Тревога и тревожните разстройства

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Dont worry be happy

Всеки има страхове и притеснения. Но за някои хора притеснението може да се превърне в хронично заболяване или в тревожно разстройство.

Хронични притеснения

Притесненията за дребните неща в живота са често срещано изпитание за много хора. Обаче, когато притеснението е прекомерно, неконтролируемо и се намесва в ежедневните дейности по-дълго от шест месеца, то е познато като генерализирано тревожно разстройство (ГТР). Хората, страдащи от ГТР са прекалено загрижени за здравословни проблеми, липса на пари, проблеми в междуличностните си отношения, предизвикателства в работата и т.н. Те се чувстват неспокойни, напрегнати или уплашени в такава степен, че след време развиват физически симптоми на безпокойството: потене, главоболия от напрежение, разстроен стомах, киселини (рефлукс/гастрит), често уриниране/диария, импулсивни емоционални изблици, загуба на паметта, безсъние или умора.

Тревожни разстройства

В допълнение към генерализираното тревожно разстройство, описано по-горе, други видове безпокойство са:

  • Обсесивно-компулсивно разстройство: Повтарящо се отново и отново притеснение (мании) за нещо, което не се е случило и което е малко вероятно (например, че може да нараните някого); неконтролируеми, натрапчиви импулси за правене на нещо непрекъснато (миене на ръцете много пъти на ден).
  • Паническо разстройство: Неочаквани атаки (траещи 10-30 минути) на силна паника или страх, задействани от плашещи обстоятелства или мисли. Пристъпът на почти съкрушителен страх може да причини симптоми на чувство на лудост, почти изгубване на съзнание, недостиг на въздух, задушаване, треперене, гадене и дори болки в гърдите като тези при инфаркт. Агорафобията често придружава този проблем, карайки жертвата да се чувства несигурна или неудобно на огромни открити или на пренаселени места (често задействайки пристъпи на паника).
  • Фобия: Прекомерен страх от неща като например паяци или от ситуации като височини, които всъщност не представляват основателна заплаха. Избягването подсилва фобията.
  • Пост-травматичен стрес: Дълбоко, изпълнено със страх безпокойство от предишно травмиращо или застрашаващо живота събитие. Ретроспекции, кошмари, хипер-бдителност, оттегляне от взаимоотношения или лесно стряскане са все симптоми на емоционална травма от трайния спомен от събитието.
  • Социално безпокойство: Страх от това, че другите ви виждат в негативна светлина и могат да ви унижат публично, така че не се чувствате удобно на социални събития или на сцена.

Раждане на безпокойството

Страхът може да се определи като погрешни очаквания, които изглеждат реални. Това е очакването на нещо, което искате да избегнете до такава степен, че наистина вярвате, че то неминуемо ще се случи и ще претърпите нежеланите последици. Освен това, именно страхът е пълната противоположност на любовта (не омразата, както смятах когато бях дете).

Ето как в крайна сметка страхът се превръща във физическото заболяване, което познаваме като безпокойство:

Макар че нещата, от които се страхувате обикновено никога не се случват, ако сте изпълнени със страх и тревожни мисли достатъчно дълго, вие създавате притеснения, които проникват във физическото ви тяло като симптоми на безпокойството.

В най-обикновените си форми, страхът и притеснението са просто част от това да си човек: Умът ви се чуди, фиксира се върху нещото, което не искате и скоро след това започва да вярва в истинността на тези нежелани мисли.

Това е така, защото мислите, които не преставате да мислите се превръщат във ваши убеждения.

Мислите, които ви идват наум могат също така учтиво да бъдат изхвърлени от ума ви; вие можете да ги заместите със спокойни и щастливи мисли, ако направите истинско усилие. С други думи, навикът хронично да се притеснявате наистина може да бъде прекъснат като се тренирате да заменяте тези мисли с по-привлекателни възможности. Може да се наложи в същото време да дишате дълбоко, за да успокоите тялото си. (Ще обсъдя това повече в статията си следващата седмица.)

Ще видите, че ако позволите на ума си да задържа всяка появила се отрицателна мисъл, без да имате самоконтрол над това кои мисли позволявате да останат в ума ви и вие да ги мислите, по този начин можете да позволите появата на безпокойство. Дори такива отрицателни събития да е малко вероятно, че ще се случат в бъдеще (особено при положение, че помните подобно предишно лошо изживяване), подобни мисли бързо се превръщат в убеждения. Безпокойството е просто физическото проявление на грешни убеждения — вярване в тези провокирани от страх мисли, които дори не са реални.

Вие не можете просто да премахнете безпокойството със самовнушение, защото безпокойството е физическо проявление на страха. Простото казване на себе си „не се притеснявам” не премахва лошите физически усещания незабавно повече отколкото, ако кажете на раната на пръста си незабавно да зарасне: Тялото просто е програмирано да реагира на нараняване по този начин.

След като веднъж тялото ви приеме и повярва на тези повтарящи се мисли на страх и нервните пътища са се синхронизирали (като при пристрастяване към храна), това тогава е рефлексна реакция, която повече не може да бъде контролирана само с мисълта. Вместо това човек трябва да се „отучи” от реагирането с безпокойство при стресиращи мисли. Премахването на будещите страх убеждения може следователно постепенно да премахне безпокойството. Ще обсъдя това в повече подробности в следващата си статия.

Как процъфтява безпокойството

Стресът е основен допринасящ фактор за безпокойството. И което е по-важно, реакцията ви към стреса е важна. Ние неизбежно се натъкваме на стресиращи неща в ежедневието. Не познавам човек, който да не е подложен на  някаква форма на стрес.

Обаче, това как се справяте със стреса може да ви разболее. Макар че вярвате, че стресът идва от нещата, които не харесвате като работа, неплатени сметки, нещастна връзка или роднини, които ви тормозят, истината е, че стресът в тялото ви идва от собствените ви разбирания за тези неща, не от самите неща.

Според изследване на Станфордския университет на доктора по философия Брус Липтън, вътрешният стрес се ражда от неправилни схващания и от погрешно тълкуване на положението ви и на вас самите. Този стрес се усеща като деструктивни енергийни сигнали на безпокойство, гняв, ниска самооценка, депресия, тъга, раздразнение, омраза, горчивина и притискане от обстоятелствата.

Има стотици неправилни схващания, които са тълкования на вашите спомени и изживявания. Вярвам че стресът в основни линии допринася за повече от 95 процента от хроничните заболявания. Ето защо всеки път когато имате проблем, вие трябва да се запитате: „Кой е стресът, който ми причинява това; как моето мислене (реакцията ми към стреса) е изиграло роля в причиняването на този стрес; и коя е вярната перспектива, която ще промени реакцията ми към стреса”?

В следващата си статия ще опиша някои чудесни техники за справяне с плашещите мисли и хроничното притеснение.

Бъдете спокойни за здравето си,

Майкъл Катлър, МД

Източник:

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/worry-and-the-anxiety-disorders/

Снимка: www.mentalhealthy.co.uk

Прочетете още по темата:

Спри тревогата по всяко време и навсякъде, 7 лесни техники 

Безпокойство: Използване на положително мислене

Положително мислене: Спиране на нежеланите мисли

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *