Витамин отблъсква рака на дебелото черво

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

B3-Niacin

Яденето на плодове и зеленчуци с високо съдържание на фибри може да снижи риска ви от редица храносмилателни проблеми. А сега изследователите откриха витамин, който може да спаси дебелото ви черво, ако фибрите не свършат работа.

Изследване на Медицинския колеж на Джорджия в Университета Джорджия Риджънтс показва, че ниацинът (витамин B3) може да е особено важен за отблъскването на възпалението и на рака на дебелото черво.

Според изследователят Вадивел Ганапати, пробиотичните бактерии в дебелото черво си умират за растителни фибри и ги използват за производството на съединение, наречено бутират. Бутиратът е късоверижна мастна киселина, която активира рецептор в дебелото черво, наречен Gpr109a, който контролира възпалението.

Активирането на Gpr109a в дебелото черво от страна на ниацина или бутирата убеждава имунните клетки в дебелото черво да спрат възпалението. Това от своя страна помага за облекчаването на болезнените ситуации като улцерозен колит и болестта на Крон, както на колоректален рак.

„За да предпазвате дебелото си черво, вие се нуждаете от този рецептор, също както от фибрите и от бутирата, които го активират”,   казва Ганапати.

„Ние мислим, че мега-дози ниацин могат да са полезни в лечението и/или превенцията на улцерозния колит, болестта на Крон и колоректалния рак, както и при фамилна аденоматозна полипоза, генетично заболяване, което причинява развиването на полипи в целия гастроинтестинален тракт”, добавя сътрудникът на Ганапати, Наджендра Синг.

Карл Лоу

Вижте още за ниацина: Сензационно: Упражнение в хапче?

Източник: The Vitamin That Wards Off Colon Cancer, 21 April 2014

http://easyhealthoptions.com/cancer/vitamin-wards-colon-cancer/

Снимка: blog.vitaplen.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *