Детоксикация на лимфната система, още един начин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Lymphatic-system

Знаете ли, че седмично сме изложени на 82000 различни токсина, основаващи се на химикали продукти и обработени храни в заобикалящата ни среда?

Детоксикацията е естественият непрестанен процес на тялото за елиминиране на вредните токсини от тялото, за да може то да функционира най-добре. Токсините са направени от човека химикали във въздуха, водата, храната, препаратите за почистване на дома и козметичните продукти, както и отпадни материали в резултат на нормалната клетъчна дейност на организма.

Когато токсините влизат в тялото през кожата, назалните пътища или устата, тялото предотвратява „замърсяването” като обгражда токсините с мазнини и вода и ги складира в различни свои части. Това може да натовари прочистващата система на тялото (черния дроб, червата, бъбреците, белите дробове, кожата, кръвта и лимфната система). Тези системи може да се претоварват в усилията си безопасно да изхвърлят токсините.

Телата ни не са предназначени да работят така усилено за поддържането на оптимално функциониране. Като добавите програма за детоксикация към режима си за поддържане на доброто си състояние, вие ще спомогнете за изхвърлянето на тези токсини, наред с излишните мазнини и вода, от тялото си и за бързото подобряване на здравето си.

Лимфната система: Забравен герой

Лимфната система е най-пренебрегнатата и най-малко разбраната система в тялото. Тя е особено важна за процеса на детоксикация. Лимфата се движи паралелно с кръвоносната система и е отговорна за премахването на отпадъците от всяка клетка в тялото, в допълнение към регулирането на имунната система. Лимфната система следователно е много важна система за поддържането на оптимално здраве.

Поддържайте дрениращите пътища на тялото си чисти

Лимфната система е все едно боклукчийската система на тялото. Правилното функциониране на лимфната система е много важно за правилното елиминиране на отпадните материали. Нашата лимфна система може да се запуши и да остане запушена и мудна много години наред. Ето защо ние често живеем в среда на токсини, която отслабва имунитета ни. Правилният лимфен дренаж елиминира тези токсини и помага на тялото да функционира оптимално.

Храносмилане: От него започва всичко

Способността на тялото да се детоксикира започва в храносмилателната система, в царството на тънките черва. „Хилусните съдове” са част от лимфната система и те извличат хранителни вещества и мастно разтворими токсини от чревната стена. Ако стомахът е запечен или в червата има прекомерна реактивна слуз, която ги затлачва, лимфата и нейните бели кръвни телца може да не осигуряват имунитет и детоксикация.

Най-високата концентрация на лимфа се намира върху външната част на стомашната стена и се нарича „свързана с вътрешностите лимфоидна тъкан”. Кожата на чревния тракт непрестанно е изложена на токсини и на нежелани микроби, които могат да създадат проблем. Така че тялото има имунна армия, която чака в свързаната с вътрешностите лимфоидна тъкан, непосредствено през стената на стомаха и червата.

Ръчният лимфен дренаж на д-р Водер

Разработен във Франция през 1932 година от Емил Водер, ръчният лимфен дренаж се е превърнал в най-известната ръчна техника за стимулиране на лимфотока и за спомагане дренажа на тъканите.
Кожата се опъва и усуква по специфичен начин, основаващ се на научни и физиологични принципи, които са доказали че подобряват лимфотока. При използване на подходящите натиск, посока и скорост, масажът може в голяма степен да подобри оздравяването и да улесни дренажа. Тази техника има важно полезно въздействие върху системите на тялото (виж по-долу).

Прочетете още по темата: Сухият четков масаж предлага мощна детоксикация

Тя повишава и намалява натиска, като промяната в натиска създава необходимия изпомпващ ефект. Техниката обикновено се прилага върху суха кожа. Ако на определени места кожата не се движи (например, поради белези, очертания на рани, твърди отоци), или ако кожата е много суха или загрубяла, може да се използва етерично масло.

Безболезнено лечение с лимфния дренаж на д-р Водер

Специалният начин на масажиране не причинява зачервяване на кожата, нито болка. Скоростта на движенията се определя от максималната честота на свиване на мускулите за пренос на лимфната течност.

Техниката на д-р Водер винаги започва с масажирането на лимфните възли и лимфните съдове на врата и свързването на големите лимфни канали във венозните дъги от двете страни на тялото.

За да е ефикасна тази техника, се обръщайте към специалисти в боравенето с нея. Обикновено един такъв масаж продължава от 30 до 45 минути, но може да се удължи и до 90 минути в зависимост от заболяването.

Ръчният лимфен дренаж на д-р Водер е ефикасен в лечението на остри и хронични отоци (например, лимфоедем, отоци вследствие на инсулти и локални едеми, причинени от травма като изкълчвания, разкъсвания и фрактури), невромускулни заболявания и фасциална дисфункция, рефлекс симпатична дистрофия, склеродерма, изгаряния, лечение на белези, акне, локално хронично възпаление в респираторния тракт (включително при синузит и алергии), пародонтоза, бурсит, синдром на карпалния тунел, мигрена, нарушения на кръвообръщението и заболявания на храносмилателния тракт.

Прочетете още: Колко полезна е лимфната система

Лимфни съдове има и под кожата в цялото тяло. Тези съдове поддържат кръвообръщението, дренажа на отпадните вещества и имунитета. Когато лимфотокът се забави, кожата губи блясъка си и в тялото се натрупват токсини.

Понеже лимфата се движи в обратна на гравитацията посока, често лимфата и вените се запушват, придавайки грозен вид на стъпалата, краката, бедрата, ханша, корема и ръцете.

Ръчният лимфен дренаж на д-р Водер е лека и ритмична техника, която има нежно действие върху лимфните съдове за стимулиране на лимфотока през всички тъкани на тялото.

Ръчният лимфен дренаж също така помага за поддържането на здравословната функция на имунната система и на автономната нервна система, като по този начин намалява стреса. Терапията прочиства съединителната тъкан от отпадни вещества и по този начин премахва конгестията и намалява отока, болката и подутините.

Ползи от лечението с ръчен лимфен дренаж

  • По-бързо възстановяване и по-малко белези след операция и други видове травми чрез ускоряване на лимфотока и стимулиране формирането на нови връзки между лимфните съдове
  • Изчиства конгестивни заболявания като хроничен синузит, бронхит, акне и главоболия
  • Укрепва имунната система
  • Облекчава тежестта, стегнатостта и отичането при страдащите от лимфоедем
  • Повишава цялостното отпускане като намалява стреса
  • Облекчава задържането на течности при бременност и менструация
  • Намалява локални едеми и хематоми от ортопедични операции, белези след козметични операции и белези от изгаряния; води до съкращаване на времето на зарастване и увеличаване мобилността на пациентите
  • Ръчният лимфен дренаж е изключително полезна техника за хора, страдащи от безсъние, стрес, фибромиалгия и автоимунни заболявания като множествена склероза, лупус и ревматизъм

Майк Бандрант

Източници:

http://blogs.naturalnews.com/clean-your-bodys-drains-how-to-detoxify-your-lymphatic-system/

http://www.lymphedema-clinic.com/edemas/the-five-pillars-of-lymphedema-treatment/pillar-1-dr-vodders-manual-lymph-drainage-mld.html

http://www.shenshenhealth.com/linkvodder.htm

Снимка: www.thinkinghumanity.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *