Най-важните шест ползи от хранителните добавки с колаген

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Колагенът е най-изобилният протеин в човешкото тяло.

Той е основният компонент на съединителните тъкани, които изграждат няколко части на тялото, включително сухожилията, лигаментите, кожата и мускулите.

Колагенът има много важни функции, включително, че предоставя структура на кожата и укрепва костите.

През последните години хранителните добавки с колаген стават все по-популярни. Повечето от тях са хидролизирани, което означава, че колагенът е разграден и това го прави по-лесно усвоим от тялото.

Има също така и няколко храни, които можете да ядете, за да повишите приема си на колаген, като кожичката на сланината и костния бульон.

Консумацията на колаген носи разнообразни ползи за здравето като се започне от облекчаване на ставните болки и се стигне до подобряване на здравето на кожата.

Как да повишим колагена в тялото си и да обичаме кожата си

По-долу в статията обсъждаме шест, подкрепени от науката, ползи за здравето от приема на колаген.

1. Подобрява здравето на кожата

Колагенът е основен компонент на кожата.

Той играе роля в укрепването на кожата, както и допринася за еластичността и хидратирането й. С напредването на възрастта, тялото произвежда по-малко колаген, което води до суха кожа и образуването на бръчки.

Обаче, няколко изследвания доказват, че колагеновите пептиди или хранителните добавки, съдържащи колаген могат да помогнат за забавянето на стареенето на кожата като намаляват бръчките и сухотата.

В изследване жени приемаха хранителна добавка, съдържаща 2.5–5 грама колаген в продължение на 8 седмици и изпитаха по-малко сухота и значително подобрена еластичност на кожата в сравнение с жените от контролната група, които не приемаха хранителната добавка.

Друго изследване откри, че жените, които пият напитка смесена с хранителна добавка с колаген всеки ден в продължение на 12 седмици изпитват повишена хидратация и значително снижение на дълбочината на бръчките в сравнение с участвалите в контролната група.

Снижаващото бръчките действие на хранителните добавки с колаген се отдава на способността им да стимулират тялото да произвежда колаген само.

Освен това, пиенето на хранителни добавки с колаген стимулира производството и на други протеини, които помагат за структурирането на кожата, включително, еластин и фибрилин.

Има и много непроверени научно твърдения, че хранителните добавки с колаген помагат за предпазване от акне и от други кожни болести, но те не са подкрепени от научни доказателства.

Резюме

Приемът на хранителни добавки, съдържащи колаген помага за забавяне стареенето на кожата. Необходими са обаче още доказателства от изследвания, изучаващи действието на колагена сам по себе си.

Напитки за по-щастливи и по-здрави стави

2. Помага за облекчаването на ставните болки

Колагенът помага за подържането целостта на хрущялите – подобната на каучук тъкан, която защитава ставите ви.

С намаляването на количеството на колаген в тялото с напредването на възрастта, рискът от развиване на дегенеративни заболявания на ставите като например остеоартрит се повишава.

Изследвания показват, че приемът на хранителни добавки с колаген спомага облекчаването на симптомите на остеоартрит и снижава ставните болки като цяло.

В изследване, 73 спортисти, които консумираха по 10 грама колаген всеки ден в продължение на 24 седмици изпитаха значително снижаване на ставните болки при ходене и в покой, в сравнение с групата, която не взимаше колаген.

В друго изследване, участниците на възраст над 18 години приемат по 2 грама колаген всеки ден в продължение на 70 дни. Онези които приемаха колаген постигнаха значително снижаване на ставната болка и по-добре се справяха с физическата си активност от онези участници, които не взимаха колаген.

Изследователите твърдят, че колагенът в хранителните добавки може да се натрупа и да стимулира тъканите да правят колаген.

Казва се, че това може да снижи  възпалението, поддържа по-добре ставите и да снижи болката.

Ако искате да опитате хранителна добавка с колаген заради способността й да облекчава болката, изследвания посочват, че трябва да започнете с дневна доза от 8-12 грама.

Резюме

Приемът на хранителни добавки с колаген доказано снижава възпалението и стимулира синтеза на колаген в тялото. Той спомага облекчаването на болката при хора, страдащи от ставни заболявания като остеоартрит.

Направете калция в тялото си полезен като наред с витамин D пиете и витамин К2

3. Препятства загубата на костна маса

Костите ви са изградени най-вече от колаген, който им придава структура и помага за поддържане на силата им.

Също както колагенът в тялото намалява с напредването на възрастта, това се случва и с костната маса. Това може да доведе до заболявания като остеопороза, която се характеризира с ниска костна плътност и се свързва с по-висок риск от костни фрактури.

Изследвания показват, че пиенето на хранителни добавки с колаген може да има определено въздействие в тялото, което помага за спиране разграждането на костите, водещо до остеопороза.

В изследване, жените участници пиеха или хранителна добавка с калций, комбинирани с 5 грама колаген или хранителни добавки с калций без колаген всеки ден в продължение на 12 месеца.

Към края на изследването жените, пиещи добавката с калций и колаген имаха значително по-ниски нива на протеини в кръвта, които подсилват разграждането на костите от онези, които пиеха само калций.

Друго изследване откри сходни резултати при 66 жени, които пиеха по 5 грама колаген всеки ден в продължение на 12 месеца.

Жените, които пиеха колаген имаха до 7% повишение на минералната плътност на костите в сравнение с жените, които не приемаха колаген.

Минералната плътност на костите е мерител на наситеността на минерали, като калций, в костите. Ниската минерална плътност се свързва със слаби кости и с развитието на остеопороза.

Тези резултати са обещаващи, но са необходими още изследвания с хора преди ролята на хранителните добавки с колаген да могат да бъдат потвърдени.

Резюме

Взимането на хранителни добавки с колаген може да спомогне за снижаването на риска от костни заболявания като остеопороза. Те имат потенциала да спомогнат за повишението на минералната плътност и да снижат нивата на протеини в кръвта, които стимулират разпада на костите.

Рецепта за здрави кости, зъби и надбъбречни жлези

4. Подсилват мускулната маса

Между 1–10% от мускулната тъкан са изградени от колаген. Този протеин е необходим за поддържане на мускулите силни и правилно функциониращи.

Изследвания показват, че хранителните добавки с колаген помагат за подсилване на мускулната маса при хора, страдащи от саркопения, загубата на мускулна маса, проявяваща се с напредването на възрастта.

В изследване 27, предразположени към фрактури мъже пиеха по 15 грама колаген докато участваха в програма с физически упражнения всеки ден за 12 седмици. В сравнение с мъжете, които правеха упражнения, но не взимаха колаген, те придобили значително повече мускулна маса и сила.

Изследователите посочват, че приемът на колаген подсилва синтеза на мускулни протеини като креатинин, както и стимулира мускулния растеж след физическите упражнения.

Повече изследвания са необходими за изследването на потенциала на колагена за подсилването на мускулната маса.

Резюме

Изследвания показват, че приемът на хранителни добавки с колаген повишава мускулния растеж и сила у хора със свързаната с възрастта загуба на мускулна маса.

Войната в тялото, заглушете рака и атеросклерозата с ябълки и чай!

5. Укрепва здравето на сърцето

Изследователи посочват, че приемът на хранителни добавки с колаген спомага снижаването на риска от свързани със сърцето заболявания.

Колагенът придаая структура на артериите, които са кръвоносните съдове, пренасящи кръвта от сърцето до останалата част от тялото. Без достатъчно колаген артериите могат да отслабнат и да станат чупливи.

Това може да доведе до атеросклероза, заболяване, характеризиращо се със стесняването на артериите. Атеросклерозата е способна да доведе до инфаркт и инсулт.

В изследване, 31 здрави участника над 18 годишна възраст пиеха по 16 грама колаген всеки ден 6 месеца. В края на изследването те изпитваха значително снижаване на параметрите на артериална скованост в сравнение с предишното си състояние преди да започнат да пият хранителната добавка.

Освен това, те повишиха нивата си на полезен HDL холестерол средно с 6%. HDL е важен фактор в риска от сърдечни заболявания, включително от атеросклероза.

Въпреки това са необходими още изследвания за ролята на хранителните добавки с колаген за здравето на сърцето.

Резюме

Пиенето на хранителни добавки с колаген помага за снижаването на рисковите фактори, свързвани със сърдечни заболявания като атеросклероза.

Лекари наричат остеопорозата скорбут на костите – необходим ви е витамин С, а не калций

6. Други ползи за здравето от колагена

Хранителните добавки с колаген имат и други ползи за здравето, но те все още не са изследвани обстойно.

Коса и нокти. Приемът на колаген може да повиши здравината на ноктите, предпазвайки ги от чупливост. Освен това, той може да стимулира по-бърз растеж на косата и ноктите.

Здравето на стомаха и червата. Макар че няма големи доказателства в подкрепа на това твърдение, лекари подкрепят употребата на хранителни добавки с колаген в лечението на пропускливостта на тънките черва или на така наречения синдром на пропускливите стомах и черва.

Здравето на мозъка. Няма изследвания, изучавали ролята на хранителните добавки с колаген по отношение на здравето на мозъка. Обаче, някои хора твърдят, че те подобряват настроението и снижават симптомите на тревожност.

Отслабване. Някои хора вярват, че приемът на хранителни добавки с колаген стимулират отслабване и ускоряват метаболизма. Няма изследвание, подкрепящи тези твърдения.

Макар че тези потенциални ползи са обещаващи, необходими са още изследвания преди достигането до официални заключения.

Резюме

Хранителните добавки с колаген се твърди, че стимулират здравето на мозъка, сърцето и стомаха и червата, както и помагат за контролирането на теглото и поддържането на здравето на косата и. Обаче, доказателствата, подкрепящи тези му действия не са твърде убедителни.

Учени отриха че марихуаната помага за заздравяването на счупени кости & дори ги прави по-здрави

Храни, съдържащи колаген

Колагенът се съдържа в съединителните тъкани на животни. Ето защо храните като пилешката кожа, кожата на сланината, говеждото и рибата са източници на колаген.

Храните, съдържащи желатин като костен бульон също предоставят колаген. Желатинът е протеинова субстанция, извличана от колагена след готвенето му.

Необходими са още изследвания, за да се определи дали яденето на богати на колаген храни спомага повишаването на колагена в тялото. Не са провеждани изследвания с хора за това дали богатите на колаген храни носят същите ползи като хранителните добавки.

Храносмилателните ензими разграждат колагена в храната на отделни аминокиселини и пептиди.

Обаче, колагенът в хранителните добавки вече е бил разграден или хидролизиран, ето защо се счита, че той бива усвояван по-ефективно, отколкото колагена в храните.

Резюме

Няколко храни съдържат колаген, включително животински храни и костен бульон. Обаче, неговото усвояване не е така ефикасно като това на хидролизирания колаген.

Естествена превенция на остеопорозата

Нежелани реакции от колагена

В момента няма много известни рискове, свързвани с приема на хранителни добавки с колаген.

Обаче, някои хранителни добавки се правят от често срещани храни-алергени като риба, мекотели с черупки и яйца. Хората, страдащи от алергии към такива храни трябва да избягват хранителни добавки с колаген, направени с такива съставки за предпазване от алергични реакции.

Някои хора съобщават също така, че хранителните добавки с колаген оставят траен неприятен вкус  в устата.

Освен това, хранителните добавки с колаген могат да причинят храносмилателни проблеми като усещане за преяждане и киселини.

Въпреки всичко, тези хранителни добавки изглежда са безопасни за повечето хора.

Резюме

Хранителните добавки могат да доведат до нежелани реакции като лош вкус в устата, киселини и тежест в стомаха. Ако имате алергии, непременно купувайте хранителни добавки, които не са направени от източници на колаген към които сте алергични.

Извод

Приемът на колаген се свързва с редица ползи за здравето и с много малко известни рискове.

Хранителните добавки подобряват здравето на кожата като намаляват бръчките и сухотата. Те също така помагат за повишаването на мускулната маса, предпазват от загуба на костна маса и облекчават ставните болки.

Хора посочват много други ползи от хранителните добавки с колаген, но тези твърдения не са добре проучени.

Макар че някои храни съдържат колаген, не се знае дали колагенът в храната предлага същите ползи като хранителните добавки.

Хранителните добавки с колаген общо взето за безопасни, лесни за прием и определено си струва да бъдат опитани заради потенциалните ползи от тях.

Прочетете още:

3 изумителни „странични ефекта” на pH-балансираната диета (освен укрепването на костите)

Как бързо да лекуваме фрактури с естествени лекове

6 храни пречистват артериите и изграждат костите

3 изненадващи неща се случват щом спрете да пиете прясно мляко

Малините са пълни с укрепващи костите витамини, минерали и полифеноли! (Плюс рН-балансирана рецепта)

Новото старо лесничко решение за хроничната болка

Възстановявайте износените си хрущяли естествено и усещайте ставите си като нови

Насищайте клетките си с кислород за да избягвате причиняващото заболявания възпаление – ето как

Източник:

https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits

Снимка: Cristina Orendain

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *