Женшен – изворът на младостта!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

jenshen-youth

Повече от 5000 години китайците високо ценят женшена заради способността му да повишава енергията, познавателната ни способност, настроението и половия нагон. Възрастен китаец давал следния съвет, „Не хабете женшена за младите. Давайте го на възрастните и ги карайте да се чувстват млади отново”.

Женшенът е растение което расте в Северното полукълбо: Китай, Корея, Япония, Сибир, Канада и САЩ. Дивият женшен за първи път е открит в Северна Америка през  1716 година от йезуитски свещеник, който научил че растението е много ценено в Китай. Той открил растението да расте в гори близо до днешен Монреал, Квебек. От незапомнени времена много местни американски племена събирали женшен за лечебни цели .

Днес брането на див женшен се контролира от американската Служба за риболов и дива природа, така че трябва първо да проверите разпоредбите им преди да се впуснете в гората с кошница за билки! В днешно време женшена се отглежда за търговка цел и е една от най-използваните билкови лекове в света. Около 95 процента от американския женшен расте в Уисконсин. Повечето от него се изнася за Китай.

В САЩ няма значими изследвания за ползите от женшена. Може би основната причина за това е че повечето фармацевтични изследвания се финансират от лекарствени компании които се надяват да извлекат печалба от изследването. В случая с билковите лекове, те не могат да бъдат патентовани от фармацевтична компания, така че тя не би спечелила почти нищо от изследването им.

Обаче, има редица изследвания, проведени в Китай и Корея и е трудно да отхвърлим посочените ползи от страна на безброй хора при 5000-та употреба на женшена. Освен това Немската комисия Е, която регулира контрола на билковите лекове в Германия потвърждава, че женшенът има превантивни и възстановяващи свойства за подсилването на умственото и физическо здраве.

Хранителните добавки с женшен се приготвят основно от грудковия му корен, но листата могат да се използват за варене на чай, а плодовете понякога също се използват. Когато купувате женшен, винаги купувайте от уважаван източник за да сте сигурни за чистотата и силата на билката. Можете да закупите женшен под формата на чай или капсули.

5 ползи от женшена

Ползите от женшена са разнообразни и широки. Всъщност, научното име Panax идва от гръцката дума за панацея, което означава „лекуващ всичко”. Ето само някои от ползите от женшена:

1. Подсилва енергията и издръжливостта. Приложенията на тази полза са широки, в изследване на Mayo Clinic бе открито, че женшенът помага на пациенти с рак да превъзмогват умората причинявана от леченията на рака. Атлети смятат, че женшенът повишава нивата им на енергия и снижава времето за възстановяване.

2.  Повишава когнитивната функция. Хвалят женшена за това че спомага за подобряване на концентрацията, способността ни да мислим, учим и помним.

3. Снижава кръвната захар при диабет тип 2. Изследвания показват че женшенът значително подобрява нивата на кръвната захар при болни от диабет тип 2.

4. Стимулира забавянето на стареенетоВъзстановяващата сила на женшена е особено примамлива за онези от нас във втората половина от живота си. Това е свързано с огромното съдържание на антиоксиданти в билката, в способността й да повишава кръвообръщението и да стимулира имунната система.

5. Повишава либидото и помага при еректилна дисфункция. Една от основните ползи от женшена се знае от векове и тя е способността му да подсилва нагона и представянето както на мъжете, така и на жените. В корейско изследване, 60 процента от мъжете изпитали еректилна дисфункция изживели еректилна дисфункция открили подобрение с женшен.

Въпреки че женшенът се счита за безопасна билка, има някои познати странични ефекти които поразяват някои хора. Интересен е един от страничните ефекти на женшена, а именно че той е стимулиращо вещество и се знае, че не трябва да се пие вечер преди лягане! Най-добре го приемайте сутрин.

При някои хора женшенът може да причини главоболие, замаяност или разстроен стомах. Ако пиете други лекарства, говорете с лекаря си преди да пиете женшен за да сте сигурни че той не взаимодейства с тях.

Както е с много от билковите лекове, може да трябва да взимате женшен няколко седмици или месеци преди да изпитате пълните ползи от него. Аз пия корейски женшен от около шест месеца вече и определено изпитах някои от ползите описани по-горе.

Ами вие? Опитвали ли сте женшен за какъвто и да било период от време? Ако е така, какво почувствахте? Какви ползи извлякохте? Ще ни бъде много приятно да чуем за впечатленията ви!

Ако не сте опитали женшен на чай или капсули, но се чудите дали може да е полезен за вас по един или повече начини от изброените горе, защо да не го опитате?

Прочетете още за женшена:

Пет чудесни причини да опитаме женшен

Билка побеждава грипа

Женшенът бори умората при рак

Билкова треска или коренът на живота от Марион Колева

 

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/ginseng-the-fountain-of-youth/

Снимка: queenanneacupuncture.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *