Морган Фрийман: Да дадем гласност на фибромиалгията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

freeman-440x330

Морган Фрийман има един от най-разпознаваемите гласове в Холивуд. Дотолкова, че на Морган Фрийман принадлежи един от 10-те най-споделяни аудио цитата в мрежата. Гласът му е озвучавал както герои в анимационни филми, така и самия Бог, и винаги е добре посрещан от публиката, актьорът е носител и на няколко награди, включително Оскар.

Но гласът му за малко да замлъкне завинаги в катастрофа през 2011 година, когато колата, която той кара се преобръща и търкаля така че, за да бъдат извадени Фрийман и спътницата му,  колата е трябвало да бъде разрязана. Въпреки операцията за възстановяване на увредените нерви, той остава с увредена лява ръка. Тя през по-голямата част от времето е здраво стегната в ръкавица, за да не се позволява на събирането на кръв в нея. Така пристегната и боляща, ръката му е относително безполезна. Той не го показва често, но има моменти когато примира от болка, скрита зад болезнена гримаса. Гримасата е така изразителна, и дотолкова несвойствена за него, че изглежда, че все едно играе роля.

„Фибромиалгията се обажда”, казва той, когато го попитат. „В цялата ръка. Там болката е най-силна. Нетърпима”. Чудесното е, че Морган приема заболяването си просто като факт. Той е загубил някои умения и му се е наложило да промени начина на извършване на някои неща, но не е огорчен от това – и с болестта си той се справя със същите елегантност и хладнокръвие, с които се справя с всичко.

Това означава, че Морган Фрийман вече не може да се занимава с хобитата си като ветроходство и пилотиране на самолет. Преди катастрофата, той имаше навика да плава сам на яхтата си към Карибите по две три седмици. „Пълно уединение”, казва той. „Това беше най-добрият начин да открия спокойствие, да намеря време за четене”. Това вече е невъзможно. Той не може да се осланя на една ръка. Вече рядко си позволява да шофира. Но продължава да играе голф, използвайки здравата си ръка.

729.1 е диагностичния код в медицината за миалгия и митозита. Много хора с хронични заболявания в крайна сметка развиват фибромиалгия. Обаче, заболяването може да се причини и от катастрофа, както е в случая с Морган Фрийман. Трябва да отбележим също, че фибромиалгията засяга повече жени, отколкото мъже, както и че все още има спорове дали е автоимунно заболяване или не и дали въобще съществува, а не е само в ума на пациентите.

В зависимост от сериозността на фибромиалгията, болестта може напълно да ви препятства да вършите и най-лесните неща.

Топ 10-те симптома на фибромиалгия

  • § Болки в цялото тяло
  • § Умора
  • § Затруднения със съня
  • § Замъглено мислене
  • § Сутрешна скованост на тялото
  • § Възли, крампи и слабост в мускулите
  • § Храносмилателни проблеми
  • § Главоболие/мигрена
  • § Проблеми с равновесието
  • § Сърбяща/пламтяща кожа

Естествени лекове за фибромиалгия

Стандартните лечения за фибромиалгия включват обезболяващи, антидепресанти и лекарства против припадъци. Те помагат за снижаването на симптоми като болка, умора и безсъние. Но хората, които търсят дългосрочни естествени лекове могат да опитат следните 4 възможности:

Йога

Няколко изследвания показват, че редовното практикуване на йога може да помогне за облекчаване симптомите на фибромиалгията.

Акупунктура

Изследване от 2013 година заключи, че акупунктурата облекчава болката и сковаността, предизвикани от фибромиалгия.

Ръчен масаж на лимфните възли

Вид масаж, наречен Ръчна терапия за дренаж на лимфата спомага движението на лимфата през тялото. Лимфната система помага за освобождаването на тялото от отпадните материали и токсините, но разчита на движението на мускулите, за да е ефикасна. Ритмични движения могат да стимулират кръвотока, като разтварят предизвикващите болка блокажи в лимфните пътища.

Прочетете още по темата: Детоксикация на лимфната система, още един начин

Тай чи

Тай чи е древна китайска практика, която се основава върху бавното и плавно движение на тялото. Това учение показва известен потенциал в облекчаването на симптомите на фибромиалгия.

Фрийман днес носи стягаща ръкавица на парализираната си лява ръка, която придържа ръката му и спомага за повишаването на кръвотока в нея за избягване на кръвоизлив.

Прочетете още по темата: Намиране на баланс след инсулт

Очаквайте още статии за фибромиалгия.

Здрави всеки ден

Източници:

http://blackdoctor.org/459921/morgan-freeman-giving-a-voice-to-fibromayalga/

http://www.notstandingstillsdisease.com/2013/06/the-7291-on-fibromyalgia-and-my-link-to.html

Снимка: bobeirasemgeral.blogspot.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *