Как още изкуствените подсладители вгорчават живота ни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако сте с наднормено тегло и използвате сукралоза (Splenda®), за да намалите калориите и да свалите килограми, може би губите нещо друго в процеса – здравето си. Изследвания в Медицинския факултет на Вашингтонския университет показват, че сукралозата стимулира кръвната захар и инсулина, което вероятно прави човек по-предразположен към диабет.

splenda

„Резултатите ни показват, че този изкуствен подсладител не е инертен – той има своето въздействие – казва изследователят М. Янина Пепино, асистент по медицина. Необходимо е да извършим още изследвания, за да определим дали тези наблюдения предполагат, че дългосрочната му употреба би могла да е вредна”.

„Когато участниците в изследването пиеха сукралоза, кръвната им захар се вдигаше до по-високи нива, отколкото когато пиеха само вода преди да консумират глюкоза”, обяснява Пепино. „Нивата на инсулина също се вдигаха с около 20 процента. Така че изкуственият подсладител бе свързан с повишените нива на инсулина и глюкозата в кръвта”.

Повишаването на нивото на инсулина може да е нещо добро, казва тя, защото показва, че тялото произвежда достатъчно инсулин та да се справи с рязко покачващите се нива на глюкозата. Но може също така и да е нещо лошо, защото когато хората обичайно секретират повече инсулин, те могат да станат резистентни към действието му, път, водещ до диабет тип 2.

Лабораторните изследвания днес показват, че стомашно-чревният тракт и панкреасът са способни да засичат сладките храни и напитки с рецептори, които са на практика идентични с тези в устата. Това причинява повишено отделяне на хормони, като инсулин. Някои изследвания с животни откриха също, че когато рецепторите в стомаха се активират от изкуствените подсладители, то и усвояването на глюкозата се повишава.

Карл Лоу

Източник:

Easy Health Options, Another Way Artificial Sweeteners Can Sour Your Health, 3 June 2013

Снимка: www.proteinpower.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *