Активирайте ядките и семената, защо и как

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

nuts-activate

Всички знаем, че семената и ядките са супер здравословни, но знаете ли, че най-добрият начин да ги ядем не е когато те са печени?

Печените ядки имат божествен вкус, но високите температури променят хранителната им стойност, и дори причиняват тежки странични ефекти. Най-лошо вероятно са използваните от производителите олиа. Повечето производители избират евтини олиа.

Можете лесно да избягвате всякакви усложнения като печете или „активирате” ядките и семената у дома си. Да, вие трябва наистина да активирате ядките и семената, за да ги направите максимално полезни.

Отслабнете в рамките на 15 дни с помощта на диетата със „Златни семена”

Суровите ядки и семена са заредени с витамини, минерали, протеин и здравословни мазнини (за да споменем само някои ползи) и са здравословна храна, към която можете да прибягвате по всяко време. Но е добре да знаете, че фитиновата киселина в ядките и семената се свързва с минерали като калций, желязо, цинк, магнезий и манган и не позволява на тялото да ги използва. Това означава, че редовната консумация на богати на фитинова киселина храни може да повиши риска ви от недостици на минерали и от остеопороза.

Така че, ако наистина обичате да похапвате любимите си ядки и семена, непременно ги „активирайте” преди това.

Фитазата, ензим в някои животни, има способността да разгражда фитиновата киселина. Той не се съдържа в човешкото тяло, но има други начини за неутрализиране на фитиновата киселина и за извличане на всички ползи от ядките и семената. Този процес включва накисване, покълване и/или ферментиране на ядките.

Ензимните инхибитори в ядките препятстват твърде бързото им покълване. Ядките не получават достатъчно влага в полето и се нуждаят от повече време за покълване.

Тези инхибитори запушват и дори блокират ензимите. Тялото ви не може да разгражда непокълнали ядки. Първото нещо, което трябва да направите е да снижите нивата на фитиновата киселина в ядките и да изключите действието на ензимните инхибитори в тях.

Яжте бадеми всеки ден, снижават риска от диабет, помогат ви да отслабнете

Киснете ядките една нощ, за да започнете процеса на покълване. Можете да приготвяте по няколко големи партиди наведнъж, за да пестите време.

Активирайте ядките

Накиснете 2 чаени чаши от любимите си ядки във филтрирана вода, която да ги облее най-малко 2.5 см в керамична или стъклена купа. Добавете 1-2 чаени лъжици морска сол или друга качествена сол (хималайска) и разбъркайте добре докато солта се стопи. Покрийте купата с тензух и оставете ядките/семената да киснат 7-12 часа (а бадемите малко по-дълго). Пропуснете тази стъпка, ако използвате чиа или конопено семе.

Не забравяйте, че не всички ядки покълват за едно и също време. Бадемите се нуждаят от 12-24 часа, а кашуто от само 3-5 часа.

Открийте още един извор на дълголетие

Прецедете и изплакнете ядките. Можете да ги ядете веднага, ако предпочитате, те са набъбнали и много вкусни. Ако ли пък не, разстелете ги върху дехидратиращи скари или в тави за печене. Изсушете ги на температура от 65° по Целзий (150° по Фаренхайт).

Оставете ядките да се изсушат напълно и ги сипете в херметически затварящ се контейнер. Дръжте изсушените ядки в хладилника. Това е най-добрият начин да се наслаждавате на ядки или семена!

Прочетете още:

6 храни пречистват артериите и изграждат костите

Отглеждайте кълнове през цялата година у дома

Източник:

http://healthyworldrecipes.com/activate-nuts-seeds/

Снимки: Best Life

 

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *