ЛОТОС МУДРА И МАНТРА

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Жест на отварянето към света и любовта

В будизма цветът на лотоса символизира отварянето на сърцето. Цветовете на лотоса цъфтят на повърхността на водата, а корените им са дълбоко под калта—което го превръща в символ на светлината и красотата, изникващи от мрака. Пръстите наподобяват разтварянето на цвета на лотоса. Чувствайте се свързани с корените си и помнете, че най-чудесният източник на устойчивост в живота е будното сърце.

ЗАЩО: За постигане на сърдечна чистота; за отваряне към природата, обичта, доброто, божественото. Прилага се, когато се чувстваме изтощени, неразбрани или самотни.

lotos mudra 1358189468

КОГА: Тази мудра е полезна когато се чувстваме самотни, понеже отвореното сърце може да върне любовта и общуването отново в живота ви.

Лотосът е символ на чистотата. Тази мудра влияе на сърдечната чакра и е символ на чистота. Мудра лотос е добра в моменти на отчаяние и помага за развиването на милосърдие, любов и състрадание.

КАК: Понеже тази мудра изразява чакрата на сърцето (Анахата чак), ръцете са пред сърцето, допрени в китките и с върховете на пръстите като пъпката на лотоса в продължение на 4 дълбоки вдишвания и издишвания.
После трите средни пръста се разтварят бавно при всяко вдишване максимално настрани като разтварянето на цвят, а палците и кутретата остават допрени. Така ръцете ви олицетворяват разцъфнал лотос. Представяйте си, че сърцето ви се отваря все повече, докато пръстите ви се раздалечават, представяйте си че получавате повече светлина и любов.

След 4 дълбоки вдишвания и издишвания постепенно приберете  пръстите си отново с всяко издишане, докато пак оформят красивата пъпка. Спрете за няколко мига и след това разделете дланите си и започнете да ги обръщате навън и назад и постепенно допрете ноктите на всички пръсти един в друг, както и външните страни на китките…
Обърнете ръцете надолу пред сърцето, отпуснете ги, поклащайки ги свободно. По обратния път, стигнете до оформянето на пъпката, след това разцъфналия цвят на лотоса… Дишайте бавно, спокойно, дълбоко.

За по-голяма сила можете при всяко поемане на въздух да казвате, „Отварям сърцето си, за да получа отреденото ми днес”.

Усетете какви чувства ви завладяват докато дишате тихо и бавно отваряте и затваряте цвета на лотоса.

 Намасте

Лотос Мантра:

„Отварям себе си за природата. Отварям себе си за доброто във всички човешки същества. Отварям себе си за Божественото, така че ще бъда богато благословен/а”.

КОЛКО: Без ограничение, но поне няколко пъти цялото движение.

Забележка: Някои източници дават изпълнението на мудра Лотос само в рамките на формирането на лотосовата пъпка, на разтварянето на ръцете за разцъфтяването й и на прибирането на пръстите.

Източници:

http://bg.convdocs.org/docs/index-96628.html

http://vohuman.ru/mudry/lotus-mudra.html

http://dadirridreaming.wordpress.com/2012/04/24/lotus-mudra/

http://youryoga.com/blog/2009/09/lotus-mudra/

http://www.themobiyogi.com/2013/03/lotus-mudra-mantra/

Снимка: www.ardent-lotus.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *