Диетичните газирани напитки унищожават тялото ви по 6 начина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всеки знае, че колкото по-малко обработена захар ядем, толкова по-добро ще е здравето ни – ето защо, пиенето на диетични газирани напитки ви се струва като по-полезният начин да се наслаждавате на пенлива напитка.

Но макар че диетичните и тези несъдържащи калории напитки се продават като по-здравословни алтернативи на обикновените газирани напитки, трябва да се запитаме дали изкуствените подсладители наистина са по-полезни за тялото от самата обработена захар?

Може би вече знаете, че диетичните газирани напитки са подсладени с изкуствени захари или с нехранителни подсладители като аспартам, цикламат, захарин, сукралоза и ацесулфамов калий. Тези химикали се появяват също и под имената NutraSweet, Splenda, Sweet’N Low, Equal, Sunett и Sweet One.

Осемте удивителни неща, които ще се случат когато спрете да пиете студени напитки

Изкуствените подсладители са примамливи с това, че не съдържат калории, и се казва, че те са поне 300 пъти по-сладки от захарта. Това ни кара да вярваме, че несъдържащите калории сладки лакомства и напитки са сладки без да причиняват напълняване или диабет по начина, по който ги причинява рафинираната захар. Но знаете поговорката: ако нещо изглежа твърде хубаво, за да е истина, то вероятно не е.

Известните компании, произвеждащи газирани напитки също използват медиите в своя полза, за да насочват потребителите към своите изкуствено подсладени напитки. Много реклами твърдят, че диетичните напитки са по-полезни за здравето ни от своите, пълни със захар версии и че те могат да ни помогнат да избягваме негативните последици от консумирането на рафинирана захар.

Като вземем предвид, че диетичните напитки са предназначени за пазара на внимаващите за здравето си хора и за онези с дисбаланс на кръвната захар като диабетиците, то изниква въпросът: Какво знаем за въздействието на изкуствените подсладители върху здравето ни?

Обработената захар внася хаос в здравето ни, но поглъщането на химикали в тялото, които то не разпознава, вероятно не е по-добро решение. Първо на първо, диетичните напитки се продават в магазините от петдесетте години на миналия век (макар че те станаха по-популярни през 90те години, когато настана бумът на модерните диети с ниско съдържание на въглехидрати). Към днешна дата, FDA (Агенцията за храните и лекарствата на САЩ) е одобрила само 6 изкуствени подсладители за използване в тези напитки. И нека бъдем честни, дори и с печат на одобрение на FDA, претендирането, че нещо е „безопасно за консумация”, и приемането на дадени химикал или съставка за „безопасни” не означава непременно, че те не са свързани с рискове за здравето.

Нека дадем за пример жълтата боя #5 (позната също като тартразин) – оцветител за храни, който се добавя в кисели млека, пакетирани закуски, напитки и макарони и сирена. Жълтата боя #5 е одобрена от FDA, но изследвания свързват продължителната консумация на тартразин с влошаването на мозъчните функции за учене и памет. Както виждате, „безопасно за консумиране” не винаги означава „полезно за здравето”.

Пенливите напитки вещаят проблеми със здравето

6 риска за здравето от пиенето на диетични газирани напитки

И така, какво знаем в момента за рисковете за здравето от пиенето на диетични безалкохолни? Нека видим.

Диетичните газирани напитки могат да повишат риска от диабет тип 2

Една секунда: не беше ли рафинираната захар (сукрозата) основният причинител на дисбаланси в кръвната захар? Тогава, ако диетичните газирани напитки не съдържат захар (нито калории), как могат те да разстройват нивата на захарта в кръвта ви?

Изследвания показват, че независимо, че изкуствените подсладители не съдържат рафинирана захар, те всъщност могат да повишат нивата на захар в кръвта като нарушават баланса на пробиотиците в стомаха и червата. Понеже тези полезни за здравето бактерии играят роля в регулирането на кръвната захар, намаляването им може да повиши вероятността за развиване на диабет тип 2.

Учени от Оксфорд доказват, че употребата на захар от раковите клетки крие ключа към унищожението им

Диетичните газирани напитки са свързани с метаболитния синдром

Диетичните газирани напитки се свързват и с риска от метаболитен синдром, който представлява общ термин за различните видове диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания като хипергликемия, хипертония и дислипидемия.

След като метаболизмът е способността на тялото да разгражда и преобразува молекулите от храната за използване и складиране на енергия, хората, страдащи от метаболитен синдром като правило имат високо кръвно налягане, ниска стойност на HDL т.е. на „полезния” холестерол, високи нива на триглицериди, наднормено тегло и широка талия. Тези заболявания от своя страна могат да доводат до сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

В изследване за последиците от приема на диетични газирани напитки, хората, които консумирали диетични напитки ежедневно повече от две години имали 36 процента по-сериозен риск от развиване на метаболитен синдром и 67 процента по-висок риск от развиване на диабет тип 2 в сравнение с хората, които не консумирали изкуствено подсладени напитки.

Не че искаме да кажем, че пиенето на диетични хранителни вещества е точната причина за метаболитен синдром—то просто може да повиши риска ви, ако ги пиете редовно. Разбира се, и други фактори участват в метаболитния синдром като висока консумация на натрий, пушене, честа консумация на алкохол и фактори в начина на живот като високи нива на стрес и липса на физическа активност.

Тази обичайна храна не само храни раковите клетки, тя ги СЪЗДАВА

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко

Изкуствените подсладители причиняват силно желание за сладки неща като стимулират рецепторите ви за „сладко” и хормоните в храносмилателния ви тракт, които регулират сигналите ви за глад и ситост.

С други думи, храносмилателната ви система бива „измамвана” да смята, че ще изядете голям, пълен със захар десерт, когато усетите наситената сладост на изкуствените подсладители. След като този източник на захар всъщност не съдържа калории, нито пък съвпада с биохимичния състав на глюкозата, тялото ви реагира със силно желание за нещо сладко, съдържащо истинска захар, за да си набави храната, която то смята, че е получавало на първо място.

Диетичните газирани напитки причиняват сърдечно-съдови заболявания

Макар че изкуствените подсладители са свързани с метаболитния синдром, който може да доведе до сърдечно-съдово заболяване, те могат да повишат риска от сърдечно- съдови заболявания дори и при липса на метаболитен синдром.

Според изследване, публикувано в списанието Journal of Internal Medicine, участниците, които консумирали диетични напитки ежедневно в продължение на 10 години или по-дълго било доказано, че са в повишен риск от кардиологични заболяване или хипертония. Това е дори след като приема на натрий, теглото и високия холестерол били взети предвид като рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

10-дневната диета за детоксикация от захарта пренастройва тялото и мозъка

Диетичните напитки стимулират напълняването и затлъстяването

Макар че много хора, които консумират диетични газирани напитки вече страдат от наднормено тегло (и пият напитки с ниско или никакво съдържание на калории, за да спомагат отслабването си или за поддържане на теглото), има връзка между честата консумация на диетични газирани напитки и напълняването.

В доклад за затлъстяването от осемдесетте години на миналия век от изследването San Antonio Heart Study, резултатите показват връзка между консумацията на диетични газирани напитки и заболяването. В изследването 3682 възрастни участници били наблюдавани за период от 8 години и сравнявани с хора, които не пиели диетични напитки. Пиещите диетични газирани напитки имали по-висок индекс на телесната маса от онези, които не пиели изкуствено подсладени напитки.

Нека обобщим казаното: изкуствените подсладители могат негативно да повлияват на полезните бактерии в стомаха и червата, да се намесват в регулацията на кръвната захар и да причиняват силно желание за още захар—които всичките са допринасящи фактори за напълняването и затлъстяването.

Ужасните неща, които се случват в тялото ви минути след като изпиете газирана напитка

Диетичните газирани напитки променят навиците ви на хранене

Диетичните напитки могат да причинят промени в навиците ни на хранене поради промененото обработване на ползата от сладкия вкус, така както той е възприеман от мозъка.

Допаминът и ендогенните опиоиди са невротрансмитери, които въздействат на областите в мозъка, свързани с движението, мотивацията, възнаграждението и пристрастяването. Форми на пристрастяване като прекаляването, силното желание и въздържането са все поведения, свързани със същата схема за възнаграждение на мозъка, задействана от удовлетворяващите изживявания като храна, секс и наркотици. При пиенето на диетични газирани напитки, тези невротрансмитери, които включват реакцията за възнаграждаване биват стимулирани, причинявайки силно желание за още сладки неща.

Направи пълна 3-дневна детоксикация на тялото си от… захар, отслабни и подобри здравето си

В изследване, публикувано от изследователи в Пристън през 2005 година, плъхове демонстрирали навици на ненаситно ядене след консумирането на рафинирана захар (сукроза). Макар че изкуствените подсладители не активират еднакви пътеки за възнаграждение с храна като сукрозата и естествено извличаните захари, то нехранителните подсладители също създават ненаситност за храна и зависимости от захарта, защото са супер сладки.

Така че дори и да изберете да изпиете диетична кола след шоколадовия мус, направен с бяла захар, въпреки това вие може да откриете, че силното ви желание за сладко впоследствие се усилва. Много подобно на това как силното желание за сладко може да бъде предизвикано от яденето на изкуствени подсладители след като сте „измамени” да вярвате, че сте яли рафинирана захар, така и мозъкът ви реагира на сладостта като иска още. Ето защо дори и когато захарта е заменена с изкуствен подсладител, реакцията на тялото ви си остава същата.

Изводът

Ето защо, като много други здравословни твърдения, изглежда, че потребителите са сериозно омайвани със сладки неща що се отнася до митовете за диетичните газирани напитки. Макар че рафинираната захар не е нещо, което искате да имате в храната си, тялото ви въпреки това различава какво сте погълнали вместо да метаболизира химикали, които се превръщат в токсини в кръвотока ви. Така че вместо да посягате към диетични газирани напитки, за да си набавите нужната ви захар, избирайте пенлива камбуча или минерална вода Pellegrino с малко лайм като по-здравословна алтернатива.

от Бранди Блак

Прочетете още по темата:

Ето какво изхвърляме с урината когато пием газирани напитки

Какво се случва с тялото когато спрем да пием газирани напитки

Алкохолът, разреден с диетични безалкохолни напитки напива повече

Три храни, които ви правят гневни

Аспартамът е отрова, не се оставяйте да ви баламосват

7 признака че тялото ви се нуждае от пробиотици

10те най-полезни храни при диабет и проблеми с кръвната захар

Победете хроничните заболявания с алкални храни

Източник:

https://blog.paleohacks.com/diet-soda/

Снимка: Pinetrest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *