Защо трябва да кажем „не” на прясното мляко

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Макар че Здрави всеки ден не се съгласява напълно с написаното в тази статия (особено относно киселото мляко), тя е важна поради факта, че хората са различни и въздействието на храните върху тях е различно. Малко информация никому не е ненужна:

Съвременният начин на хранене е свързан с много проблеми. Твърде обработените храни, генно модифицираните растения, транс-мазнините и големите количества добавена захар представляват реална и директна заплаха за здравето и дълголетието.

Древната китайска медицина предупреждава за смъртоносното въздействие на млякото и млечните продукти. Това очевидно се пренебрегва в съвременните западни страни. Но сега ново изследване хвърля светлина върху митовете, свързвани с прясното мляко и честата му консумация и как пиенето му е заплаха за дълголетието.

milk dangers lacteos

Основните постулати за млякото са опорочени

Основният постулат, че хората трябва да пият прясно мляко през целия си живот противоречи на природата. Като начало, Американската академия по педиатрия наистина препоръчва изключителното кърмене на бебетата през първите шест месеца от живота им. Множество изследвания показват огромните ползи за имунната система и цялостното здраве в зряла възраст при хората, които са били кърмени.

Обаче, на около шест месечна възраст бебетата трябва да започнат да приемат и твърда храна, а към 1-годишна възраст кърменето вече може да се спре или не съобразно конкретния случай. Колко дълго точно трябва да се кърмят децата е спорен въпрос. Много казват една година, други казват – две, а онези, които говорят за емоционални нужди (за разлика от физическите нужди), казват бебетата да се кърмят дотогава докато майката и бебето не решат, че спирането е правилният избор. Макар моментът да не е уточнен, да кажем от четири годишна възраст нагоре консумацията на кърма дори не се обсъжда.

Следващото нещо, което трябва да вземем предвид е факта, че няма друго животно, което бозае от майка си след бебешката си възраст. Освен това, нито едно животно в света не пие мляко на други видове. Е, освен хората.

Сега вече можем ясно да отбележим два основни проблема с пиенето на прясно мляко. 1) няма човек, който да бозае след предучилищна възраст; и 2) няма животно, което да пие млякото на други животни. И въпреки това, хората освен че пият мляко от други видове, така и го правят и през целия си живот.

Рискове за здравето, свързвани с консумацията на прясно мляко

Има много отрицателни фактори за здравето, свързани с консумацията на прясно мляко и на млечни продукти. Тъй като повечето хора не притежават основните ензими, необходими за правилното преработване на прясното мляко, тялото се е принудено на се бори с лошо храносмилане, синдром на дразнимото черво, непоносимост към лактоза, чупливи кости, артрит, диабет тип 2, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, по-кратък живот и заболявания.

Лекарската комисия за отговорна медицина формулира нещата ясно: „Много американци, включително вегетарианци, все още консумират значителни количества млечни продукти—политиките на правителството все още ги насърчават—независимо от научните доказателства, които поставят под съмнение ползите от тези продукт за здравето и показват потенциалните рискове за здравето от консумацията им”. Нека погледнем рецензия на изследването им. Препратки към множество изследвания по отношение на всяка от тези области могат да се видят на техния сайт.

Здравето на костите

Да, костите ни се нуждаят от калций, за да са силни и за предпазването им от фрактури. Обаче, тялото се нуждае само от 600 мг калций на ден за да се поддържа калция в костите и това количество лесно се консумира без пиенето на прясно мляко. След приемането на това основно количество калций, допълнителният прием (набавян най-вече от млечни продукти) не носи полза за костите, включително за предпазването от стрес фактури (фрактури от пренатоварване на дадена кост) при децата и от фрактури при жените.

Сърдечносъдово здраве

Макар че е вярно, че млечните продукти съдържат калций и други хранителни вещества, те също така съдържат значителни количества холестерол и наситени мазнини. Хората, които консумират храни с високо съдържание на наситени мазнини повишават риска си от сърдечни заболявания.

Рак

Различните видове рак на репродуктивната система (т.е. на млечната жлеза и на простатата) се свързват с приема на млечни продукти. И пак, нека се върнем към ясното обяснение на Лекарската комисия: „Опасността от консумацията на млечни продукти, след като тя се свързва с рака на простатата и на гърдата, най-вероятно се свързва с повишените нива на инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1), съдържащ се в кравето мляко, консумацията на което „е доказано, че повишава циркулиращите нива на IGF-1. Вероятно най-убедителната връзка между нивата на IGF-1 и риска от рак се виждат в изследванията на рака на простатата”.

Тези три здравословни проблема, свързани с консумацията на прясното мляко би следвало да са достатъчни, за да спрат всеки от пиенето на прясно мляко; да не говорим, че кравите често биват хранени с ГМО царевица и с други култури, пръскани с токсични хербициди и пестициди, които никой човек не бива да консумира. Болните крави се лекуват с антибиотици, а те, както и другите токсини, като диоксин, след това се консумират от хората чрез кравето прясно мляко.

(Прочетете още: 3 изненадващи неща се случват щом спрете да пиете прясно мляко)

Древните китайци са били по-разумни

Тази информация изобщо не е нова. Всъщност, наред с акупунктурата, древните китайци са спазвали лечебна система на хранене. Те са делели храната на няколко категории въз основа на действието й в тялото. Дали тя го затопля или охлажда, или пък го изсушава или овлажнява? И тези категории са били използвани в търсенето как да се промени дадено ястие, така че то да помогне на човек да превъзмогне симптоми като топлинен удар, побиване на тръпки, висока температура, възпаление и така нататък. Така че при болест, храните които поддържали заболяването се премахвали за известно време, а се включвали такива, които да възстановят баланса на тялото на въпросния човек. Обаче, разностранните на вкус китайски храни изобщо не включват млечни продукти.

В традиционната китайска медицина има теория за заболяванията, основана върху концепцията, че слузта или лепкавите течности са отрова за доброто здраве. Като такива, прясното мляко и млечните продукти се избягваха от китайците (докато съвременните  западни диети не навлязоха на пазара), защото се счита, че те образуват слуз и запушват белите дробове, червата и другите органи.

Основната теория на традиционната китайска медицина, която се използва е „че където има свободно протичане на течностите, няма болка; а когато има болка, няма свободен поток”. С други думи, млечните продукти създават блокажи от слуз в тялото, много подобно на това как лепилото би блокирало сюнгер. И когато органите не могат да изхвърлят токсините заради тези блокажи, идват болката, заболяванията и болестите. Интересното е, че древните китайски медицински текстове пряко свързват консумацията на млечни продукти с рака на гърдата и на простатата—приемайки „рака” (за който те нямали име) за „причинено от слузта заболяване”. И това е в съзвучие със сегашните изследвания, които свързват тези два вида рак с консумацията на краве прясно мляко.

Тогава защо прясно мляко?

Ако не е „нормално” един вид да пие млякото на друг вид и ако не е естествено за даден вид да продължава да консумира млякото на собствения си вид след бебешка възраст и ако млечните продукти се свързват с толкова много проблеми със здравето, тогава как и защо хората са започнали да го правят?

Ами, това е станало наред с опитомяването на животни и поради нуждата от повече витамин D. Според изследване, проведено от Лондонския университетски колеж (UCL), „способността за храносмилане на захарната лактоза в прясното мляко се е появила за първи път в общностите, отглеждали животни за мляко в централна Европа… преди около 7500 години”. Обаче, според професор Марк Томас от UCL, „повечето възрастни в световен мащаб не произвеждат ензима лактаза и следователно са неспособни да усвояват млечната захар (или лактоза). Обаче, повечето европейци продължават да произвеждат лактаза през целия си живот, характеристика, известна като лактазна персистенция. В Европа една единствена генетична промяна (13,910*T) е силно свързана с лактазната персистенция и изглежда е дала на хората голямо преимущество за оцеляване посредством нея”.

Най-скорошно изследване казва, че прясното мляко ни убива

Ако всичко това не е достатъчно да ви откаже от прясното мляко и от млечните продукти, нека погледнем последното кохортно изследване по въпроса, публикувано в списанието British Medical Journal. Изследването проучва дали голямата консумация на прясно мляко се свързва със смъртността и фрактурите при жените и мъжете и то включва две големи групи в Швеция (едната състояща се от 61,433 жени; другата от 5,339 мъже). Резултатите след проследяване от средно по 20.1 години (на групата на жените) и на 11.2 години (на групата на мъжете)?

  • В групата на жените — 15,541 жени умират и 17,252 пострадват от фрактура.
  • В групата на мъжете — 10,112 мъже умират и 5,066 преживяват фрактура.
  • Заключение — високият прием на прясно мляко се свързва с по-висока смъртност в една група на жените и в друга група на мъже, и с по-високи честота на фрактурите при жените.

Според изследването, отрицателните ефекти на прясното мляко и на млечните продукти се свързват с D-галактозата. „Експерименталните данни при няколко животински вида показват, че хроничното излагане на D-галактоза е вредно за здравето и че добавянето на D-галактоза с инжекции или в храната е установен животински модел на стареене”.

Други изследователи отбелязват, че протеинът казеин, съдържащ се в прясното мляко е отговорен за рак и за други сериозни рискове за здравето. Повече за това можете да прочетете в изпълнената с прозрения книга The China Study.

Заключение

И така, какво да правим сега? Рекламите ни казват „млякото е полезно за здравето”, а насоките за хранене ни казват, че млечните продукти са „група храни”, която е важна за набавянето на калций в организма и за растежа. От друга страна, древните са предупреждавали да се избягват млечните продукти дотолкова, че в хранителното меню на китайците не можем да открием и един млечен продукт дори и в днешно време. И непрекъснато се трупат все нови и нови изследвания, които показват, че прясното мляко повече вреди и е по-малко, ако изобщо, полезно.

Аз спрях да консумирам млечни продукти като ежедневен важен продукт в храната си преди години. Моето предложение е да обърнем внимание на древната мъдрост и на съвременната наука, които и двете ни посочват отрицателните рискове от консумацията на твърде много млечни продукти. Вместо това, ние би следвало да гледаме на прясното мляко, сиренето, киселото мляко, сладоледа и така нататък по начина, по който гледаме на алкохола и захарта. Те са вкусни и ни карат да се чувстваме по-добре психически докато ги консумираме, но ни вредят, ако прекаляваме с тях и след време. Ключът е в умереността. Вероятно дори е най-добре да ги избягваме напълно.

Д-р Марк Уайли

Още за прясното мляко и за нискомаслените млечни продукти очаквайте скоро.

Източник:

http://easyhealthoptions.com/just-say-milk/

Снимка: singlutensinlacteos.blogspot.com

Прочетете още по темата:

3 изненадващи неща се случват щом спрете да пиете прясно мляко

Прясното мляко наистина ли е полезно?

Човек е онова, което яде, 10 съвета да обърнете нещата във ваша полза

Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *