За дишането, древните и младостта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

breathing-exercise

Древните са били прави

Древните практики на лечение от край време ме привличат.

Именно за това отидох в Индия, за да проследя първоначалния източник на 5000 годишната традиция на аюрведическата медицина. Търсенето ми ме отведе в затънтената южна провинция Керала, където се пристига най-вече по вода.

При първото си посещение в Мумбай се срещнах с няколко традиционни лечители, които ме заведоха в най-старата болница на планетата, Аюрмана – което означава ‘лечебница’.

Всяка сутрин учителят ми ме водеше на тихо място, за да ме учи на нещо, наречено ведическо дишане – форма на медитация. Веднага усетих разлика в начина, по който се чувствах. Бях по-спокоен и умът ми бе кристално чист.

Повечето от ранните учения на древните твърдят, че дишането може да подобри много различни заболявания, включително да повиши цялостното здраве, енергийното ниво, умствените способности, сексуалния живот, отблъскването на заболяванията – дори и продължителността на живота.

Когато следвах медицина на тези твърдения се гледаше с голямо недоверие.

Но инстинктът винаги ми е подсказвал, че има нещо наистина фундаментално полезно в тези техники на дишане. Дори и да не можехме да ги обясним чрез западните технологии.

А днес още едно парче от мозайката си дойде на мястото. Днес открих доказателство, че древните са били прави.

Оказва се, че тези древни техники на дишане променят миниатюрните ‘часовници, отбелязващи началото и края’, които са във всяка клетка на тялото.

Виждате ли, всяка клетка в тялото съдържа такъв отмерващ продължителността на живота часовник. И всеки път когато дадена клетка се дели, вътрешният брояч в часовника отмерва изтичащото време. Така той показва възрастта на човека.

Може вече да сте чели написаното от мен за тези отмерващи продължителността на живота часовници. Ние ги наричаме теломери.

От изследване, проведено в университета Дейвис в Калифорния, за което току-що научих, виждам, че хората практикуващи упражнения за дишане имат по-дълги теломери от онези, които не го правят.

Много просто заключение, не мислите ли?

Tози вид изследвания винаги са ми много интересни. Не е като да впръскаш нещо с подкожна спринцовка върху някоя клетка, за да видиш какво ще се случи.

По-скоро става дума за действително измерване на реални резултати в реални хора.

Учените следят състоянието на хора в санаториум за уелнес и откриват, че след три месеца хората, които преминали през обучение по медитация повишили активността на теломеразата в белите си кръвни телца с 33 процента в сравнение с онези, които не медитирали.

Ето защо ви го казвам. Понеже при тези хора теломеразата действала по-дълго и била по-силна, това означава, че функцията на техните клетки съответствала на функцията на клетките на по-млада възраст. Именно това включвам в съветите си в моя Център против стареенето.

Помнете, че с обратното отмерване на часовниците в клетките се намаляват способностите на клетките да защитават себе си от сили на природата като метилиране, гликозилация (вид стареене на клетките с драматични последствия), окисляване и възпаление.

Сега вече знаем, че те са просто природни сили. Истинската причина за стареенето са отмерващите оставащото ни време часовници в клетките. Ако успеете да накарате часовниците да се пренастроят чрез медитация, вие влияете върху всички тези други неща.

И хоп, точно каквото древните са казвали, че медитацията може да направи.

Ето едно упражнение за дишане, което можете да правите, за да ви помогне да медитирате в този момент, където и да се намирате:

Първата стъпка е да прочистите ума си. Целта е да се отървете от цялата стимулираща енергия, която ви връхлита от заобикалящата ви среда непрекъснато.

Втората стъпка е да фокусирате съзнателно внимание върху дишането си. Мислете за ритъма на дишането си и изключете всяка друга мисъл. Непрекъснато пре-насочвайте вниманието си върху дишането.

Това е начинът да обучите мозъка си и да усилите дейността на теломеразата – като непрекъснато прояснявате мислите си и ги пренасочвате върху дишането си. Ще има неща, които ще ви разсейват. Но вие не губите никаква енергия за тях. Вие не формирате мнение дали това е хубаво, лошо или неутрално. Всеки път когато то се случва, вие леко пренасочвате вниманието си отново върху дишането.

И всеки път когато това се случва, вярата ви лекичко се усилва, защото се сдобивате с повече и повече контрол над процеса.

Стъпка три е да наблюдавате дишането си. Наблюдавайте колко време ви отнема да вдишате и издишате. Наблюдавайте ритъма. Къде спира вдишването? Къде започва издишането? Фокусирайте се върху промяната и върху какво е усещането при прехода от вдишване към издишване.

Четвъртата стъпка е да удължим издишането. С това започвате да упражнявате контрол върху дишането си, което ще ви помогне да се отпуснете. Непременно издишайте въздуха докрай, използвайки корема и белите си дробове. След това издишайте целия въздух бавно и изцяло. Това е частта, която обикновено забравяме, но тя е най-важната. Докато издишате, ще усетите как се отпускате.

Отделяйте 10 или 15 минути на ден, за да правите това. Можете да медитирате дори докато лежите в леглото нощем. Времето ще е добре оползотворено.

Това е само един от начините, които ви показвам за активиране на теломеразата и за поддържане на теломерите в статията си за важно научно откритие за „извора на младостта”, която ще публикуваме.

Бъдете здрави,

д-р Ал Сиърс

Източник: Doctor’s House Calls Al Sears, The Ancients Were Right, 22 July 2012

Снимка: www.allergyasthmazone.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *