Прекаляването с лекарства е по-смъртоносно от хероина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

antibiotics

Ако сте загрижени, че хероинът, който вероятно уби актьора Филип Сиймор Хофман е заплаха за обществото, някои експерти предупреждават, че има по-смъртоносни лекарства,  заплашващи живота на много повече хора. И е вероятно вие, без да знаете, да сте изпили някои от тези лекарства днес.

Д-р Джони Аномали от университета Дюк твърди, че необузданото пиене на антибиотици е много по-опасно от хероина. Той твърди, че правителството трябва да спре да пилее пари, водейки „война, която не може да бъде спечелена” срещу незаконните наркотици като хероина, и да вложи тези ресурси за намаляване на свръх употребата на антибиотици.

Според Аномали, ние трябва постепенно да намалим употребата на антибиотиците във селското стопанство (особено в промишленото животновъдство), което води до остатъци от антибиотици, съдържащи се в месото, което ядем. Ако сте яли месо в ресторант или от супермаркета днес, може да сте погълнали такива остатъци.

Аномали също така казва, че ние трябва да предложим на Биг фарма парични стимули, за да помогнем в запазването на съществуващите антибиотици. Както и че трябва да забраним продажбата на антибиотици без рецепта в развиващите се страни и да изградим глобален надзор за следене на бактериите, резистентни на антибиотици.

Ако пренебрегнем тази опасност, казва той, резистентните на антибиотици инфекции могат потенциално да убият милиони и да направят лечението на болестите много трудно.

Аномали казва „…[П]овечето от насилието и престъпността, свързани с наркотиците са причинени от закони, които забраняват употребата на наркотици*, а не от самото използване на наркотиците”. А позицията, че наркотиците повишават склонността към насилие не се основава върху солидни доказателства.

Той признава, че навикът да се вземат наркотици тежи на приятелите и семейството, но твърди, че това не оправдава третирането на това поведение като престъпление.

Макар че поддръжниците на строги действия спрямо незаконните наркотици се боят, че ако не се наказва сурово, употребата на наркотици може да направи по-лесно снабдяването с тях, Аномали казва, че страни като Португалия, която е декриминализирала употребата на наркотици за развлечение не е преживяла епидемични проблеми, свързани с наркотиците.

Това „предполага, че консумацията не се е повишила значително при повечето наркотици и всъщност при някои от тях е намаляла… по-голямата достъпност не води непременно до употреба на повече наркотици нито от страна на възрастните, нито от страна на децата”, казва Аномали.

Той заключава: „…Политиците трябва да спрат да пилеят ресурси в опит да водят война, в която никой не може да спечели и която е морално съмнителна срещу употребяващите наркотици за забавление, и да пренасочат вниманието си към сериозната заплаха от колективната ни злоупотреба с антибиотиците”.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, The Widespread Drug Abuse Deadlier Than Heroin, 5 February 2014

http://easyhealthoptions.com/news/the-widespread-drug-abuse-deadlier-than-heroin/

Снимка: es.123rf.com

* Забележка: Здрави всеки ден не се съгласява с тезата за по-хлабави закони за „наркотиците за развлечение”, защото смятаме, че тези субстанции са пристрастяващи. Обаче, разразяващата се вече епидемия от смъртни случаи, причинени от резистентни на антибиотиците смъртоносни супербактерии буди оправдан страх и загриженост – при положение, че може би светът се е докарал до състояние, в което бактериите са по-силни и печелят в битката със здравето. „Супербактериите” засягат наред и не зависят от личния ни избор, но антибиотици можем сами да решим дали да взимаме и за най-незначителния проблем… Само че, за жалост, и тази теза се оказва не съвсем вярна, защото антибиотици има и в храната, която ядем…

Вече сме писали по тази тема и препоръчваме следните статии:

Колоидното сребро, новата стара алтернатива на антибиотиците

Антибиотиците и суперустойчивите бактерии, някои съвети

Чайките пренасят суперустойчиви бактерии

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *