Ужасните неща, които се случват в тялото ви минути след като изпиете газирана напитка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

drinking-soda

Знаехте ли, че на ден в света се консумират повече от 1.9 милиарда от продуктите на Coca-Cola? Традиционната американска марка е позната в целия свят и се продава в повече от 200 страни. В това число не са включени другите газирани напитки като продуктите на гиганта Pepsico и на останалите по-малки фирми.

И докато предупрежденията за газираните напитки и за здравословните проблеми, които те причиняват се разпространяват, газираните напитки с марките Coke и Pepsi, както и другите газирани напитки все още привличат милиони, които буквално са пристрастени към тях.

Какво точно съдържат продуктите на Coca-Cola и PepsiCo

За разлика от Мексико и други страни, в Съединените щати газираните напитки се подслаждат основно с високо фруктозен царевичен сироп, особено вреден вид подсладител по-опасен дори от обикновената захароза (съединение, което е често употребяван основен компонент в захарта от захарна тръстика или червено цвекло), която е редовно използваният подсладител на газирани напитки в другите страни. Всяко голямо количество захар е изключително опасно за тялото, но високо фруктозният царевичен сироп е дори още по-вреден от обичайната захароза. Той натоварва най-вече черния дроб и нивата на кръвната захар. Независимо от вида захар, с която са подсладени газираните напитки, ето какво се случва в тялото минути след изпиването на една пълна със захар газирана напитка:

В първите няколко минути, 10-12 чаени лъжици захар поразяват организма много бързо понеже са в течна форма. Единствената причина, че не повръщате на мига от масивната доза захар е защото фосфорната киселина, карбонизацията и другите овкусители смекчават супер сладкия вкус на напитката.

След около 15-20 минути, кръвната ви захар се покачва рязко до свирепи нива, причинявайки инсулинова реакция. Това означава, че черният ви дроб бързо реагира като се опитва да ви спаси от всичката тази захар в кръвотока като я превръща в мастни клетки, особено когато тази захар е под формата на високо фруктозен царевичен сироп. Очевидно тялото ви след това се опитва да складира всичката тази мазнина, и тя започва да циркулира в кръвотока. (Казвали ли са ви, че триглицеридите ви са високи? Това е мазнина, пренасяна в кръвотока, и е причинена от твърде многото захар и рафинирани въглехидрати в храната). Цялата тази мазнина се складира в тялото или в черния ви дроб и се превръща в една от основните причини за неалкохолна мастна чернодробна болест. И, разбира се, тя е и основен причинител на затлъстяване, атеросклероза, диабет и дори на много видове рак.

След половин час или там някъде, тялото ви започва да усвоява кофеина от газираната напитка. Зениците ви се разширяват, сърдечният ви ритъм се ускорява, усещате се временно пълни с енергия докато кръвното ви налягане се покачва, а черният ви дроб в отговор на кофеина изхвърля дори още захар в кръвотока. В резултат на всичко това, инсулинът отново се покачва, вие огладнявате и тази захар бива складирана като още тлъстини.

След 45 минути, допаминът (един от хормоните, които ви карат да се чувствате добре) се освобождава като стимулира центъра на удоволствието в мозъка много подобно на начина, по който го прави хероинът—както и също толкова пристрастяващо, между другото.

10-дневната диета за детоксикация от захарта пренастройва тялото и мозъка

След 60+ минути от изпиването на тази газирана напитка, фосфорната киселина в нея се свързва с използваемия калций, магнезий и цинк в храносмилателната ви система. Към този момент диуретичният ефект от кофеина и течността се задейства и ви кара да уринирате. Това означава, че тялото не може да използва тези много ценни минерали и те се свързват с фосфорната киселина и биват изхвърлени от тялото под формата на урина. И познайте, ако сте изпили тази кола, за да утолите жаждата си, в крайна сметка ще изхвърлите повече течност с урината, което ще ви направи по-жадни и по-дехидратирани, отколкото сте били в началото.

Ето какво изхвърляме с урината когато пием газирани напитки

Един час след изпиването на газираната напитка, действието на кофеина и захарта отслабва и вие започвате да рухвате. Масивното покачване на захарта и инсулина ви кара да се чувствате по-гладни, уморени, раздразнителни и мудни. И не само това, може отново да сте жадни и като се вземат предвид пристрастяващите свойства на газираните напитки, може отново силно да желаете да изпиете още една от тях.

А какво се случва, ако смятате, че „ключът е в умереността”, и пиете по само една газирана напитка на ден? Дори и само по една газирана напитка на ден води до огромни  вредни последици за здравето ви.

Какво се случва с тялото когато спрем да пием газирани напитки

Диабет и затлъстяване

Изследването The Nurse’s Health Study, което проследи 90000 жени в продължение на 8 години откри, че пиенето по една газирана напитка на ден добавя около 5 кг тлъстини за 4 години. Това всъщност изглежда доста малко, след като моите наблюдения показват, че напитката води до натрупването по-скоро на по около 2.5 кг на година. Пиенето на по една газирана напитка на ден също така удвоява вероятността за диабет тип 2, а статистиката показва, че всъщност става дума за един от трима души, така че все още ли искате почти сигурно да пипнете диабет тип 2?

Алкохолът, разреден с диетични безалкохолни напитки напива повече

Умствени способности

Изследване на Университета на Калифорния, Лос Анжелис от 2002 година откри, че прекаленото консумиране на захар всъщност ни прави „по-глупави”. Химикал в мозъка, наречен „мозъчен невротрофичен фактор” или BDNF, ви затруднява да помните неща и дори да научавате нови неща. Друго изследване от Университета на Копенхаген свързва ниските нива на BDNF с депресия и деменция.

Спрете да забравяте, подобрете паметта си с тези естествени лекове!

Има и още едно изследване от Университета на Копенхаген, в което бе открито, че ниските нива на BDNF са свързани с депресия и деменция. А нивата на BDNF са свързани също и с инсулинова резистентност, която причинява не само диабет, но и ви поставя в по-висок риск от развиване на болестта на Алцхаймер.

И още един голям проблем от консумацията на сладките напитки: Според изследване от 2010 година на Университета на Минесота, хроничната консумация на захар притъпява механизма на мозъка да знае кога да спре да яде, което определено ви прави по-податливи на напълняване и затлъстяване.

Сърдечни проблеми

Не сланината причинява сърдечните удари, това определено са газираните напитки. Съществува силна връзка между газираните напитки и сърдечните заболявания. Едно от по-скорошните изследвания в Харвард (2012) откри, че кен газирана напитка на ден повишава сърдечните заболявания с 20%, според статия във в-к Ню Йорк таймс. И докато този риск може да се свърже с повишения риск от висока кръвна захар и диабет (който сам по себе си причинява повишен риск от сърдечно заболяване), независимо от това, сърдечните заболявания и риска от инсулт наистина значително се повишават. Изследване от Университета на Маями откри, че хората с навик ежедневно да пият по една газирана напитка имали 61% повишен риск от „сърдечно-съдов проблем”, включващ сърдечен удар и инсулт в сравнение с хората, които не пиели газирани напитки — дори когато фактори като пушене, физическа активност, консумация на алкохол и хранене са под контрол.

8 храни които кардиолозите отказват да ядат

Рак

Хората, които пият газирани напитки или други съдържащи захар напитки са в по-висок риск от развиване на рак на жлъчния мехур и жлъчните пътища около черния дроб, показва шведско изследване. Доказателствата сочат, че затлъстяването и повишените нива на кръвна захар също така повишават риска и от злокачествено образувания. При положение, че много видове рак се хранят със захар, това не е никаква изненада.

Друга много смъртоносна форма и бързо развиващ се вид рак, ракът на панкреаса, също се свързва с пиенето на 1 или 2 газирани напитки на ден. Всъщност, рискът от рак на панкреаса се повишава с около 87%, според изследователи от Медицинския център на университета Джорджтаун. Изследването е публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, списание на Американската асоциация за изследване на рака.

Пиенето на газирани напитки също така е една от най-големите причини за неалкохолна мастна чернодробна болест, която може да доведе до цироза на черния дроб и до чернодробен рак.

СЕНЗАЦИОННО: Фруктозата причинява генни мутации в мозъка

Дихателни болести

Да, газираните напитки са силно свързани с хроничното обструктивно белодробно заболяване и с повишен риск от пристъпи на астма, според това наскоро проведено изследване на Университета на Аделаида, което откри, че пиенето на твърде много газирани напитки може да повиши риска от развиване на астма или на хронично обструктивно белодробно заболяване.

12 храни изненадват със съдържанието си на захар

Кости и зъби

Макар че е обществена тайна, че захарта води до развалянето на зъбите, киселината в газираните напитки е далеч по-вредна. Всъщност, това прилича на пиенето на акумулаторна киселина що се отнася до увреждането на емайла на зъбите. Изследване от 2006 година, публикувано в алманаха на Academy of General Dentistry откри, че пиенето на газирани напитки е почти толкова вредно за зъбите, колкото е пиенето на акумулаторна киселина, а увреждането е сравнимо с онова, което се случва със зъбите на човек, използващ метамфетамини.

Лимонената киселина и фосфорната киселина добавяни, за да неутрализират сладкия вкус от големите количества захар всъщност корозират емайла на зъбите наред със захарта. Според Центъра за орално и дентално здраве Колгейт, газираните напитки са сред най-важните хранителни източници за развалянето на зъбите. „Киселините и киселинните захарни вторични продукти в газираните продукти размекват зъбния емайл, допринасяйки за формирането на кариеси. В екстремни случаи, по-мекият емайл в комбинация с неправилно миене, скърцане със зъби или други заболявания могат да доведат до загубата на зъб”.

Както вече посочихме, фосфорната киселина се свързва с калция, магнезия и цинка—всички жизненоважни за костите и зъбите минерали, и всъщност ги изхвърля от тялото като така то не може да ги използва като необходим материал за костите и зъбите. Така че киселината не само разяжда външните повърхности на зъбния емайл, но също така и изчерпва и присъщата структура на зъбите и костите, причинявайки масивно увреждане на зъбите, както и остеопороза.

Избягването на захарта е въпрос на живот и смърт, 9 причини

Убедихте ли се вече? Макар че пиенето на газирани напитки и на сладки плодови напитки е пристрастяващо, най-доброто решение е да престанете да го правите незабавно. Не си мислете, че можете да прибягвате към напитки с изкуствени подсладители, защото те водят до дори още по-вредни последици от подсладените напитки.

Опитайте се да намерите примамливи и вкусни алтернативи.

Може да ви хареса газирания и тръпчив вкус на чая комбуча, който е чудесен заместител на заредените със захар газирани напитки. Освен чудесния си освежаващ и преборващ жаждата вкус, този чай предоставя и невероятни ползи за здравето, които включват борба с рака и тонове полезни вещества като пробиотици, антиоксиданти и други, без съдържание на захар или вредни химикали. Повече за комбуча, включително как да си го приготвяте, прочетете в статията 18 здравословни причини да пием Комбуча.

Ако все пак не можете да свикнете с вкуса на комбуча или просто не ви харесва цената му, опитайте билков чай, горещ или леден като ройбос с мъничко стевия или с кленов сироп. Или нарязвайте плодове в кана с изворна вода – те й придават чудесен вкус, но не и захар или калории. Краставица и лайм също правят водата доста вкусна и здравословна с присъщите си прочистващи организма качества. Можете да купувате и пенлива минерална вода, която е добър източник на електролити и минерали.

Вижте още няколко лесни за приготвяне идеи, с които можете да замените газираните напитки:

Вода с витамини, 10 освежаващи рецепти

Джинджър ейл за наслада и за облекчаване на хронично възпаление и болка, 2 рецепти

Чаят от ройбос пречиства и подмладява

Четири необичайни разхладителни напитки за жегите

Изводите:

При газираните напитки няма умерен прием—те вредят на тялото изключително много—от главата до петите!

Заради рисковете за здравето, които те носят, газираните напитки наистина не са подходящи за консумация от хората!

Така че ОТКАЖЕТЕ се от газираните напитки възможно най-скоро!

Ето за какво все пак можете да използвате колата:

Е, то бива-бива мултифункционалност, ама чак пък толкоз!

Източник:

http://thenutritionwatchdog.com/the-horrible-things-that-happen-in-your-body-within-minutes-of-drinking-a-soda/
Снимка: Twitter

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *