Противораковото действие на аспирина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

aspirin-anti-cancer-1201004

В продължение на поредицата за аспирина, след статията Факт или мит: Аспиринът помага ли за предотвратяване на сърдечно заболяване?, в която се посочва защо аспирин не бива да се пие с цел предпазване от сърдечносъдови заболявания, при многото публикации в пресата, няма как да не ви представим тази статия, основаваща се на множество, проведени в последно време изследвания, за това, че аспиринът може да е полезен за отблъскването на редица видове рак, метастази и смърт. Ако това наистина е така, то рисковете може би си струват, но винаги трябва да имате едно наум – синтетичният аспирин по природа е вреден. Така че статията за природния аспирин Природното чудо рутин, 6 ползи може да е от полза, така и така знаем, че природата се е погрижила да ни предостави естествени лекове за всичко. И така, ето днешната новина :

Знаехте ли… че по един бейби аспирин на ден намалява риска от развиване на ракови тумори, метастази и смърт?

Редица скорошни изследвания, наред с много голям британски преглед на публикувана литература документират нещо, в което много експерти отдавна вярват – и което е, че малките количества аспирин, приемани в продължение на дълги периоди от време могат да намалят риска от някои видове рак.

Следва обобщение на причините, поради които много експерти—включително личният ви лекар—може би ви съветват да пиете по едно бейби аспиринче на ден.

Рак на гърдата

Изследване, проведено през 2011 година показва, че жените, които пиели аспирин имали 20% по-нисък риск от рак на гърдата от онези, които не пиели.

В друго изследване, жените в ремисия от рак на гърдата, които пиели ежедневно аспирин било 43% по-малко вероятно да бъдат отново засегнати от болестта и 64% по-малко вероятно да умрат от заболяването.

Колоректален (на дебелото черво или ректума) рак

В огромен мета-анализ на четири големи изследвания на аспирина, проведени в продължение на 18 години, изследователите откриха, че пиенето на по 75 мг аспирин (количество, подобно на това на бейби аспирина) в продължение на 5 или повече години довело до:

  • 70% по-нисък риск от развиване на рак на дебелото черво
  • 40% по-нисък риск от развиване на рак на ректума

Меланома

Сред изследваните 60000 жени, онези от тях, които използвали аспирин имали 21% по-нисък риск от меланома в сравнение с онези, които не използвали лекарството. Колкото по-дълго жените използвали аспирин, толкова по-нисък бил риска им.

Рак на яйчниците

В изследване с участието на 20000 жени, онези от тях, които пиели ежедневно аспирин имали 20% по-нисък риск от рак на яйчниците, отколкото жените, които използвали аспирин по-малко от веднъж на седмица.

Рак на простатата

В изследване на 5955 мъже подложени на операция или лъчетерапия за рак на простатата, онези които редовно използвали аспирин имали:

  • 57% по-нисък риск да умрат от рак на простатата след 10 годишно проследяване
  • По-нисък риск от връщане на рака на простатата
  • По-нисък риск от метастази в костите вследствие рак на простатата

Други видове рак

Голям мета-анализ изследва осем отделни изследвания с повече от 25000 участника, които пили бейби аспирин в продължение на четири години или по-дълго и били сравнявани с плацебо група.  В групата пиещи аспирин рискът да умрат от няколко често срещани видове рак спаднал след пет години на проследяване:

10% по-нисък риск от смърт от рак на простатата
30% по-нисък риск от смърт от рак на белите дробове
40% по-нисък риск от смърт от рак на дебелото черво, ректума, панкреаса и стомаха
60% по-нисък риск от смърт от рак на хранопровода и на гърлото

Кога да започнем да пием аспирин?

Изследователите казват, че за повечето хора средата на 40-те години е най-доброто време да започнат да взимат ниска доза или бейби аспирин. Тогава рискът от повечето видове рак започва да се покачва. Няма изследвания, които да са открили по-добри резултати с по-високи дози аспирин.

Разбира се, изследователите не знаят кой точно ще извлече полза от противораковото действие на аспирина. Ако в момента не пиете ежедневно ниска доза или бейби аспирин, експертите препоръчват първо да обсъдите потенциалните рискове и ползи със своя лекар. Сериозните рискове не са чести но могат да се влошат—например, кръвоизливи, стомашни язви/гастрит и т.н.—от други здравословни проблеми, които имате или от лекарствата, които пиете.  Обаче, повечето експерти се съгласяват, че за здравите като цяло хора рисковете от пиенето ежедневно на ниска доза аспирин са ниски, а потенциалните противоракови полза са значителни.

Даника Колинс

П.П. Очаквайте още статии за аспирина, понеже страничните му ефекти са доста плашещи и редовното му пиене може да има опасни последици за здравето, особено ако не сте застрашени от рак поради наследственост, например. Освен това, не е ясно дали тези изследвания не са поръчани от компаниите, произвеждащи аспирин. Ние внимателно следим темата и ви информираме за последните новини, свързани с аспирина и не само, така че да можете да взимате най-добрите за здравето си информирани решения. Когато става дума за здраве, винаги се консултирайте с личния си лекар и със специалист. – Здрави всеки ден

Прочетете още:

Шест алтернативни употреби на аспирина с невероятен резултат!

ВНИМАНИЕ: Избягвайте аспирин и ибупрофен, ако страдате от ставни болки! А всъщност и въобще…

Забравете аспирина при главоболие, този чай лекува също така диабет и облекчава болката

С аспирин по-вероятен е кръвоизлив, отколкото предпазване от инфаркт

Факт или мит: Аспиринът помага ли за предотвратяване на сърдечно заболяване?

FDA променя позицията си, предупреждава срещу аспирина

Природният ‘аспирин’ спира инфаркти и инсулти без страничните ефекти

Аспирин? Ето нещо по-добро

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/aspirins-anti-cancer-effects/#axzz3YhmLKv8m

Снимка: www.jxdyf.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Противораковото действие на аспирина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *