Положително мислене: Спиране на нежеланите мисли

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Positive_Thinking_by_Healzo

Увод

Нежеланите мисли могат да ви накарат да се чувствате неспокойни или депресирани. Те могат да ви възпират да се наслаждавате на живота си.

Техника, наречена спиране на мисли може да ви помогне да спирате нежеланите мисли.

Ключови моменти:

 • Какво мислите, че може да повлияе на начина, по който се чувствате. Спирането на мисли ви помага да промените начина си на мислене, за да се почувствате по-добре.
 • Промяната в мисленето ви ще отнеме известно време. Трябва да се упражнявате в спирането на мисли всеки ден. След известно време ще можете незабавно да спирате нежеланите мисли.
 • Някои хора може да се нуждаят от повече помощ, за да спират нежеланите мисли. Говорете с вашия лекар или с терапевт, ако ви е необходима повече помощ, за да спирате мислите, които ви тревожат.

Какво? Какво е спирането на мисли?

Спирането на мисли е начин да се отървете от нежелани мисли. Можете постоянно да мислите или да сте завладяни от мисли, които ви карат да се притеснявате, да се чувствате тъжни или да не сте доволни от себе си. Изследванията показват, че спирането на мисли върши работа. То може да промени начина ви на мислене. При спирането на мисли вие се съсредоточавате върху нежеланата мисъл и след това използвате техника, за да я спрете.

Когато практикувате спирането на мисли, нежеланата мисъл се появява по-рядко. След време ще е по-лесно да игнорирате тази мисъл или тя въобще ще спре да се появява. В някои случаи, мислите могат да изразяват тревоги. Например, вие можете да се притеснявате много за здравето си или за здравето на член от семейството. Или непрекъснато да мислите за лоша оценка в училище или за забележка на шефа в работата ви. Спирането на мисли може да ви помогне да се справите с тези мисли.

Можете да работите върху спирането на мисли сами или с помощта на консултант  или терапевт.

Проверете знанията си

Спирането на мисли може да ви помогне да не се притеснявата толкова.

 • Вярно

Този отговор е верен.

Спирането на мисли може да ви помогне да не се притеснявате толкова. Вие се научавате как да спирате мислите, които ви безпокоят и след това да започнете да мислите за нещо друго.

 • Грешно

Този отговор не е верен.

Спирането на мисли може да ви помогне да не се притеснявате толкова. Вие се научавате как да спирате мислите, които ви тревожат и след това да мислите за нещо друго.

Необходимо е да отидете при консултант или терапевт, за да практикувате спирането на мисли.

 • Вярно

Този отговор не е верен.

Не е необходимо да ходите на консултант или на терапевт, за да практикувате спирането на мисли. Можете да опитате сами да го правите или като част от терапия.

 • Грешно

Този отговор е верен.

Не е необходимо да ходите на консултант или на терапевт, за да практикувате спирането на мисли. Можете да опитате сами да го правите или като част от терапия.

Продължете със Защо?  

Защо? Защо трябва да се научите да спирате мислите си?

Изследванията показват, че когато промените мислите си, можете да промените настроението си. Спирането на мисли е техника, която може лесно да се научи и то може да ви помогне да се чувствате по-добре. Отрицателните, нежелани мисли могат да доведат до безпокойство или депресия. Те могат да ви попречат да спите добре. И могат да затруднят работата ви и да ви попречат да се наслаждавате на живота си.

Спирането на мисли също така може да помогне, ако вече изпитвате безпокойство или депресия. То е един от начините да поемете активна роля в лечението си. Можете да предотвратите някои от мислите, които ви карат да се чувствате тревожни или депресирани.

Можете да се научите да спирате нежеланите мисли навсякъде, така че това да ви помага в работата и у дома. То също така е лесно за научаване. Но все пак изисква известна практика.

В някои случаи, вие можете да се нуждаете от повече помощ, за да спрете мислите, които ви тревожат или ви карат да се чувствате зле. Някои мисли или модели на поведение не могат да се овладеят единствено със спирането на мисли. Потърсете помощ от своя лекар или от лицензиран терапевт или консултант, ако не можете сами да спирате нежеланите мисли.

Проверете знанията си

Спирането на мисли е лесен начин да промените начина си на мислене.

 • Вярно.

Този отговор е верен.

Тази техника за спиране на мисли лесно може да се научи. Но ще е необходима практика, за да започне тя да действа.

 • Грешно

Този отговор е грешен.

Техниката за спиране на нежелани мисли лесно се научава. Но ще отнеме упражняване, докато започнете да я прилагате.

Как? Как можете да спрете мислите?

За да спрете нежеланите мисли, вие се фокусирате върху мисълта и след това се научавате да казвате ‘Стоп’, за да престанете да я мислите. В началото ще викате ‘Стоп!’ високо на глас. След това ще се научите да го казвате наум, за да можете да използвате техниката навсякъде. Ето как да започнете:

 1. Направете списък на най-стресиращите ви мисли. Това са мислите, които ви отвличат от ежедневните дейности и засилват притесненията ви. Иска ви се да можете да спрете тези мисли, но те все се появяват. Напишете мислите, които ви разстройват по реда от най-стресиращата до най-нестресиращата. Започнете да практикувате спирането на мисли с мисълта, която е най-малко стресираща за вас. Ето примерен списък, започващ с най-стресиращата мисъл:
 • Все се притеснявам, че нещо лошо ще се случи на детето ми, дори и ако само хване настинка.
 • Просто знам, че единият от нас ще бъде уволнен.
 • Толкова съм нервен/на как ще направя презентацията в работата си, че не мога да мисля за нищо друго.
 • Представете си мисълта. Седнете или легнете на усамотено място (така че да можете да кажете ‘Стоп!’ високо и силно и да не се чувствате неловко). Затворете очи. Представете си ситуация, при която тази стресираща мисъл може да ви мине през ума. Сега се оставете да се фокусирате върху мисълта.
 • Спрете мисълта. Стряскайки себе си е добър начин да прекъснете мисълта. Опитайте една от тези две техники:
  • Нагласете таймер, часовник или друга аларма на три минути. След това се фокусирайте върху нежеланата мисъл. Когато таймерът или алармата се задейства, извикайте ‘Стоп!’ Ако искате можете да станете докато казвате ‘Стоп’. Някои хора щракват с пръсти или пляскат с ръце. Тези действия и изричането на думата ‘Стоп’ са условни знаци за спирането на мисълта. Изпразнете мозъка си и се опитайте да не мислите за нищо за около 30 секунди. Ако разстройващата ви мисъл изплува отново през това време, отново извикайте ‘Стоп!’
  • Вместо да използвате таймер, можете да се запишете как викате ‘Стоп!’ на интервали от 3 минути, 2 минути и 1 минута. Направете упражнението за спиране на мисли. Фокусирайте се върху мисълта и след това, щом чуете записания си глас, казващ ‘Стоп’, спрете да мислите нежеланата мисъл – или за каквото и да било. Като чуете собствения си глас да ви казва да спрете, това ви помага да засилите решимостта си да се отървете от нежеланата мисъл.
  • Практикувайте стъпките от 1 до 3 докато мисълта започне да изчезва по команда. След това опитайте процеса отново. Този път прекъснете мисълта като казвате думата ‘Стоп!’ с нормален глас.
  • След като нормалният ви глас вече може да спира мисълта, опитайте като прошепвате ‘Стоп’. След време можете вече да си представяте, че чувате ‘Стоп’ вътре в ума си. В този момент ще можете вече да спрете мисълтта когато и където тя се появи.
  • Изберете друга мисъл, която ви тревожи повече от последната и продължете със спирането на мисли.

Можете да промените начина на спиране на мисли:

 • Сложете ластична лента около китката си. Когато искате да спрете дадена нежелана мисъл, кажете ‘Стоп’ на себе си като едновременно с това дръпнете и пуснете ластика. След известно време ще можете само да дръпвате и пускате ластика, за да спирате нежеланите мисли.
 • Осъзнайте, че мислите нещо, което не искате като си кажете ‘Минава ми мисълта, че мога да загубя работата си’. Или, ‘Идва ми на ум, че мога да си загубя работата’. Това ви напомня, че това са мисли, а не нещо, което ще се случи наистина.
 • След като спрете дадена нежелана мисъл, добавете положителна мисъл, която ви кара да се чувствате по-спокойни. Тази мисъл или картина не трябва да е свързана с нежеланата мисъл. Например, можете да си мислите как си играете с децата или как излизате в града с приятели. Или как лежите на плажа.

Тази положителна картина или идея не е същото нещо като да заместите дадена негативна мисъл със свързана с нея положителна мисъл. За повече информация по въпроса, вижте материала Положително мислене с когнитивна поведенческа терапия.

Ето пример как може да работи за спирането на мисли:

Притеснявате се за презентация, която трябва да направите в службата по-късно през деня. Подготвени сте. Знаете, че сте готови. Но не можете да спрете да се притеснявате. Представяте си как правите грешка.

Когато започнете да мислите как се запъвате на някои думи, кажете ‘Стоп’ тихичко на ум. Станете и се разходете наоколо или дръпнете и пуснете ластика на китката си и кажете ‘Стоп’. После мислете за нещо приятно, за да откъснете ума си от натрапчивата мисъл – като например за пътуване, което планирате или за филм, който сте гледали наскоро и който ви е накарал да се смеете.

Проверете знанията си

За да спрете нежеланите мисли, трябва да се концентрирате върху тях.

 • Вярно

Този отговор е верен.

За да спрете нежеланите мисли вие НАИСТИНА трябва да се концентрирате върху тях. Упражнявате се да се фокусирате върху мисълта, която искате да спрете и след това използвате реплики, като например казвате ‘Стоп’ или дръпвате и пускате ластичната лента на китката си, за да спрете да мислите повече за това.

 • Грешно

Този отговор е грешен.

За да спрете нежеланите мисли вие НАИСТИНА трябва да се концетрирате върху тях. Вие се упражнявате да се фокусирате върху мисълта, която искате да спрете и след това използвате реплики като например ‘Стоп’ и дърпате и пускате ластичната лента на китката си, за да се спрете да мислите повече за това..

В началото е най-добре да се упражнявате да спирате мислите, които ви безпокоят най-много.

 • Вярно

Този отговор не е верен.

В началото е най-добре да се упражнявате да спирате мисълта, която НАЙ-МАЛКО ви притеснява. Това ще ви помогне да се научите как да извършвате спирането на мисли. Когато вече можете да сприрате по-дребните грижи, ще е по-вероятно да спирате мислите, които най-много ви притесняват.

 • Грешно

Този отговор е верен.

В началото е най-добре да практикувате спирането на мисълта, която ви тревожи НАЙ-МАЛКО. Това ще ви помогне да се научите как да спирате мисли. Когато можете да спирате по-дребните грижи, ще е по-вероятно да спирате мислите, които най-много ви тревожат.

Какво следва оттук нататък?

След като вече прочетохте тази информация, вие сте готови да упражнявате спирането на нежелани мисли.

Спирането на мисли може да се използва с други техники на когнитивно поведенческата терапия. Можете да се научите да забелязвате негативните мисли и след това да ги коригирате с положителни, полезни мисли. За повече информация, вижте следващите теми:

Безспокойство: Използване на положително мислене

Депресия: Използване на положително мислене

Източник: Internet, Positive Thinking Stopping Unwanted Thoughts

Снимка: www.ashtarcommandcrew.net

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *