Лечебната сила на писането

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всяка форма на изкуство притежава лечебна сила. Според мен всяка дейност, която ви предоставя удоволствие и отвлича вниманието ви от проблемите има положително въздействие върху психичното ви здраве.

Обаче, писането е мощен терапевтичен ресурс: то ви кара да се изправяте пред проблемите си, като в същото време ви дава уменията да ги решавате. Нека видим как и защо.

Какво представлява лечението с писане?

Идеята е проста: сядате и пишете каквото ви хрумне, без да пропускате нищо или да съдите. Не мислете дали е правилно или погрешно, дали пишете нещо хубаво или грубо, нито дали би следвало да се срамувате.

Не използвайте ума си, пишете от сърце

Няма правила: просто сядате и пишете.

Безпокойство: Използване на положително мислене

Терапията с писане е малко по-различна от воденето на дневник. Воденето на дневник се използва за описването на събития и емоции, свързани с тях. Тя може да се използва с подобни цели на терапията с писане, но не е само това.

Писането с терапевтични цели трябва да се фокусира върху травма: пишете за нещата, които ви нараняват.

Подобно на дневник, терапията с писане е единствено за вас самите: никой няма да прочете онова, което пишете (дори не и вие, но за това по-късно). Ето защо, не трябва да се притеснявате за съдържанието, структурата или за грешките и правописните грешки.

Може да блокирате все едно не ви идват думи, с които да изразите чувствата си. Това може да е разумът ви, който се противопоставя, „защитавайки” ви от болката ви, от това да се изправите пред нараняванията си.

Имате две възможности. Първата се препоръчва настойчиво при изследвания на терапията с писане; втората препоръчвам аз от собствен опит:

Не пишете насила, но се опитайте да пишете за страданията си макар и само няколко изречения. Продължавайте да се опитвате през следващите дни; ще сте по-силни и упорството ви ще ви помогне да пишете малко повече всеки ден.

Как да накараме Закона за привличането да работи за НАС

Понеже писането е основна част от живота ми, не искам да чакам докато се почувствам готова да запиша непосредствените си емоции на хартия. Познавам се и зная, че писането ще ми помогне, така че когато стане трудно да се настроя за терапията, записвам впечатленията си трето лице, така че тя ще чувства онова, което чувствам аз.

Не е необходимо да сте писател или дори да имате умения за писане, за да го правите, не казвам, да напишете разказ или стихотворение, просто да проектирате изживяванията си в измислен герой.

Не съм сигурна дали специалистите биха приели моята техника като терапия с писане. Но за мен името не е по-важно от резултата. Този метод ми върши работа, така че когато блокирате, опитайте го.

Силата на положителното мислене

Какви са ползите от терапията с писане?

Лечението с писане насърчава самоопознаването ви

Дори и когато говорите с най-добрата си приятелка, понякога пропускате да споделите най-интимните си мисли или не споменавате всички детайли относно някое събитие. И това е така от срам или съжаление, или защото мислите, че никой няма да ви разбере; или защото не искате да тревожите другите със своите битки.

Обаче, ако държите нещата заключени вътре в себе си, никога няма да постигнете пълно разбиране за нещата —никога няма истински да се опознаете.

Лечението с писане ви помага да внесете равновесие в емоциите си

Като пишете за собствените си емоции, това ви поставя в пълен контрол. Ако преди те са контролирали как реагирате и как се чувствате, като ги изразите на хартия, властта вече е във вас.

Като пишете за това, което ви тормози/наранява, вие ще си помогнете да осветлите нещата, да ги разберете и след този процес, да се справите с тях.

Ако задържате неуправляемото преминаване на отрицателни емоции в тялото си, това ще ви разболее. Трябва да се отървете от тях възможно най-бързо. Изследвания показват, че тялото предприема физически проявления на емоционална болка: главоболия, болки в гърба, стомашни проблеми, проблеми със сърцето и още толкова много други проявления. Имам автоимунно заболяване, емоционалните страдания са по-мощният задействащ фактор за проявата на неговите симптоми.

Точката на щастието неутрализира негативната енергия и укрепва имунната система

Чрез писането ще успеете да освободите организма си от травмата. Тя е там върху хартията, вие я изживяхте, предадохте я в думи и я осмислихте. Сега вече сте готови да се справите с нея и да решите проблема с нея. Да сложите край.

Понеже никой няма да прочете написаното от вас, няма защо да криете тайни или да украсявате написаното с деликатен (и неверен) слой, криейки истинския проблем, така че той да изглежда не така грозен или тревожен.

Пишейки честно за своите чувства ще си помогнете да се изправите реалистично пред тях. Колко пъти в ума си сте създавали буря относно дадена ситуация и след това, когато говорите или пишете за нея, тя избледнява и се отдалечава от вас.

Понякога ние подсилваме проблемите си. Като им даваме физическа форма, ние ги оформяме такива каквито те наистина са.

Не се оставяйте тези шест неща да ви спират!

Лечението с писане оптимизира дисциплината ви

Може би сте запознати със смисъла на термина отлагане, много писатели го използват, за да опишат мързела ни (аз така го наричам).

Като направите компромис относно отделеното за терапията ви с писане време — 10/15 минути на ден — вие ще си създадете навик. Ще изпитате удовлетворението от спазването на ежедневната си задача, и веднага щом усетите ползите (според специалистите, пишейки по 10 минути всеки ден, вие ще усетите ползите след по-малко от седмица), вие ще го правите без да се чувствате задължени да го правите.

В дългосрочен период, дисциплината, с която ще се сдобиете ще се отрази също и в други области на живота ви.

Първо обичай себе си за живот без само-саботиране

Емоционално здраве

Както физическото ви здраве зависи изключително от вас самите – като например онова, което ядете, дали сте физически активни или не, колко часа спите – така и емоционалното ви здраве също зависи от това как се грижите за него.

Терапията с писане ще ви помогне да решите проблемите си и да смекчите болката си и поради това, то ще ви накара да искате да ги преодолеете. Ще гледате на живота по-позитивно. Време е за приемане и за продължаване напред; за прегръщане на положителни изживявания.

10 чудесни начина да освободим ума си от ненужното

Не забравяйте:

Избягвайте да сте негативни в писането си. Може да се чувствате отчаяни, но се опитвайте да пишете с положителна нагласа или поне без да се самобичувате, защото от противното не произлизат никакви ползи.

Вие не трябва да лъжете: лечебното писане не е нищо друго освен честност. Искам да кажа, че трябва да се опитате да не отразявате отрицателните си изживявания на хартия, а да описвате ситуацията такава каквато е сякаш сте наблюдател, а защо не и с малко хумор? Ако описвате всичко в черни краски, ще подхранвате негативния  цикъл, ще се самосъжалявате или ще подсилвате усещането си за вина или безсилие; вместо това би следвало да ви е по-леко и дори да се чувствате облекчени след всеки сеанс. Описали сте гнетящата ви ситуация или притесняващ ви проблем и сте ги оставили върху хартията.

Трябва да отделите място в писането си за включване на повече от само отрицателните си изживявания. Дори и в най-лошите ни дни, все има нещо, за което можем да сме благодарни, дори и това да са само прекрасните песни на птиците или свежия вятър в лицето ни. Винаги има нещо положително, вярвайте в него.

Много е важно да подчертаем, че терапевтичното писане няма да замени психологическото лечение, то е добавка към него.

Щитовидната жлеза се повлиява благотворно от усмивка, страховете я унищожават!

Написаното при терапията с писане не трябва да се редактира, нито да се чете

Целта на терапевтичното писане е да пишете, а не да четете онова, което пишете, понеже това може да има обратен ефект. Може да пишете и след това да изхвърляте или изтривате написаното. Вие по този начин изхвърляте написаното от тялото си, това е целта.

Онова, което пишете е онова което чувствате в този момент, утре ще се чувствате различно. Връщането към написаното и прочитането на онова, което сме написали в поредната сесия може да не е полезно. Но изборът е ваш, вие оценявате ситуацията и решавате дали да го запазите или не.

Лично аз обичам да пазя всичките си дневници, и понякога ги чета. Това има положително въздействие върху мен, така мога да поглеждам назад и да сравнявам миналото със своето сега, къде съм сега и какво съм постигнала; далече от страданието. Може да имам различни други проблеми, но онези, които са ме тревожили някога вече не го правят. Това означава, че след известно време страданието, което изпитвам днес също ще е изчезнало. Способна съм да лекувам себе си.

Терапията с писане ще ви помогне да живеете по-щастливо и ще омекоти емоционалните ви страдания. Изберете своите оръжия, хартия или екран, химикалка или молив, и разголете душата си.

Да държите болката и емоциите заключени вътре в себе си не е полезно. Освободете се от всичко, което ви мъчи. Напишете го.

от Леона Бритс

Прочетете също:

Не се чувствайте виновни, ако мързелът ви е в кръвта! Той е полезен за вас.

5 съвета за практикуване на Хо’опонопоно

5 начина да победим упоритите си негативни мисли

10-те най-добри техники за опитомяване на стреса

21 неща с които да променим живота си

Още полезни статии по темата можете да прочетете в категория „Положително мислене” в сайта ни (https://zdravivsekiden.com/)

Източник:

https://writingcooperative.com/the-therapeutic-power-of-writing-8290f5c25690

Снимка: Writer Unboxed

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *