Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

real butter

Ако искате да говорим за доста хулени храни, маслото направо оглавява списъка. Здравните власти от години ни разправят, че храни като маслото, богати на наситени мазнини, запушват артериите, причинявайки атеросклероза. И ни казват да ги заменим с бъкащия от транс-мазнини маргарин, и какво стана след това? Появиха се полиненаситените растителни олиа, а нови изследвания свързват тези богати на омега-6 мазнини с всевъзможни здравословни проблеми, включително с потенциално повишен риск от рак.

Истинският въпрос е имаше ли въобще проблем при маслото първо на пъвро? Отговорът може да ви изненада.

Има всъщност голям брой изследвания, които показват, че консумацията на пълномаслени млечни продукти се свързва с по-нисък индекс на телесната маса, по-малка обиколка на талията, по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания (особено удар!). Нискомаслените или обезмаслени млечни продукти всъщност често се свързват с по-висок индекс на телесната маса и с по-голяма обиколка на талията!

Всъщност, д-р Роналд Краус, един от водещите световни изследователи на липидите директно показа, че докато наситените мазнини от млечните продукти наистина повишават лошия LDL холестерол, това повишение е на пропускливия, пухкав и лек LDL – а не на сбития, плътен и атерогенен LDL. А това всъщност намалява риска ви от сърдечносъдови заболявания!

Наистина има разлика между маслото и млечните продукти от крави, хранени със зърно и царевица в затворени помещения, в които се набляга основно угояването и бързия растеж и които биват доени почти целогодишно и на които се дават хормони на растежа и антибиотици и които живеят в собствените си екскременти за разлика от кравите, отглеждани в малки ферми, които пасат трева, движат се на чист въздух и слънце и биват доени на база на сезонния им репродуктивен цикъл. Ето защо в качеството им на живот, а оттам и на млякото и мелчните продукти има огромна разлика.

Прочетете и за: Ги – 15 изключителни ползи и рецепта

Маслото от пасли трева крави съдържа цял куп мощни витамини и здравословни мастни киселини. Тези витамини са мастно разтворими и се свързват с мастните киселини в млечните продукти и следователно са почти несъществуващи в обезмаслените млечни продукти! Здравословните мазнини съществуват там където има витамини A, D, E и K2, както и конюгирана линолова киселина (CLA), маслена киселина, омега-3 мастни киселини и средноверижни триглицериди.

Конюгираната линолова киселина (CLA) се съдържа в човешките телесни мазнини пропорционално на хранителния прием и се е доказала като мощен съюзник в битката с рака. Месото и млечните продукти от хранени на паша животни осигуряват най-богатия източник на CLA на земята като съдържат три до пет пъти повече CLA, отколкото при животните, отглеждани на ясли.  CLA е показала, че в голяма степен намалява растежа на туморите при животни и може би също и при хората.

Във финландско изследване, жените с най-високи нива на CLA в храната си имали 60% по-нисък риск от рак на гърдата от онези с най-ниските нива. Простото преминаване от месо и млечни продукти от конвенционално отглеждани, хранени с жито животни, към хранени на паша животни щеше да постави всички жени в категорията с най-нисък риск. Хубавото масло от хранени на паша животни съдържа около 110 мг CLA на супена лъжица.

Витамин D е в основни линии най-доброто нещо след топлата вода, и всеки път когато можете да си го набавяте от храната това винаги е нещо чудесно. Ниските нива на витамин D в кръвта се свързват с занижен имунитет, повишен риск от 17 вида рак и броят нараства, повишен риск от сърдечно заболяване, психически и неврологични разстройства, включително разстройството с дефицит на внимание и депресия, диабет, удар, високо кръвно, загуба на костна маса, загуба на мускулна маса и отслабване на силите с остаряването и други.

Омега-3 мастните киселини са направо невероятни, защото подобряват функцията на нервите, мозъка, очите, сърцето и сърдечносъдовата функция, както и снижават възпалението, ставните болки, артрита, психичните разстройства и риска от рак на гърдата и от сърдечно заболяване, като в същото време подобряват настроението и телесния състав! За жалост маслото от хранени със зърно животни съдържа едва 40 мг, докато доброто масло от пасящи животни съдържа около 120 мг на супена лъжица!

Вижте и тази рецепта: Истинско натурално масло се прави лесно у дома

Средноверижните триглицериди са уникални мастни киселини, които се използват по-лесно като даваща сили храна, вместо да се складират като енергия. Конкретно, някои от тях като лавровата киселина имат противовирусни и противомикробни свойства.  Витамините A и E са мощни антиоксиданти. Маслената киселина помага в регулирането на телесното тегло и е основен източник на енергия за стомашната флора.

Забелязвате ли че още не съм споменал витамин K2? Това е защото пазех най-доброто за накрая. Няколко изследвания откриха, че по-големият прием на витамин K2 (най-вече K2-MK4) се свързва с по-нисък риск от инфаркт, исхемичен удар, заболеваемост от рак, смъртност от рак и обща смърност. Мъжете с най-голяма консумация на витамин K2 са с 51% по-нисък риск от смърт от инфаркт и с 26% по-нисък риск от смъртност от каквато и да било причина в сравнение с мъжете, приемащи най-ниското количество!

Един от начините по които витамин K2 подобрява сърдечносъдовото здраве е способността му да снижава калцификацията на артериите с 30-40%.  И това е само що се отнася до въздействието на витамин K2 върху сърдечносъдовото здраве; витамин K2 също така е изключително важен за правилното развитие на фетуса и за здравето на костите, за да споменем само някои от другите ползи от него.

Витамин K2-MK4 се съдържа само в животински продукти и най-добрите известни източници са маслото от хранени на паша животни и гъшия дроб.

Маслото предпазва от диабет?

Да, вярно е. Наскоро д-р Дариуш Мозафариан и колегите му в Харвард откриха, че съдържанието на транс-палмитолеата в кръвта се свързва с по-малка обиколка на талията, по-висок, полезен HDL холестерол, по-ниски серумни триглицериди, по-нисък C-реактивен протеин, по-нисък инсулин на гладно, и по-ниска резистентност към инсулина.

Всъщност, хората с най-високите нива транс-палмитолеат имали една трета по-нисък риск да развият диабет през трите години на изследването!

Искате да знаете кои храни са източниците на транс-палмитолеат? Мазнините в млечните продукти и червеното месо са на практика единствените източници на тази мастна киселина. В изследването повечето транс-палмитолеат било предоставяно основни от мазнини в млечни продукти.

Заключение

Е, изглежда че консумацията на масло от хранени на паша крави ще направи LDL холестерол ви по-пропусклив и пухкав и ще снижи вероятността той да ви причини сърдечно заболяване. Тя също така ще ви набави борещата се с рака конюгирана линолова киселина (CLA), както и прочистващия артериите витамин K2-MK4. И за капак на всичко това може също да снижи и риска ви от диабет. Без да споменавам витамин D и ролята му за имунитета ви, и изобилието на омега-3 мастните киселини в пълномасленото масло от хранени на паша крави… Звучи ми като доста полезна храна!

Браян Ст. Пиер, диетолог

Източник: What They NEVER Want You To Find Out About Real Butter

http://natural.getprograde.com/Truth-About-Butter.html?advert_id=butter#.Uis04cYlLfI

Снимка: http://charleyappenzellar.tumblr.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *