Отглеждайте кълнове през цялата година у дома

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

growing sprouts

Лесен метод, голяма полза за здравето

Изобилието от летните градини и обирането на реколтата през есента бързо потъва в предишната година с напредването на зимата. Това често ни оставя една възможност: ходене до супера.

И макар че плодовете и зеленчуците изглеждат чисти и пресни, в много случаи те са доставени от далечни места, пропътували са хиляди километри, загубили са ценни хранителни вещества по пътя и междувременно са се сдобили с един-два слоя пестициди и консерванти. Така че вместо да се примирявате с често пъти оклюмалите, замразени органични продукти за да ядете плодове и зеленчуци през зимата, изберете вместо това да сервирате на масата разнообразни кълнове.

Какво представлява отглеждането на кълнове? 

Кълновете са просто първите поникнали стръкчета от семената. Когато спящото семенце започне да „пониква” така да се каже, то започва да активира много метаболитни системи, които впоследствие спомагат за формирането на първите зелени кълнове. Ако семенцето се посее, кълнът му ще е най-първото напомняне за живот изникващо от почвата.

Когато отглеждате кълнове от семена вие не ги садите, а по-скоро насърчавате тези метаболитни пътеки да се активират като ги поддържате влажни в безпочвена среда. След като кълновете извадят първите си стръкове пъпки, те са готови за ядене.

Защо да отглеждаме кълнове?

Можете да попитате какви са ползите от ядене на такива млади растения. Когато семената се подготвят за кълнене те освобождават голямо количество хранителни вещества в тези първи издънки. Филизите или кълнове съдържат високи нива усвояеми протеини и повишени нива хранителни вещества като калций, калий, желязо и витамини А, В1, В2, В3 и С, както и някои от най-високите нива на антиоксиданти, които съществуват. Когато растението продължи да расте, концентрациите започват да намаляват.

В основни линии, кълновете съдържат най-високите концентрации от всички хранителни вещества от които растението се нуждае, за да израсте напълно. Отглеждането на кълнове също така е евтино, а семената могат да се закупят и да се държат дълъг период от време.

Кълновете на зърнените храни съдържат също така по-малко скорбяла и глутен за разлика от зрелите растения, което ги прави полезни в контролирането на кръвната захар и по-добър избор за хората с чувствителност към глутен.

Как да отглеждаме кълнове

Отглеждането на кълнове от семена е доста лесно. На практика можете да използвате всякакви семена, но най-популярните са алфалфа (люцерна), пшеница, боб, леща, тиква и червена детелина… броколи. Най-важното е да търсите органични „семена за кълнене”. Те са пречистени както трябва, докато семената, които не са за кълнене може да съдържат патогени или бактерии в обвивката си.

И така, какво е необходимо, за отглеждането на кълнове у дома? Нищо повече от семена, буркан с добре затваряща се капачка и ситна мрежа. Просто следвайте дадените по-долу лесни стъпки:

  • Изплакнете и накиснете семената (две супени лъжици за висок буркан от 400 мл с широк отвор за начало, като в процеса сами ще определяте колко кълнове и какъв буркан са ви необходими) една нощ на стайна температура в купа с чиста, несъдържаща хлор вода.
  • На следващата сутрин излейте водата, изплакнете семената и ги сложете в буркан, чиято капачка предварително сте изрязали и заменили с кръг от ситна мрежа, съответстващ на изрязания отвор – най-добре с големина почти колкото на капачката. Ако не ви се играе с изрязването, просто вържете стегнато твърда мрежа, както е показано на снимката по-горе. Семената трябва да са влажни, но не и покрити с вода.
  • Изплаквайте семената един два пъти на ден, за да не мухлясат като започнат да кълнят. Наливайте вода през мрежата и изплаквайте семената. Оставяйте буркана с капака надолу под ъгъл от 45 градуса, за да се отцежда водата непрекъснато. След около най-много 4 дни те вече ще са покълнали и готови за консумация. Имайте предвид, че колкото по-мънички са кълновете, толкова по-богато е съдържанието им на полезни вещества. 
  • Можете да сложите буркана на слънце, за да добият кълновете хлорофил и зелен цвят. Изникналите кълнове са готови за ядене в рамките на най-много три до пет дни. Когато достигнат желания от вас растеж, извадете ги от буркана, подсушете ги и ги дръжте в хладилника.
  • Те обикновено издържат по няколко дни в хладилника, но е добре да ги консумирате веднага или бързо, за да избегнете бактериален растеж.
  • Използвайте ги в салати, супи, сандвичи и във всичко, което се сетите, за да придавате на храната си допълнителна хранителна стойност и сила, каквато няма да намерите в зеленчуците и храните в магазина.
  • Можете да отглеждате по няколко различни вида кълнове едновременно. Така винаги ще имате на разположение от любимите си и полезни за здравето на цялото семейство, отгледани от самите вас, необичайни, но ценни хранителни източници.

–          The Aternative Daily

 

Източник: The Alternative Daily, Grow Sprouts Indoors All Year Long, 4 February 2014 http://www.thealternativedaily.com/grow-sprouts-indoors-year-long/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140205

Снимка: fructmalforlife.tumblr.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *