в медицинския си трактат De Materia Medica, документира още през 77 г от новата ера много от лечебните качества на родиола, като я нарича rodia riza. Шведският естественик Карл Линей преименува билката на родиола розеа заради наподобяващия аромата на розово масло на прясно отрязания корен на билката. Родиола розеа е традиционно лекарство в китайската медицина, като китайските императори изпращали експедиции в Сибир, които да носят запаси от чудодейния корен за лечебна употреба. Викингите също използвали родиола розеа, за да подсилват силата и издръжливостта си. А за шерпите тя е задължителна при изкачването на връх Еверест. Хората в централна Азия считали чая от родиола розеа за най-ефикасния лек за настинка и грип, а монголските лекари предписвали билката при туберкулоза и рак.

Билката расте в северните части на Европа и Азия, среща се и в Аляска. Наричат я още златен корен и тибетски женшен или сибирски женшен, а хилядолетната й употреба в традиционни лечения се дължи на високата концентрация на органични съединения като феноли, алкалоиди, флавоноиди и квинони, най-вече в корените на растенията.

Ашваганда – супербилка адаптоген, няколко важни причини да я пием

Родиола розеа от векове се използва в традиционната медицина в Русия, Скандинавия и в други европейски и азиатски култури. От 1960 година насам са публикувани повече от 180 фармакологични, фитохимични и клинични изследвания за ценните ползи за здравето от употребата на родиола розеа. Това обаче не означава за жалост, че родиола   розеа е толкова популярна, колкото би следвало да бъде. Защо, ще видите по-долу в статията.

Важните ползи за здравето от приема на родиола розеа включват способността на билката да подсилва енергийните нива, да стимулира имунната система, да облекчава депресията, да укрепва нервната система, да подобрява познавателната функция, да  спомага свалянето на килограмите и да повишава либидото.

Можете да намерите хранителни добавки с родиола розеа под формата на капсули, таблетки, на прах, тинктури, извлеци, хранителните добавки с билката са най-популярният начин за консумирането й днес, като ще ги откриете в магазините за здравословни храни.

Най-важните 7 ползи за здравето, предоставяни от родиола розеа:

  1. Бори се с депресията
  2. Снижава стреса
  3. Спомага възстановяването на мускулите
  4. Подобрява паметта
  5. Ефикасна за сърдечни проблеми
  6. Повишава резистентността на тялото към токсини
  7. Стимулира и защитава имунната система

Ползи за здравето от родиола розеа

Облекчава стреса

Успокояващото действие на чая от родиола розеа е известно от хилядолетия, и като се започне от стреса в провинциалния живот в Китай и се стигне до причиняващото депресия време в Сибир, именно този билков чай облекчава и успокоява хората в продължение на поколения. Химическите съединения в родиола розеа въздействат върху нивата на хормоните в тялото и предизвикват успокоение от стреса.

Родиола розеа отдавна е позната като мощен адаптоген. Адаптогените са естествени растителни субстанции, които повишават не-специфичната устойчивост на тялото и нормализират функциите на тялото. При поява на стресираща ситуация, консумирането на адаптогени генерира степен на обща адаптация (или не-специфична устойчивост), която позволява на физиологията ни да се справя със стресиращата ситуация по по-находчив начин. Смята се, че адаптогените действат като повишават способността на клетките да произвеждат и използват клетъчната енергия по-ефективно.

След като приемът на родиола розеа изглежда въздейства върху нивата на моноамините в централната нервна система, тя би предоставя ползите, които я правят предпочитания адаптоген при клинични заболявания, характеризиращи се с дисбаланс на моноамините в централната нервна система. Това е в съгласие с твърденията на руски учени за подобренията при депресия и шизофрения. То също така показва, че изследванията в области като сезонно афективно разстройство, фибромиалгия и синдром на хроничната умора, за да споменем само някои, са основателни.

Открийте билката шизандра, мощен адаптоген и лековито средство от повече от 3000 години

Депресия

Един от действията на родиола розеа е повишаването на нивата на енергия, а приемът на родиола розеа може да промени живота на хората, страдащи от причинена от умора депресия. Хората, които търсят алтернативни решения за да лекуват депресията си, намират чая от родиола за изключително ефикасен. Някои от органичните съединения в тази лесно достъпна билка се считат за адаптогенни, което означава, че тя наистина има дългосрочно действие върху хормоните и метаболизма. С други думи, вместо да облекчава някои форми на депресия и хроничен стрес, билката е способна наистина да ги излекува! Всъщност, доказаното полезно действие на екстракта от родиола розеа доведе до комбинирането му с редица антидепресанти на пазара като резултатите са много обнадеждаващи.

Познавателни способности

Двете ползи за здравето, посочени по-горе, определено имат въздействие върху мозъка   и нивата на хормоните, които въздействат върху настроението, но действителното здраве на мозъка е отделен проблем за съвременната медицина. Изследвания показват, че родиола розеа въздейства върху редица аспекти на познавателното здраве, включително върху паметта и концентрацията. За възрастните хора, страдащи от деменция или Алцхаймер, чаят от родиола розеа може да се превърне в ежедневно лечение за подсилване на познавателната способност и паметта, поддържайки тези способности на мозъка незасегнати по-дълго време.

Отслабване

Скорошни изследвания показват, че използването на екстракти и чай от родиола розеа за отслабване е много ефикасно. Освобождаването на тялото от адипозна тъкан е един от ключовете за отслабване, и през цялото време докато учените търсят естествен продукт, съдържащ важни ензими, които да направят това, златният корен е пред носа им непрестанно. От своя страна, висцералните мазнини или тлъстините в коремната обалст са особено опасни. Родиола розеа ускорява действието на горящите тлъстините клетки в тялото, а комбинацията с физическа активност може сериозно да ускори отслабването ви. Това става благодарение на активното съединение розавин, което стимулира липазата – ензимът, разграждащ мазнините.

На смъртния си одър 256-годишен мъж разкрива МЪДРИ тайни пред света

Родиола розеа е показала, че активира липолитичните процеси (разграждането на мазнините) и че метаболизира липидите от адипозната тъкан в естествената горяща мазнините система в тялото като по този начин спомага отслабването.

Подсилване на енергията

Някои от активните съединения в родиола розеа бяха пряко свързани с ускоряването на метаболизма и със стимулирането на по-добро кръвообръщение и притока на кислород в тялото. Когато органовите системи получават повече кислород, те функционират по-ефикасно, особено, когато мускулите, нервните клетки и мозъка се радват на подсилен приток на кислород! Родиола розеа е билка, на която разчитат дори професионални атлети в Азия и Русия, поради това, че е безопасна и законно подсилва енергията им.

Здраво сърце

Една от най-опасните субстанции в тялото всъщност вече е вътре в него и това са хормоните на стреса. Като снижаваме количеството на кортикостероидите и катехоламините, освобождавани от тялото, ние успяваме да снижим действието на тези хормони върху всички наши органови системи, включително върху сърцето. Прекомерните хормони на стреса могат да причинят високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и опасни нива на калий. Изследванията показват също така, че родиола розеа може да регулира сърдечния пулс и да елиминира сърдечна аритмия, сърдечни инфаркти и инсулти.

Превенция на рак

Като повишава естествената резистентност на тялото срещу токсините, наред с високата си концентрация на антиоксиданти в корените, тази билка вече тясно се свързва с предпазването от и лечението на някои видове рак. Противотуморното действие е също толкова важно, колкото са антиоксидантните свойства, а тази билка съдържа и двете.

Различните антиоксидантни съединения, съдържащи се родиола розеа и силното унищожаващо свободните радикали действие на билката са доказани в алкохолни и водни екстракти от нея. Родиола розеа е полезна и за употреба с някои фармацевтични и антитуморни агенти. Според информация, предоставяна от руски изследователи, те са открили, че приема през устата на родиола спира растежа на туморите в плъхове с 39%, и снижава метастазите с 50%. Тя подобрява уринарната тъкан и имунитет в пациенти с рак на пикочния мехур. В други експерименти с различни видове рак, включително аденокарциноми, употребата на екстракти от родиола розеа водят до повишено оцеляване на пациентите.

Женшен – изворът на младостта!

Имунна система

В допълнение към всички други впечатляващи ползи за здравето на родиола розеа, билката упражнява също така редица действия върху имунната система. Тази билка стимулира производството на клетките убийци в стомаха и далака и по този начин подобрява имунния отговор и създава хомеостаза в тялото. Това й действие може да се дължи на способността на билката да нормализира хормоните като модулира освобождаването на глюкокортикоиди в тялото.

Здраве на половата система

Традиционни днес приложения на родиола розеа се свързват с предписването й при еректилна дисфункция и преждевременна еякулация, като билката нормализира и простатната течност. Това води до повишена плодовитост, подсилва либидото и води до по-здравословен полов живот, което от своя страна предоставя редица физиологични и емоционални ползи, както и физическо здраве.

Здрава щитовидна жлеза

Родиола розеа има доказано положителна връзка със здравето на щитовидната жлеза. Изследване изследва пациенти с рак на щитовидната жлеза, които всички се нуждаели от намаляване на хормоните като част от лечението си. Ограничаването на хормоните е неприятно и може да причини умора и индикации за хипотироидизъм. В усилието си да противодействат на тези ефекти, на участниците в изследването получавали родиола розеа. Резултатът? Облекчаване на краткосрочните индикации за влошена функция на щитовидната жлеза.

Пет чудесни причини да опитаме женшен

Възстановяване на мускулите

Родиола розеа скъсява времето за възстановяване на мускулите след продължителни тренировки, като в същото време удължава периода на вниманието, подобрява паметта, силата и анти-токсичното действие. Екстрактите от родиола розеа повишават нивото на ензимите, РНК, и протеините важни за възстановяването на мускулите след прекомерни физически усилия. Билката също така стимулира енергията в мускулите, както и синтеза на гликоген в мускулите и черния дроб, синтеза на мускулни протеини и анаболната активност.

Като някои други адаптогени като женшен, елеутеро и джинджифил, родиола розеа не само свежда до минимум действието на стреса и умората, но тя възстановява здравословното нормално функциониране на тялото. Най-обещаващото й приложение вероятно е в лечението на депресия и тревожност. Родиола розеа се счита че облекчава тези заболявания като се цели ви и спира ензимите отговорни за снижаването на нивата на серотонин, норепинефрин и допамин в мозъка.

Многото други ползи от употребата на родиола розеа включват способността на билката да подобрява слуха, да регулира нивата на кръвната захар при диабетиците и да защитава черния дроб от токсините в околната среда. Родиола розеа може също така клинично да подобрява функцията на щитовидната жлеза без да причинява хипертироидизъм, да подсилва функцията на тимусната жлеза и да предпазва от или да забавя дегенеративните промени, които се появяват със стареенето. Билката също така подобрява резервите на адреналните жлези без да причинява хиператрофия. 

Важно е да знаем: Страничните ефекти са доста редки след употреба на родиола розеа и са леки, като включват безсъние, раздразнителност, стягане в гърдите, повишено кръвно налягане, сухота в устата и замаяност. Както обикновено, когато желаете да използвате нова билка, трябва да се консултирате с лекар, вещ по темата, както и да купувате билката от надеждни източници.

Поради лекото й стимулиращо действие, не се препоръчва прием на родиола розеа на хора с биполярно разстройство, които взимат други стимуланти.

Мака, древната суперхрана от Андите

Добре е да приемате родиола розеа 15-30 минути преди хранене сутрин и на обед, и да избягвате приема й вечер, защото може да причини проблеми със съня.

Можете да приемате дози от по 150-600 мг/ден под формата на таблетки, както и в комбинация с други адаптогени и тоници като панакс женшен, eleuthercoccus senticosus, withania somnifera, astragalus membranaceus, shatavari (asparagus racemosus) и дамяна (turnera diffusa).

Стимуланти като кофеинът трябва да се избягват когато пием адаптогени.

Източници:

http://easyhealthoptions.com/mood-boosting-herb-rhodiola-rosea/ https://www.organicfacts.net/rhodiola-rosea.html

https://www.herbwisdom.com/herb-rhodiola.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319619.php

Снимка: wmtalk.info

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *