ВНИМАНИЕ: Избягвайте аспирин и ибупрофен, ако страдате от ставни болки! А всъщност и въобще…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако страдате от ставни болки, може изобщо да не се замисляте и веднага да глътате по два аспирина или ибупрофена за облекчение. Но може би не трябва да го правите понеже този много популярен клас лекарства – нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВСва) — могат всъщност да увредят ставите ви и в крайна сметка да влошат болката ви…

aspirin-dangers

Както пише в научното списание Journal of Prolotherapy:

„Един от най-добре документираните, но по-малко познати дългосрочни странични ефекти от употребата на НСПВСва е отрицателното им въздействие върху ставния хрущял”.

НСПВСва могат да причинят по-бързото износване на хрущялаите

Тъжното и ироничното е, че една от най-честите употреби на НСПВСва е за лечението на остеоартрит, водеща причина за ставните болки в Съединените щати. НСПВСва включват аспирин, Celebrex, ибупруфен (Advil, Motrin), Aleve и други. Но клинични изследвания показват, че НСПВСва нарушават синтеза на хрущялите и всъщност ускоряват разрушаването на хрущялите и ставите. Според изследване, публикувано в списанието American Journal of Medicine:

„НСПВСва могат да имат вредно действие… върху колянния хрущял”.

Списанието The Journal of Prolotherapy също съобщава:

„Очевидно е от научната литература, че НСПВСва от ин витро и ин виво изследвания както с животни, така и с хора имат значителни отрицателни ефекти върху строежа на хрущяла, което причинява ускорено влошаване на ставния хрущял в остеоартритни стави.

Преобладаващите доказателства показват, че НСПВСва нямат полезен ефект върху ставния хрущял и ускоряват развитието на заболяването, за което те най-много се използват и предписват. Макар че бързото влошаване на ставите след дългосрочно лечение с НСПВСва може да се дължи на загубата на проактивни усещания за болка, много по-вероятно е това да е пряка последица от действието на НСПВСва върху хрущяла”.

Някои от негативните последици за хрущяла, свързвани с употребата на НСПВСва включват инхибирането (спирането) на синтеза на компонентите на междуклетъчното вещество (междуклетъчния матрикс), синтеза на колаген и хондроцитната пролиферация. В последния случай, хондроцитите са особено важни за здравословната ставна функция понеже те са единствените клетки, които произвеждат хрущялна тъкан. Според няколко съобщения, употребата на НСПВСва може всъщност да е една от основните причини за бързото увеличение на смените на колянни и тазобедрени стави през последните години!

Още за болкоуспокояващите НСПВСва: Популярни болкоуспокояващи вероятно причиняват епидемия от безплодие

„Дългосрочната последица от влошаването на ставата е необходимостта от заменянето на ставата. Авторът отбелязва, че масивната употреба на НСПВСва при пациенти с остеоартрит след въвеждането им през последните четиридесет години е една от основните причини за бързото увеличаване на необходимостта от заменяне на тазобедрени и колянни стави, както в момента, така и в близко бъдеще”.

Някои от последиците от употребата на НСПВСва върху ставите включват:

– Ускоряване на радиологичното развитие на остеоартрита
– Намаляване на ширината на ставното пространство
– Повишени напън/натоварвания върху ставите
– Повишен риск от заменяне на ставата
– Забавяне на хондроцитната пролиферация
– Забавяне на синтеза на колаген
– Забавяне на синтеза на гликозаминогликан
– Забавяне на синтеза на прастагландин
– Забавяне на синтеза на протеогликан
– Забавяне на синтеза на компонентите на междуклетъчното вещество

На обикновен език, това означава, че дългата употреба на НСПВСва води до разрушаване на хрущяла и до влошаване на ставните болки, вместо облекчаването им, наред с редица други поражения върху здравето, споменати по-долу.

Графиката по-долу от списанието Journal of Prolotherapy илюстрира как увреждането на ставите се ускорява от употребата на НСПВСва:

osteoarthritis-graph

 

Знаехте ли, че НСПВСва носят също така сериозни рискове за сърцето и храносмилателния тракт?

НСПВСва имат лошата слава, че повишават рисковете от сърдечен удар (някой да иска Vioxx?). Изследване на Националния раков институт откри, че пиенето на по 400 мг от НСПВСво Celebrex по два пъти на ден в продължение на около 33 месеца повишава риска от сърдечен удар с 340%!

Дори аспиринът, който всъщност е вид НСПВСво, носи значителни рискове, включително от сериозни стомашно-чревни кръвоизливи, увреждане на бъбреците, инфаркт и инсулт, загуба на слуха и риск от хронична свръхдоза когато се приема в продължение на дълъг период от време. Страничните ефекти на аспирина са толкова сериозни, че изследователите препоръчват лекарството да започне да се изписва само с рецепта.

Още за аспирина: С аспирин по-вероятен е кръвоизлив, отколкото предпазване от инфаркт

Всички НСПВСва са вредни за стомашно-чревния тракт и водят до потенциални фатални странични ефекти като кръвоизливи в храносмилателния тракт, язви и перфорация на стомаха или червата.

И всичко това се допълва от факта, че те могат допълнително да увредят ставите ви като предоставят единствено временно облекчение на болката в най-добрият случай! Защо да рискувате с тях, след като има по-добри начини за справяне със ставните болки и дори за възможното регенериране на ставите като хидролизиран колаген тип II, кондроитин сулфат, хиалуронова киселина, глюкозамин сулфат калий, различните есенциални минерали, които всичките спомагат за усвояването на полезните вещества от тялото за елиминирането на ставните болки и същевременното повротно изграждане и регенериране на хрущяла.

Алтернатива: 6-те най-добри естествени алтернативи на ибупрофена

Както и да се стремите да намалявате възпалението в ставите посредством етерични масла и храна, подправена с много чесън, лют червен пипер, куркума, джинджифил, за да споменем само някои от безценните лекове, които природата ни е дала за побеждаването на възпалението.

Прочетете още:

Най-ефикасният естествен лек за подагра (артрит) и болки в ставите

Чудодейна рецепта с желатин лекува болките в гърба, ставите и краката за 7 дни!

Открития и развенчани митове в медицината, които ще разлюлеят света – 2

 

Източник:

https://www.losethebackpain.com/blog/2013/10/23/avoid-ibuprofen-with-joint-pain/

Снимки: www.wfdd.org; www.smore.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *