Подсилвайте здравето си с този лесен трик

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

supercharge-health

Ако сте като повечето хора, и вие вероятно носите бутилка с вода със себе си навсякъде, а не само когато сте на екскурзия или отивате във фитнес залата. Изглежда хората днес приемат присърце посланието, че 8 чаши вода на ден са чудесни за здравето, да не говорим за талията. Но вярно ли е това?

Ами, и не… и да.

Не, защото отколешната максима за пиенето на по осем чаши вода просто не се основава на научни факти. Всъщност, този съвет е даден от човек, написал изследователски доклад през 1921 година, основаващ се на количеството урина и пот, които той самия отделял. На тази база той изчислил, че губи по приблизително 3% от теглото на тялото си—или около 8 чаши вода — в рамките на деня. И от единствения експеримент на този човек възниква всеобхватния съвет, че всички хора на планетата би следвало да пият по 8 чаши вода на ден!

НАИСТИНА ЛИ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПО 8 ЧАШИ ВОДА НА ДЕН?

Да, защото въпреки факта, че консумацията на вода не е толкова добре изследвана, колкото би следвало, съществуват няколко впечатляващи изследвания, които показват, че като просто пием достатъчно вода всеки ден, ние можем драматично да снижим риска си от огромен спектър сериозни здравословни проблеми, обхващащи:

 • Падания и фрактури
 • Топлинен удар
 • Сърдечно заболяване
 • Белодробни заболявания
 • Бъбречни заболявания
 • Камъни в бъбреците
 • Рак на пикочния мехур и дебелото черво
 • Инфекции на уринарния тракт
 • Запек
 • Сухота в устата
 • Кариеси
 • Снижена имунна функция
 • Образуване на катаракти

Въпросът е колко силна е връзката между повечето вода и по-доброто здраве? И ако връзката е солидна, какво е идеалното количество вода?

Обезводняването въздейства на сърцето като „пушенето на цигара”

Водата снижава риска от рак на пикочния мехур

Едно от най-качествените изследвания, показващо силна връзка между пиенето на повече вода и по-доброто здраве беше изследване на Харвард с участието на 48000 мъже, което откри, че рискът от рак на пикочния мехур спада със 7% с всяка допълнителна чаша течности дневно, която мъжете пиели. Тази полза оставала дори когато изследователите контролирали други рискове и ползи за здравето като храната и физическата активност.

„Следователно”, пише д-р Майкъл Грегър в блога си NutritionFacts.org, „високият прием на вода—като например 8 чаши на ден—може да снижи риска от рак на пикочния мехур с около 50%, потенциално спасявайки живота на хиляди хора”.

Японско лечение с вода: Излекувай тялото си по естествен начин

Водата снижава риска от смърт от сърдечно заболяване

Друго впечатляващо изследване за въздействието на приема на вода е Adventist Health Study на 20,000 мъже и жени. В това изследване около половината от участниците ядели растителна храна и вероятно консумирали повече вода от плодовете и зеленчуците.

Онези, които пиели по 5 или повече чаши вода на ден имали наполовина по-нисък риск да починат от сърдечно заболяване в сравнение с онези, които пиели по 2 или по-малко чаши вода на ден.

Както е в случая с изследването на Харвард, тези ползи оставали същите дори когато изследователите контролирали други фактори за здраве като физическата активност и начина на хранене. „Тези данни показват, че всъщност самата вода снижава риска, вероятно като снижава вискозитета (гъстотата) на кръвта”, пише д-р Грегър.

Ако пиете алкохол редовно, трябва да прочетете тази статия

Колко вода е достатъчна?

Най-добрите налични факти, извлечени от експертите от водещите здравни организации на САЩ като Института по медицина, както и от Световната здравна организация и от европейски изследователи, всички препоръчват следния дневен прием на вода:

 • Жени: 8 до 11 чаши
 • Мъже: 10 до 15 чаши

Ако това ви се струва много, помнете, че това общо количество може да включва вода от всички източници, включително от храни, особено от сурови плодове и зеленчуци с по-високо съдържание на вода. Ето защо е вероятно, че повечето жени ще извличат ползи и като пият по 4 до 7 чаши вода на ден, а мъжете от 6 до 11 чаши. Важно е да отбележим, че всички тези препоръки се основават на умерени физическа активност и температури и вероятно ще трябва доста да се повишават при повече физическа активност и/или при горещо време, както и при висок прием на съдържащи кофеин напитки, които имат диуретично действие.

Японска тайна за здраве и дълголетие: Кога да пием вода, за да сме здрави

Междувременно, знайте, че като просто пиете достатъчно вода всеки ден, вие можете да намалите драстично риска си от поне един вид рак, както и от смърт от сърдечно заболяване, както и от голям брой други сериозни здравословни проблеми и то при нула разходи и никакви странични ефекти. Имайки това предвид, не можем да се сетим за причина, която да ни спре да пием достатъчно вода!

 

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/supercharge-your-health/

Снимка: iStock

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *