Два часа на седмица са ключовата доза природа за здраве и добро физическо състояние

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Дата: 13 юни 2019 година

Източник: Университет на Ексетър

Резюме: Прекарването на поне два часа на седмица сред природата може да бъде решаващ праг за подобряване на здравето и на доброто физическо състояние, според ново мащабно изследване.

Колко е важно да бъдем сред природата

Прекарването на поне два часа на седмица сред природата може да е решаващ праг за подобряване на здравето и на доброто физическо състояние, според ново мащабно изследване.

Изследванията, проведени от Университета на Ексетър, публикувани в списанието Scientific Reports и финансирани от Националният институт за здравни изследвания  (NIHR) на Великобритания, откриха, че хората, които прекарват по поне 120 минути на седмица сред природата е значително по-вероятно да се радват на добро здраве и на по-добро психологическо състояние от онези, които изобщо не ходят сред природата в нормално протичащите за тях седмици. Обаче, такива ползи не бяха открити при хората, които посещаваха природни обекти като градски паркове, гори, природни паркове и плажове за по-малко от 120 минути на седмица.

Японски лекари обясняват как да спрете рака: само половин час от времето ви и ще сте защитени през следващите два месеца

Изследването използва данни за близо 20000 души в Англия и откри, че няма значение дали тези 120 минути са събрани в едно единствено посещение или са от няколко по-къси посещения. То също така откри, че прагът от 120 минути се отнася както за мъжете, така и за жените, за по-възрастните и за по-младите, както и за различни професионални и етнически групи, за живеещите и в богати и в бедни райони, та дори и за хората с трайни заболявания или инвалидност.

Д-р Мат Уайт от Медицинския факултет на Университета на Ексетър, който е ръководител на изследването, казва: „Добре известно е, че излизането навън сред природата може да е полезно за здравето и доброто физическо състояние на хората, но досега не можехме да кажем колко е достатъчно. Повечето от излетите сред природата в изследванията ни бяха до близки места само в рамките на 3 км от дома на хората, така че дори и посещението до местните зелени площи в града изглежда е полезно. Два часа на седмица надяваме се е реалистична цел за много хора, особено като се има предвид, че можем дори да разпределим това време в седмицата, за да извличаме ползите”.

Дърветата ни помагат да оздравяваме! Ето как да ползваме енергията им

Нарастват доказателствата, че самото живеене в по-зелен жилищен квартал може да е полезно за здравето, например с намаляването на замърсяването на въздуха. Данните за това изследване бяха получени от Наблюдаващия орган на Англия за ангажираност с изследването на околната среда (Natural England’s Monitor of Engagement with the Natural Environment Survey), най-голямото в световен мащаб изследване за събиране на данни относно седмичния досег на хората с природата.

Съ-авторът на изследването, Професор Тери Хартиг от Университета Упсала в Швеция казва: „Има много причини защо прекарването на време сред природата може да е полезно за здравето и за доброто физическо състояние, включително за добиване на страничен поглед върху жизнените обстоятелства, снижаване на стреса и наслаждаване на добре прекарано време със семейството и приятели. Сегашните открития предлагат ценна подкрепа на лекарите да препоръчват прекарване на време сред природата за подобряване на здравето и физическото състояние подобно на препоръките за седмичните физически упражнения”.

Още по темата:

Нищо и никакъв трик добавя години към живота ви

Как да използваме краката си, за да не оглушеем

Контролирай алергията с физическа активност

Содата за хляб: Спасение след усилена физическа активност

Шест храни силно повишават азотния оксид в тялото за перфектно здраве

Подсилвайте здравето си с този лесен трик

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190613095227.htm
Снимка: Tumblr

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *