Изненадващите ползи от фитатите или защо да ядем разнообразна храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

phytates

Знаехте ли… че фитатите в бобовите и зърнените храни помагат в битката срещу раковите клетки?

Антиоксидант, съдържащ се в бобовите и зърнените храни, както и в ядките и семената се проявява като мощно средство срещу рака. Антиоксидантът е фитиновата киселина—и когато тази киселина се свързва с даден минерал в семената, това е познато като фитат.

Активирайте ядките и семената, защо и как

Изследванията показват, че фитиновата киселина/фитатите…

 • Помагат в битката с рака
 • Препятстват появата на камъни в бъбреците
 • Защитават от диабет
 • Пазят от кариеси
 • Укрепват сърдечносъдовото здраве

Как фитатите се борят с рака

Когато фитиновата киселина се обработва в стомаха и червата, тя се свързва с минерали за предотвратяване образуването на свободни радикали, които водят до оксидативно увреждане и заболявания.

Фитиновата киселина също така се свързва и с тежките метали в стомаха и червата, и помага на тялото да се отърве от натрупването на токсини като кадмий и живак.

Фитатите се поемат от раковите клетки в цялото тяло. Тези антиоксидантни съединения след това започват да действа за потискането на раковите клетки и туморния растеж.

Преборете полипите и рака на дебелото черво с тази „древна храна”

Фитатите доказано спират растежа на

 • Клетките на левкемията
 • Раковите клетки при рак на дебелото черво
 • Естроген-рецептор-положителни и отрицателните клетки на рак на гърдата
 • Рака на маточната шийка
 • Рака на говорния апарат
 • Меланома
 • Рака на панкреаса
 • Чернодробните тумори
 • Рака на простатата
 • Рака на мускулите

Чудесният сусам и многото му огромни ползи за здравето

Изследванията показват, че фитатите помагат за предпазването от рак в множество случаи:

 1. Фитиновата киселина е антиоксидант, който има както противовъзпалително, така и стимулиращо имунитета свойство. Тя помага за подсилването на белите кръвни телца и има естествено действие да убива раковите клетки—оръжията, които имунната система използва, за да защитава тялото от раковите клетки.
 2. Фитиновата киселина помага за снижаването на ангиогенезата—формирането на нови кръвоносни съдове, хранещи туморите. Ако даден тумор не се снабди с кръвоносни съдове, той не може да порасне повече от 1 сантиметър. Като снижават ангиогенезата, фитатите в основни линии лишават туморните образувания от жизненост.
 3. Фитиновата киселина задейства диференциацията на прочистването, което означава, че раковите клетки спират да се държат злокачествено и започват да имитират структурата и дейността на нормалните здрави клетки. Изследвания доказват, че раковите клетки в дебелото черво, гърдата, мускулите, простатата и при левкемия могат всичките да съзряват структурно и поведенчески в нормално държащи се клетки посредством процеса на диференциация.

9 начина за повишаване на фибрите в храната

Заключенията показват, че фитиновата киселина също така помага срещу камъни в бъбреците и за снижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Но фитиновата киселина не е ли анти-хранително вещество?

Ползите и вредите от фитатите определено са дискусионна тема в средите на диетолозите. Това се дължи на факта, че фитатите се свързват с минерали като калций и желязо и могат да спрат усвояването им от тялото. Обаче, освен ако храната ви е с много ниско съдържание на хранителни вещества и с много високо съдържание на фитати (бобови, зърнени и семена), то усвоимостта и наличността в тялото ви на минерали вероятно няма да е засегната. Това е проблем в развиващите се страни на Южна Америка и Индия, където има недостиг от разнообразни богати на хранителни вещества храни.

Тялото е екипирано да балансира нивата на фитатите чрез усвояването им в стомаха и червата и изхвърлянето им, стига да се храним с разнообразни храни. Това означава да ядем много зърнени и бобови храни, ядки, семена, източници на протеини, зеленчуци и плодове. Не забравяйте, че не всички зърнени храни са еднакви. Рафинираните зърнени храни като белият ориз, например, не съдържат фитинова киселина, защото в него няма трици. Експертите препоръчват да ядем пълноценни и пшенични зърнени храни, за да извличаме ползите от борещите се с рака фитати.

Инозитолът предпазва от и лекува много форми на рак

 

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/phytates-arent-all-bad/

Снимка: Chris Kresser

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *