Наслаждавайте се на яйцата без угризения

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

leftover eggs

В седмицата след Великденските празници нека отдадем заслуженото на яйцето. Яйцето във всяка религия е символ на нов живот. Свързваме го с пролетта и с всички традиционни пролетни празници.

Освен това, науката вече е доказала онова, което предците ни (и лисиците) отдавна са знаели: яйцето е почти идеалната храна.

Но и до ден днешен зле информирани „експерти” съветват хората да не ядат яйца. Тези невежи експерти казват, че можете да „се отървете безнаказано”, ако ядете по две яйца на седмица. И ако ядете повече, вие просто сте на път да „си навлечете инфаркт”.

Този съвет няма как да е по-погрешен. Само след миг ще ви покажа как науката доказва, че яденето на яйца СНИЖАВА риска ви от инфаркт. Дори и да сте с наднормено тегло.

Но първо, нека ви разкажа една чудесна история за яйцата…

Когато най-накрая реших да се махна от Вашингтон, Окръг Колумбия преди няколко години, първия и единствен човек на който казах беше моя ментор, Главния хирург на САЩ, С. Еверет Куп. На срещата ни на закуска той си поръча две яйца и висока чаша прясно мляко. Каза ми, че той това закусва всяка божа сутрин. Тогава наближаваше осемдесет годишна възраст и не спираше да работи на пълно работно време, радвайки се на забележителната си кариера на световен експерт в детската хирургия и като Главен хирург на САЩ. Каза, че яйцата и млякото му давали енергията и хранителните вещества, от които се нуждае в началото на деня. Д-р Куп почина миналата година на 97 години.

Бившият Главен хирург на страната знаеше онова, което много така наречени експерти още не са схванали. Не яйцата са нашият враг. Те съчетават в себе си висококачествен протеин, есенциални мастни киселини, и пълен набор от усвоими витамини и минерали. (В края на краищата, яйцата са заредени с всичко, от което растящото пиле се нуждае, за да оцелее и да е здраво.)

И освен всичко това, яйцата са обвити в удобна естествено стерилна обвивка. Лесно преносими са. И с месеци не се развалят без каквито и да било „консерванти”. Всъщност много фермери знаят, че е безопасно да държат яйцата на стайна температура, преди да бъдат използвани. А в много европейски държави яйцата не се държат в хладилника. Те дори се продават на стайна температура.

Ето какво получавате в едно твърдо сварено яйце:

Калории211
Общо мазнини14 г (22% от дневната стойност)
Транс мазниниO г
Въглехидрати2 г (1%)
Захари2 г
Протеин17 г (34%)
витамин A478 мкг (16%)
витамин E1.4 мг (7%)
витамин K0.4 мкг (1%)
Тиамин0.1 мг (6%)
Рибофлавин0.7 мг (41%)
Ниацин0.1 мг
Витамин B60.2 мг (8%)
Фолиева киселина60 мкг (15%)
Витамин B121.5 мкг (25%)
Калций68 мг (7%)
Магнезий14 мг (3%)
Селен42 мкг (60%)
Цинк1.4 мг (10%)

Така че, ако най-лошият съвет за храненето е да се избягва яденето на яйца, вторият най-лош съвет относно тях трябва да е да се изхвърлят жълтъците и да се ядат само белтъците. Макар че белтъците са идеален източник на протеини, те не съдържат нито едно от особено важните хранителни вещества в жълтъците.

Всъщност, скорошно изследване показа точно колко вредно може да е да се изхвърлят жълтъците. Изследването се провежда с хора с метаболитен синдром. Разбира се, метаболитният синдром днес е водещият причинител на диабет тип 2 и атеросклероза.

Изследването си поставя за цел да изследва дали ежедневното ядене на яйце (наред с ограничаването на въглехидратите) при мъже и жени с метаболитен синдром би:

  1. Променило липидите в кръвта (мазнини е кръвта, които включват холестерол и триглицериди)
  2. Намалило атеросклерозата (втвърдяването на артериите—основният фактор при сърдечни заболявания, инсулт и периферна съдова оклузивна болест)
  3. Подобрило инсулиновата резистентност (отличителният критерий за диабет тип 2).

Изследователите разделят участниците в две групи. Първата група получавала по три цели яйца на ден. Втората група получавала равностойно количество яйчен заместител без жълтък. И двете групи следвали умерен хранителен режим с ограничен прием на въглехидрати в продължение на 12 седмици.

Резултатите?

Участниците и в двете групи снижават триглицеридите в кръвта си. Те снижават също така „вредния” си LDL холестерол и повишават „полезния” си холестерол. Както и снижават нивата на инсулина в кръвта си и инсулиновата резистентност.

Но има една забележителна разлика…

Групата яла цели яйца показва по-големи подобрения от групата яла яйчен заместител. И подобренията в групата с целите яйца стават дори още по-значими с протичането на изследването.

Яденето на цели яйца и ограничаването на въглехидратите е чудесен начин за избягване на метаболитния синдром—както и на диабета и атеросклерозата, които вървят ръка за ръка с него.

Така че през седмицата след Великден се насладете на останалите ви твърдо сварени яйца. „Нарочените” яйца са всъщност „златна мина” в крайна сметка.

Винаги на страната на науката,

Д-р Марк С. Маркоци.

Източник: Daily Dispatch – Enjoy those leftover Easter eggs,  21 April 2014

Снимка: www.buttalapasta.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *