Как да повишим колагена в тялото си и да обичаме кожата си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

exfoliate

Колагенът е основен за еластичността и регенерирането на кожата протеин. От него зависи поддържането на кожата стегната, гъвката, гладка и с младежки вид. След 20-годишна възраст естественото производство на колаген намалява с един процент всяка година.

Ето защо обикновено започваме да забелязваме най-ранните признаци на стареене по кожата си—няколко тънки бръчици тук и там—с наближаването на 35-годишната си възраст. Когато навършим 40, кожата ни вече не произвежда колаген и започва да губи еластичността си. С наближаването на 50-те ние започваме да виждаме по-сериозни последици от стареенето, като по-дълбоки бръчки, увисване на кожата, както и кожа, която е много по-тънка и предразположена към увреждане и инфекции.

Ето защо не е за чудене, че в аптеките можете да намерите множество овлажнители, серуми и плътно покриващи лицето нощни възстановителни кремове, съдържащи колаген. Но ефикасни ли са те? Много дерматолози поставят под въпрос ефикасността на нанасянето на колаген направо върху кожата за побеждаването на видимите признаци на стареенето. Има спор относно колко добре колагенът в тези продукти се абсорбира в кожата и дори дали той е използваем на молекулярно ниво, както и дали имунната система на тялото не го разпознава като враг и не го атакува.

А това е още една важна причина за подсилване на запасите на тялото от колаген. За щастие, има доста начини да помогнем на тялото си естествено да произвежда повече колаген и да подобрява вида и здравето на кожата.

#1 Красотата започва отвътре

Старата поговорка „красотата започва отвътре” – като повечето стари поговорки – се основава върху някои отколешни истини.

Тяло, което се храни с чиста, здравословна храна като част от добре балансиран режим на хранене е здраво вътрешно—а това често се изразява в красива и здрава кожа. Но яденето на напълно здравословна храна не винаги е лесно и няма гаранция, че кожата ви няма да провисне или да се набръчка.

Обаче, има някои храни, за които се казва, че стимулират производството на колаген, а включването на някои от тях в хранителния ви режим е доста лесно. Освен това, наградата—по-стегната и с по-младежки вид кожа—може да е мотивацията, от която се нуждаете!

Изследванията подkрепят стимулиращите колагена ползи от яденето на някои храни, но аз реших да посетя няколко дерматологични и естетски сайта, за да видя какво препоръчват те. Отново и отново попадах на едни и същи храни, изброени като стимулиращи колагена като започнем с…

  1. Червените зеленчуци—като доматите, чушките и червеното цвекло, съдържащи антиоксиданта ликопен, който действа като естествено, блокиращо слънцето средство и повишава производството на колаген.
  2. Тъмно зелените листни зеленчуци—като къдравото зеле кейл и спанака са богати на витамин С, мощен антиоксидант, който пази колагена.
  3. Оранжeвите зеленчуци—като морковите и сладките картофи, които са богати на възстановяващия и регенериращ увредения колаген витамин А.
  4. Цитрусовите плодове—са с високо съдържание на аминокиселините лизин и пролин, познати с това че се преобразуват в колаген.
  5. Чесън—сярата в него е нужна за производството на колаген. Той също така съдържа липоева киселина и таурин, които спомагат повторното изграждане на колагена.
  6. Бял чай—доказано защитава протеините в кожата, особено колагена.

Имам още една препоръка относно храненето и дори и да сте най-придирчиви относно яденето или най-заетите хора на планетата, тази добавка към храната ви е толкова лесна, че няма да имате никакво извинение да не я използвате. А и не спирайте да си напомняте за залога—младежка кожа…

#2 Колаген хидролизат

Да започнем с основните играчи: В скорошно голямо изследване жените, които приемали по 50 мл от конкретна марка хидролизиран колагенов пептид по веднъж на ден в продължение на 12 седмици имали значително повишение в плътността на колагена и в стегнатостта на кожата. След 60 дни те показали явно снижаване на сухотата на кожата и на дълбочината на бръчките. Освен това, нивата на производство на проколаген (телесният предшественик на колагена) при тези жени се вдигнали до небето.

Хидролизираните колагенови пептиди са естествено налични като колаген хидролизат—форма на желатин. Желатинът е колагенов протеин, извличан основно от костите на животни. Той е една от причините да има огромно подновяване на интереса към костния бульон.

Но ако не си падате по варенето на кокали в кухнята, можете да опитате колагенов хидролизат на прах, който лесно се разтваря в студена вода или в други напитки като сокове и смутита. Той е наличен също така като хранителна добавка на прах или в течно състояние—какъвто беше случая с марката, използвана в споменатото от мен изследване по-горе.

Хидролизираните колагенови пептиди не се превръщат в гел като желатина, следователно, са по-лесни за усвояване. Поради тази причина се счита, че това е много лесно усвоима форма на колаген, която тялото може бързо да абсорбира и да използва незабавно.

Той също така предоставят глицин, пролин и лизин—аминокиселините, нужни на тялото за изграждането на здрави тъкани. Тези важни градивни елементи за съединителната тъкан се съдържат в повечето други източници на протеин, но в много по-малки количества. Може и да не знаете, но колагенът е също толкова важен за ставите, мускулите и костите, колкото е за кожата!

Има марки колагенов хидрозолат, които можете да намерите онлайн, които гарантират, че техните продукти са направени от хранени на паша и хуманно отглеждани крави, което е моята единствена препоръка.

Прочетете още по темата: Хиалуроновата киселина е ефикасна при множество здравословни проблеми (не само кожни)

#3 Червената светлина, която спира бръчките в крачка

Нискочестотната лазерна светлинна терапия, която отдава червена и почти инфрачервена светлина бе доказано, че стимулира, лекува и възстановява кожата, като изследванията, които подкрепят тези твърдения датират още от 1987 година. Наречената също така колагенова терапия използва червена светлина с честота от 633 Hm. Този светлинен спектър не съдържа нито UV-A, нито UV-B лъчение. По този начин чрез достатъчно дълбокото проникване се активизира естествената фотобио-стимулация на тялото и се стимулира процеса на образуване на колаген и еластин, които правят кожата да изглежда стегната и сияйна.

Терапията с червена светлина се предлага в клиники и салони за красота, дори и в някои студия със солариуми (обаче, ако използвате солариум непосредствено след терапията с червена светлина, ще елиминирате цялата полза, която кожата ви си е набавила от нея!).

Можете да си изберете също така измежду многото уреди за домашно ползване за терапия с червена светлина на сносни цени от $30 нагоре. Просто вижте какво се предлага в интернет или в съответните специализирани магазини.

#4 Ексфолирайте, за да активирате

Знаех, че ексфолирането е полезно за кожата, но бях скептично настроена за това колко точно въздейства то докато наскоро не отидох на спа. Разликата в кожата ми след процедурата беше неописуема.

По пътя за вкъщи не можех да спра да докосвам лицето си. Не можех да си спомня някога да съм усещала кожата си така свежа и гладка. Повярвах и сега всеки ден ексфолирам кожата си.

Ексфолирането премахва повърхностния слой мъртви клетки, заглажда кожата и спомага производството на нов колаген. При бебетата ексфолирането се случва на всеки няколко дни. Но при възрастните, този процес се забавя с напредването на възрастта. Използването на ексфолиращи продукти помага на кожата да запази и повиши тонуса си при този намален естествен процес.

Ексфолирането е процес, при който се отстранява горния слой мъртви клетки на кожата, посредством различни козметични средства. По този начин, кожата се изглажда, порите изглеждат по-малки, а тена става равномерен.

Ексфолирането помага за задействането на производството на колаген, понеже лекият натиск, упражнен върху кожата предизвиква лечебна реакция. Част от тази реакция е в това, че фибробластите започват да синтезират колагенови влакна. Ексфолирането също така повишава обмена на клетките в кожата, който се забавя с възрастта. Като спомагате за премахването на мъртвите клетки, вие улеснявате изникването на по-нови клетки на повърхността.

Прочетете още по темата: Забравете скъпите „серуми против стареене”, направете си такъв сами у дома

Ексфолирането е така лесно, както да използвате (кесе) кърпа за миене на лицето (тялото), упражнявайки малко повече натиск в комбинация с предпочитания от вас ексфолиант. Има и четки за почистване на лицето, тампони за почистване на лицето и предпочитаният от мен ексфолиращ скраб за почистване на лицето.

Не купувайте ексфолиращ скраб за почистване, който не съдържа пластмасови микрочастици. Пластмасовите отпадъци от тези микрочастици не се филтрират при третирането на водата и увреждат водните екосистеми, включително морските растения и животни. Така че купувайте продукти, направени от естествени материали.

Някои от естествените ексфолианти, използвани в продуктите включват натриев бикарбонат, царевично брашно, овесено брашно, захар, смлени черупки на ядки или костилки на плодове. Не е зле да потърсите скраб, който съдържа салицилова киселина (естествена съставка в растения) за ускоряване обмяната на клетките. Освен това, имайте предвид, че гранулите, съдържащи се в ексфолиантите, се различават по размер. Продуктите, съдържащи по-големи гранули са подходящи за по-малко чувствителна кожа, докато тези с по-малки гранули са подходящи за чувствителна кожа.

За лицето се използват по-фини ексфолианти, докато кожата на тялото е по-дебела и отстраняването на мъртвите клетки изисква по-интензивно търкане. Важно е хората с кожни заболявания, включително и тези с акне, да бъдат изключително внимателни при избора на ексфолиращи продукти. Сухата кожа може да се подразни от тях.

Всяко естествено вещество – от растителните екстракти и бадемови черупки до алфа хидроксилните киселини – действа по различен начин. Бъдете внимателни, особено, когато използвате за пръв път ексфолиращи продукти. Някои съставки, макар и естествени, могат да бъдат твърде груби за вашата кожа.

На някой може да им се струва, че желанието ни за младежка кожа е егоцентрично търсене на Светия граал. Но ако се замислите, не така се отнасяме към поддържането на здравето на сърцето или черния си дроб. Кожата е най-големият орган на тялото. Когато тя е здрава, и вие сте здрави. Така че, защо да не се чувствате най-уютно в кожата си колкото се може по-дълго?

Кели Копас

Източник:

http://easyhealthoptions.com/4-ways-boost-collagen-love-skin-youre/

Снимка: www.hercampus.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *