Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gout patient photo1

Подаграта е получила прозвището „царска болест”, защото някога я свързвали с богатата, разточителна храна, която само царските особи можели да си позволят. Но днес почти всеки може да бъде сполетян от подагра. Това заболяване причинява  инвалидизираща артритна болка когато прекомерното количество пикочна киселина в кръвта образува иглоподобни кристали и те се натрупат в ставите на стъпалото, глезена, китките и пръстите. Подаграта е най-честата форма на възпалителен артрит в Съединените щати и от нея страдат повече от 3 милиона души. Ако не се лекува, болестта може да доведе до инфекция, ампутация и дори смърт.

Поради не съвсем разбрани причини, пролетта е времето когато пристъпите на подаграта са най-силни. През цялата история и в целия свят подаграта е символ на неразумен начин на живот: пикантни храни, застоял начин на живот и консумация на алкохол. И изследователите вече знаят, че тези заключения съдържат голяма доза истина. Храните с богато съдържание на мазни животински протеини съдържат голямо количество пурини – органични съединения, които с разграждането си образуват пикочна киселина. Преди силното развитие на техниките за масово производство, използвани в хранителната промишленост и създаването на охолна средна класа, не много хора са можели редовно да си позволяват месата и алкохолните напитки, които допринасят за развитието на подаграта. В миналото да имаш подагра понякога дори се е считало за обреден ритуал за преминаване в друг социален статус — послание към обществото, че страдащият от подагра човек е достигнал желано положение в обществото.

За жалост, подаграта не е завидно възнаграждение за високо социално положение. Самата болест е доста болезнена; а основните причини за нея се свързват също с камъни в бъбреците, метаболитен синдром, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Как да разберем, че имаме подагра

Подаграта вече не засяга само аристократите. На практика всеки може да се изкуши от прекаляването с храната, което се свързва с болестта. Дори и азиатските култури, на които тези видове заболявания са им били спестени векове наред заради присъщия им здравословен начин на хранене, вече включват западната кухня в начина си на живот и стават жертва на подаграта и на други болести на Запада.

Подаграта засяга предимно по-възрастни хора, най-вече мъже. Но жените в менопауза също са в риск.

Макар че богатият на животински продукти режим на хранене повишава риска, подаграта може също да съдържа и генетичен компонент. Някои хора просто не могат да метаболизират пикочната киселина така добре като други. Освен това, хората с травми в ставите може да са по-уязвими при кристализирането на пикочната киселина в увредената част на тялото. Функцията на бъбреците може също да е фактор: Неефективно действащите бъбреци могат да позволят повишаването на нивата на пикочна киселина в кръвта.

Освен това, в някаква степен можем да свържем подаграта с други съпътстващи я и причинени от начина на живот заболявания. Много пациенти с подагра страдат също от метаболитен синдром: затлъстяване, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.

Подаграта най-често засяга ставите на стъпалото и глезена, най-вече палеца на крака, и причинява остра внезапна болка и възпаление. Симптомите включват:

  • Внезапно появяване на болки в ставите, особено нощем.
  • Внезапен оток.
  • Зачервяване на ставите.
  • Болезнен оток на ставите между пръстите и стъпалото.

Болката може да продължи с дни, седмици или дори месеци и често бива лекувана с ибупрофен или с други нестероидни противовъзпалителни средства. В някои случаи стероиди могат да бъдат използвани за снижаване на възпалението и за контролиране на болката. Има също така и лекарства, които намаляват пикочната киселина в кръвта. Обаче, повечето хора, които тръгват по този път трябва да пият тези лекарства до края на живота си.

Постигнете здравословен начин на живот

Географските, хранителни и културни различия между Изтока и Запада предоставят средства за анализиране на това как начинът на хранене и основните фактори в начина на живот въздействат на големи групи от населението. Разликите в това как подаграта засяга тези две групи предлага важни прозрения относно това заболяване.

В миналото, докато по-заможните класи в Европа страдали от болезнени пристъпи на подагра, аристократите в Азия, благодарение на по-строгите хранителни режими там, имали малко или никакви проблеми със заболяването. И сякаш за да докаже това още веднъж, разпространението на хранителните навици на Запада в цяла Азия съвпада с повишаването на заболеваемост от подагра, както и от метаболитен синдром, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Макар че понякога е трудно да се прилага, цялостното разрешаване на проблема с подаграта е лесно: Изберете да спазвате по-здравословен начин на живот. Намалете количеството на животинските протеини в храната си и повишете консумацията на растителни храни. Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, къдраво зеле, и т.н., са особено полезни; те съдържат съединения, които снижават възпалението, стимулират детоксикацията и подсилват имунната система. Освен това, яжте пълнозърнести храни, пийте много прясна вода и консумирайте алкохол умерено.

Изследванията показват, че:

  • Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини (например, извара) намаляват нивата на пикочната киселина.
  • Фруктозата влошава симптомите на подаграта.
  • Червеното вино по-безболезнено се приема от пациентите с подагра  в сравнение с другите алкохолни напитки, вероятно поради антиоксидантното си съдържание.
  • Кафето изглежда помага, макар че това не се отнася за другите съдържащи кофеин напитки; чайовете не влияят на състоянието.
  • Пациентите с подагра, които консумират череши снижават риска си от пристъп с 35 процента.

Най-важното е да сте непрекъснато физически активни. Ако някога е съществувал извор на здравето, той извира от редовната физическа активност.

Хранителни добавки при подагра

Правилните хранителни добавки могат да снижат дискомфорта причинен от подаграта като облекчат някои от основните причини за болестта. Предлагам съсредоточаване на усилията в три области, които в голяма степен са свързани помежду си: възпаление, кръвообръщение и метаболизъм.

Подаграта е възпалително заболяване, така че трябва да намерим начин да снижим хроничното възпаление. Учените вече знаят, че един от най-големите виновници за хроничното възпаление е протеин, наречен галектин-3. Обширни клинични и пред-клинични изследвания показват, че прекомерният галектин-3 в кръвта се свързва със сърдечни заболявания, рак и с редица други дегенеративни заболявания. За щастие, има относително лесен начин да се спрат неблагоприятните ефекти на галектин-3. Извличаният от корите на цитрусовите плодове модифициран цитрусов пектин доказано блокира прекомерния галектин-3, снижава възпалението и стимулира клетъчното здраве. Хранителен режим, основаващ се на ниско гликемични, алкални храни също спомага за потушаването на възпалението.

Лошото кръвообръщение също може да е основен фактор при подаграта. Мудното кръвообръщение позволява натрупването на пикочна киселина в ставите. Естествените съставки, които спомагат за доброто кръвообръщение като глогинките, наттокиназата, лечебните гъби и други растителни лекове спомагат за снижаването на възпалението и стимулират оздравяването и възстановяването на организма.

Както вече отбелязах, подаграта е свързана с диабета и метаболитния синдром, така че поддържането на здравословен и ефективен метаболизъм също е приоритет. Хранителен режим, изграден от ниско гликемични храни в комбинация с естествени билки и хранителни вещества може да спомогне за балансирането на глюкозата и инсулина в кръвта и следователно за справяне с метаболитния синдром. Съставки като липоева киселина, алгинати от водорасли, канела, босилек, тилчец, американски женшен и други билки и хранителни вещества действат в поддържането на здравословни глюкоза и метаболизъм на мазнините, снижават възпалението и стимулират метаболитното и общото здраве на организма.

Имаме късмет, че живеем в такова време на изобилието. Но късметът трябва да се съпътства от отговорност за собственото ни здраве. Дребните удоволствия, които си позволяваме често водят до нежелани последици.

Въпреки че подаграта е ужасяващо болезнена, тя също така е предотвратима. Като насочваме усилията си за предпазване от подагра или поне за смекчаване на симптомите й, ние също така подобряваме цялостното си здраве. Помнете, същите основни причини, които повишават пикочната киселина и причиняват възпаление могат също така да доведат до рак, диабет и сърдечни заболявания. Като се справяме с основните причини чрез правилно хранене и физическа активност, ние можем да предотвратим заболяванията, да удължим продължителността на живота си и най-важното, да подобрим здравето си.

Д-р Айзък Илайъс

Прочетете още статията: 11 естествени лека за подагра

Бележка на Здрави всеки ден:

Природата си знае работата. След като през пролетта подаграта се обостря и зачестява, един от лековете за нея е в апогея си. Не можем да не споделим следната информация за лечението на подаграта – за предотвратяване и лечение на пристъпите отново се натъкнахме на :

Прекрасното глухарче

Научно наименование: Taraxacum officinale

Ползи: Глухарчето в билков диуретик и действието му освобождава тялото от излишната пикочна киселина. Необичайното при глухарчетата е че те често предоставят достатъчно калий за да елиминират риск от калиев дисбаланс в организма причинен от повишено уриниране. Чаят от глухарче е много приятен на вкус.

Възможни странични ефекти: Не са известни. Но все пак не консумирайте чай от глухарчета по време на бременност.

Доза: Два до четири пъти на ден. Вижте рецепта тук

Чай: Глухарчето за лечебна цел най-често се приготвя под формата на чай. Чаят от цветове на глухарче се приготвя лесно, просто запарете 8-10 цвята във вряла вода в чаша за кафе 5 минути. Извадете цветовете и се насладете най-добре половин час преди хранене.

Лечебната сила на чая от глухарче можете да подсилите като добавите 1-2 свежи листа от глухарче към цветовете и оставите чая да се запари 7 минути. В този случай чаят е по-горчив. – Здрави всеки ден

Източници: Easy Health Options, Natural Solutions To Gout, 17 May 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/natural-solutions-to-gout/

http://melissabarrett.hubpages.com/hub/Five-Great-Herbal-Remedies-for-Gout

http://hubpages.com/hub/Wildcrafting-Dandelions-for-Herbal-Remedies-and-Food

Снимка: homeopathy2u.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Тази статия е информативна и може да послужи единствено чрез съветите, дадени в нея за справяне с подаграта като съпътстващо лечение. Не се самолекувайте и непременно се обърнете към добър лекар или към личния си лекар, който най-добре познава състоянието на здравето ви.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Естествени лекове за подагра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *