Открийте как да контролирате нивата на пикочна киселина в тялото си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Gout-Treatment-Specialist-NYC

Историята на хиперурикемията (подаграта) е свързана с високите нива на пикочна киселина в тялото. Тези високи нива произтичат от повишеното производство на пикочна киселина както и от сниженото й изхвърляне. Това заболяване може да причини проблеми като подагрен артрит, бъбречна недостатъчност и камъни в бъбреците.

Някои изследвания откриха, че високото количество пикочна киселина в кръвта може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

Нормалните нива на пикочна киселина са:

При мъжете: 3.4 – 7.0 mg/dL

При жените: 2.4 – 6.0 mg/dL

Тези нормални стойности варират в различните лаборатории.

Високото ниво на пикочна киселина може да е причинено от фактори като храна, богата на пурини, снижена бъбречна функция, прекомерна консумация на алкохол, недостатъчно активна щитовидна жлеза, затлъстяване, ацидоза, диабет, генетика и много други заболявания.

Някои лекарства като диуретиците, химиотерапевтичните агенти и някои видове рак също могат да доведат до високо ниво на пикочна киселина. Постенето, физическата активност и суровите диети могат временно да повишат нивата на пикочна киселина в тялото.

Ако имате високо ниво на пикочна киселина, трябва да се консултирате със своя лекар за правилна диагноза и лечение на заболяването. Обаче, някои натурални лекове могат да ви помогнат да контролирате нивата на пикочната киселина в тялото си.  

10 начина за контролиране на високото ниво на пикочна киселина

1. Лимонов сок

Може и да си мислите, че лимоновия сок ще повиши нивото на киселинност в тялото ви, но алкалното му действие всъщност я неутрализира. Също така, съдържащият се в лимоновия сок витамин С значително снижава нивата на пикочната киселина.

Смесвайте сока от един лимон с чаша топла вода. Пийте лека всяка сутрин на празен стомах няколко седмици.

Обогатете храната си с още източници на витамин С.

Подобрете незабавно pH-то на тялото си с това чудо!

2. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е богат на мощни натурални пречистващи и детоксикиращи свойства. Именно ябълчената киселина в ябълковия оцет разгражда и изхвърля пикочната киселина от тялото. Освен това, ябълковият оцет възстановява алкалния баланс в тялото и му осигурява антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Смесвайте една ч.л. органичен ябълков оцет с чаша вода.

Пийте лека по 2 или 3 пъти на ден.

Повишете количеството ябълков оцет до 2 с.л. на ден и продължете да пиете лека докато снижите пикочната киселина в тялото си.

Забележка: Не пийте прекомерни количества ябълков оцет защото той може да снижи нивата на калий в тялото ви.

6 начина да използваме ябълков оцет за лечението на артрит

3. Сода за хляб

Содата за хляб е от особена важност що се отнася до снижаването на пикочната киселина и болката при подагра. Тя възстановява алкалния баланс в тялото и прави пикочната киселина по-разтворима. По този начин тя може по-лесно да бъде изхвърляна от тялото.

Смесвайте по половин ч.л. сода за хляб с чаша вода.

Пийте до 4 чаши от този лек на ден в продължение на две седмици.

Забележка: Не пийте този лек повече от две седмици. Непременно избягвайте този лек, ако имате високо кръвно налягане. Също така, по-възрастните хора не трябва да пият повече от три чаши от този лек на ден.

3 начина да пием сода за хляб за по-добро здраве

4. Череши

Черешите съдържат мощни химически вещества, наречени антоцианини, които снижават пикочната киселина и намаляват сковаността и възпалението.

Яжте по половин чаша череши всеки ден в продължение на няколко седмици или пийте по 1-2 чаша сок от вишни в продължение на един месец.

Обогатете храната си с повече берита, чушки, домати и много други богати на антиоксиданти и витамин С храни.

Черешите са полезна суперхрана, 6 причини

5. Вода

Водата е много полезна и важна течност за процеса за снижаване на нивото на пикочната киселина. Като пиете много вода, вие ще оптимизирате изхвърлянето на пикочна киселина. Също така, водата разрежда пикочната киселина и стимулира изхвърлянето й от бъбреците.

Освен това, редовното и адекватно пиене на вода снижава риска от пристъпи на подагра.

Според изследване в интернет, хората, които пият по 5-8 чаши вода на ден имат 40% по-нисък риск от пристъп на подагра в сравнение с онези, които пият по една чаша или по-малко.

Трябва да пиете по поне 8-10 чаши вода всеки ден.

Консумирайте повече богати на вода плодове и зеленчуци.

Най-ефикасният естествен лек за подагра (артрит) и болки в ставите

6. Зехтин

Много растителни олиа се превръщат в гранясали мазнини, когато се обработват или загряват. Тези мазнини унищожават витамин Е в тялото, а той е важно хранително вещество, което контролира пикочната киселина.

Така че винаги избирайте студено пресован зехтин, а не растително олио. Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които не се променят при загряване. Също така, той е богат на антиоксиданти, витамин Е и има много противовъзпалителни свойства.

Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!

7. Нишестени въглехидрати и храни с богато съдържание на фибри

Хранителните фибри играят основна роля в усвояването и изхвърлянето на пикочната киселина. Така че включвайте повече богати на фибри храни в храната си като ябълки, пълнозърнести храни, портокали, круши и ягоди.

Нишестените въглехидрати включват пълнозърнестите тестени изделия, ориз, киноа, тапиока, банани, овесени ядки и картофи.

Също така, чаят от зелена папая предпазва от натрупването на пикочна киселина и лекува подагра и други свързани с пикочната киселина заболявания. Именно папаинът в зелената папая поддържа алкалността на тялото и действа като мощно противовъзпалително вещество.

Убий апетита с този вид фибри

8. Хранителен режим с ниско съдържание на пурини

Пурините са безцветни азотни съединения, които се разграждат в пикочна киселина. Те се съдържат най-вече в животинските протеини.

Избягвайте животински протеини като карантия, птиче месо, риба, както и мая, зърнени храни, гъби, боб и аспержи.

Може да се изненадате, но бирата също съдържа много пурини.

9. Сок от пшенична трева

Пшеничната трева поддържа алкалността на кръвта. Тя е заредена с хлорофил, витамин С и с други фитохимикали, които улесняват детоксикацията. Тя също така е богата на аминокиселини и протеини, които са по-полезни хранителни вещества от съдържащите се в животинските протеини.

Смесвайте сока от един лимон с две супени лъжици сок от пшенична трева и пийте този лек докато не снижите нивото на пикочната киселина в тялото си.

30 чудесни причини да добавите пшенична трева в деня си

10. Млечни продукти

Млечните продукти се свързват с ниски концентрации на плазмени урати и с нисък риск от подагра. Например, обезмасленото прясно мляко съдържа оротна киселина, която снижава реабсорбацията на пикочна киселина и стимулира изхвърлянето й от бъбреците.

Пийте по 1-5 ч.ч. обезмаслено прясно мляко всеки ден.

Обогатете храната си с нискомаслено кисело мляко и с други млечни продукти.

Тофу може да промени концентрацията на плазмените протеини и стимулира изхвърлянето на пикочната киселина. Обратно, соевото мляко повишава пикочната киселина.

Допълнителни съвети:

Снижете приема си на алкохол, защото той препятства изхвърлянето на пикочната киселина.

Избягвайте глюкозно-фруктозния сироп и високо-фруктозния сироп, защото те повишават нивата на пикочната киселина.

Редовната физическа активност е важна, защото мастните тъкани могат да повишат производството на пикочна киселина.

Яжте балансирана храна, богата на сложни въглехидрати и с ниско съдържание на протеини. Избягвайте бонбони, сладкиши и бял хляб.

Снижете приема си на пълни с мазнини храни, защото те пречат на изхвърлянето на пикочната киселина от тялото.

Източник:

https://healthandlovepage.com/discover-how-control-uric-acid-levels/

Снимка: Manhattan Foot Specialists

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *