Сухият четков масаж предлага мощна детоксикация

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаехте ли…

…че можете да стимулирате лимфната си система… да подобрите кръвообръщението си… да регенерирате клетките… да премахнете целулита… и да придадете на кожата си сияен и блестящ вид лесно… като използвате техниката на масажиране на сухо с четка също наричана сух четков масаж?

dry brushing

Сухият четков масаж предоставя мощна детоксикация на тялото

Кожата е най-големият орган, който освобождава тялото от ненужното за организма. Кожата ви изхвърля цяла една четвърт от всичките изхвърляни от тялото токсини—до килограм отпадни вещества всеки ден! Но за да може кожата да си върши работата, тя трябва да се поддържа здрава, чиста и без запушени пори. Ето защо, здравните експерти препоръчват този много лесен метод, наречен сух четков масаж. Той изисква ползването на четка с естествен косъм и дълга дръжка, с която леко се премахват  мъртвите кожни клетки.

Д-р Глория Гилбер, прочут натуропат, обяснява важността на сухия четков масаж по следния начин: „При днешния заседнал начин на живот, ширещата  се липса на физическа активност и употребата на антиперспиранти… токсините и метаболитните отпадни продукти остават като в капан в тялото, вместо да бъдат изхвърляни с потта”. Сухият четков масаж стимулира потните, хормоналните и мастните жлези и ексфолира кожата.

Ползи от сухия четков масаж:

 • По-бързо изхвърляне на токсините
 • Подобрени кръвоток и кръвообръщение
 • Намаляване на целулита
 • Стимулиране на лимфния поток
 • Ексфолиране на кожата
 • Регенериране на клетките
 • Стимулиране на мастните жлези
 • Укрепване на имунната система
 • Отваряне на порите и пречистване на кожата

„Втората циркулационна система”

Една от най-важните ползи от сухия четков масаж е стимулирането на лимфната система, понякога наричана „втората система на циркулация” в тялото. Лимфната система почиства отпадните вещества, формирани в резултат на действието на практика на всички останали системи в тялото. Лимфната течност в човешкото тяло е два пъти повече от кръвта. Но, за разлика от кръвообръщението, при което сърцето поддържа кръвотока, лимфната система няма на разположение „помпа”, която да изтласква лимфните течности в тялото. Тя разчита на дишането и на движението ни, за да извършва функцията си да предпазва тялото като премахва мъртвите клетки, протеините в кръвта и всякакви други токсини… и да ги изхвърля от тялото.

Ако движението на лимфата би спряло напълно за 24 часа, човек ще умре в резултат на токсините и протеините, обграждащи клетките.

Сухият четков масаж стимулира и укрепва лимфната система. Тъй като лимфотокът лесно става муден—особено ако човек не го стимулира с упражнения (най-вече скачане на трамплин) или не практикува дълбоко дишане (2-те дейности, които поддържат правилното циркулиране на лимфата), сухият четков масаж подобрява протичането на лимфата през тялото.

Повишеният лимфоток е полезен за здравето понеже той…

 • Подмладява белите кръвни телца
 • Стимулира черния дроб, панкреаса и щитовидната жлеза
 • Подобрява храносмилането
 • Пречиства бъбреците и ставите
 • Повишава имунитета
 • Помага на тялото да се бори със заболяванията

Сухият четков масаж също така подобрява самото кръвообръщение и спомага за изхвърлянето на токсините през кожата—като по този начин не им позволява да циркулират през цялото тяло.

Освен това, сухият четков масаж премахва целулита—и подобрява вида и текстурата на кожата

Сухият четков масаж не само детоксикира кожата… той също така драматично подобрява гладкостта и външния вид на кожата. Той прави това като, първо, премахва мъртвите кожни клетки, позволявайки на кожата да диша и да усвоява хранителни вещества. Второ, повишава кръвотока и изхвърля токсините от тялото и така спомага за предпазването от и премахването на целулита (който се причинява от складираните в кожата токсини). Сухият четков масаж води до по-гладка, по-младежки изглеждаща кожа—особено на ханша и бедрата.

Как да правим сух четков масаж

Здравните експерти препоръчват закупуването на четка с естествени косми от кожа на глиган или растителни фибри (или дори луфа). Синтетичните косми могат да причинят раздразване и възпаление—и би следвало да се избягват.

Самият процес на четкане на тялото е съвсем лесен и не би следвало да отнема повече от 5 минути.  Като цяло се препоръчва следния метод:

 1. Започнете от стъпалата и четкайте леко с малки кръгови движения от пръстите към петата.
 2. Продължете нагоре по всеки крак и когато стигнете до талията, насочете движенията на четката леко навътре към слабините (където се намират лимфните възли).
 3. При четкането на ръцете, започвайте от върховете на пръстите и четкайте нагоре към раменете и мишниците.
 4. След това четкайте гърба си от кръста нагоре.
 5. Четкайте корема (с движения от пъпа надолу към таза и от пъпа нагоре към гърдите, като избягвате гърдите, деколтето и лицето).
 6. Изплакнете четката и си вземете душ за възможно най-добри резултати.

Сухият четков масаж ще е най-ефикасен, ако се прави поне два пъти на седмица. Обаче, ако го правите по-често, това ще доведе до по-бързи резултати. Посоката на четкане е важна, защото така тя е насочена към и стимулира лимфната система повече отколкото ако четкате напосоки. Ако искате да направите сух масаж с четка на лицето си, експертите препоръчват по-мека четка или суха хавлиена кърпа. Четкането трябва да е дори по-леко върху меката и чувствителна кожа на лицето.

Ако не сте опитвали сухия четков масаж, вероятно той приятно ще ви изненада. Ето какво споделя нова голям фенка на тази техника пред вестник Examiner:

„Правя сухия четков масаж едва от около две седмици, но вече изпитвам много от изброените по-горе ползи от него. Първо на първо, усещането от масажа е наистина много приятно. Той е една от онези чудодейни техники, които успяват да са едновременно релаксиращи и енергизиращи. Второ, той излекува целулита ми! … Сухият четков масаж ми помогна също така да се отърва от някои подкожни (враснали) косми и от няколко безвредни, но неприятни за гледане отока по ръцете. Кожата ми е по-мека и вече не е суха и лющеща се. Освен това, макар че не зная дали това се дължи на сухия четков масаж или не, трябва да отбележа, че спя по-добре и изпитвам по-малко замаяност през деня”!

 

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/dry-brushing-technique/#axzz3UeH0LXjd

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/24/dry-skin-brushing.aspx

Снимка: www.nejnapady.cz

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *