Кои храни да не държим в хладилника

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаете ли, че държането на някои храни в хладилника всъщност ги кара да се развалят по-бързо? Вярно е. Всъщност ето някои храни, които е най-добре никога да не държите в хладилника:

do-not-refrigerate

1. Банани – Държането на бананите в хладилника може наистина да осуети процеса на зреене. Всъщност, след като вече са били в хладилник, бананите може никога да не възобновят процеса на зреене, дори и да ги върнете на стайна температура.  Помислете колко вредно е това за бананите :( Ако бананите покафенеят преди да ги изядете, сложете ги във камерата и така ще можете да ги използвате за направата на бананов хляб когато решите.


2. Картофи и сладки картофи – Изложена на студена температура скорбялата в картофите се превръща в захар, и разваля вкуса и консистенцията им, да не говорим, че това повишава съдържанието им на захар. Ако предпочитате безвкусни картофи, които причиняват напълняване, обаче, моля слагайте ги в хладилника. Дръжте картофите в хартиен плик на тъмно в шкаф или чекмедже.
3. Домати – Някога да сте хапвали невероятно вкусен домат, току-що изваден от хладилника?  Доматите наистина губят вкуса си и стават кашави когато са в хладилника.
4. Ябълки – Също като споменах по-горе за доматите, ябълките губят консистенцията и вкуса си когато са в хладилник. Вместо това слагайте ябълките за по 30 минути в хладилника преди да ги ядете, ако ги предпочитате охладени. Така те стават особено хрупкави и приятни.
5. Лук – Ако обичате подгизнал лук, който кара цялата останала храна да мирише и да има вкус на лук, то тогава определено можете да сложите лука си незабавно в хладилника.  Иначе, го дръжте в хартиен плик (в хладен и тъмен шкаф), за да удължите максимано срока му на годност.
6.  Авокадо – Също като при бананите, държането на авокадото в хладилника спира зреенето на ензимите в него. Ако искате гуакамоле следващия месец, тогава дръжте в хладилника плодовете, но ако сте като мен, вероятно искате гуакамоле още днес.
7. Кафе – Противно на общоприетото мнение, кафето е най-добре да се държи на стайна температура, което позволява на естествените масла в кафеените зърна да активират характерния му аромат. Освен това, когато е в хладилника, кафето може всъщност да усвои миризмите на другите храни там. Някой да иска кафе с вкус на лук?  Ето добро съчетание на два продукта, които не са за хладилника…

8. Мед – Медът кристализира ако се държи в хладилника. Дръжте го на стайна температура като внимавате да не е на пряка слънчева светлина.

9. Фъстъчено масло Дръжте го в на хладно и тъмно място.

10. Хляб – Може да сте изкусени да държите хляба си в хладилника, но там той всъщност изсъхва по-бързо. По-добре го дръжте в хладен шкаф или в кутия за хляб, за да се запазва пресен по-дълго време.

11. Повечето олиа – Повчето олиа се държат на стайна температура. Ако олиото, което сте купили има по-ниско съдържание на наситени мазнини, както е при шафрановото олио, можете да го държите в тъмен шкаф или на вратата на хладилника.

12. Чушки – Дръжте червените, зелените, жълтите и дори лютите чушки в хартиен плик в хладен шкаф или чекмедже.

13. Тиква – всички тикви е най-добре да държите на стайна температура.

14. Цитруси – Дръжте цитрусовите плодове – портокали, лимони и лайм на стайна температура, само внимавайте да не ги поставяте много близо един до друг, за да не мухлясват.

15. Горски плодове – Пресните горски плодове бързо се развалят, така че не ги слагайте в хладилника и ги изяждайте в рамките на ден-два след купуването им.

16. Дини и пъпеши – Тези плодове е най-добре да дръжите извън хладилника. След като ги нарежете, сложете ги в хладилника да се охладят както си му е реда преди да ги сервирате.

17. Конфитюри и сладка – Особено купешките конфитюри съдържат големи количества консерванти, така че би следвало да си помислите дали изобщо да ги купувате; същото се отнася и за купешкия кечуп, кисели краставички… Тези продукти можете да държите в кухненския шкаф и след отварянето им.

18. Костилкови плодове – Костилковите плодове не обичат хладилника, така че ги оставете на кухненския плот.

19. Чесън – Дръжте чесъна в хартиен плик на хладно и тъмно място, така той запазва чудесния си вкус със седмици.

20. Лютиви сосове – Осигурете си повече място в хладилника и дръжте лютивия сос в шкафа – дори след като го отворите. Отново опираме до наличието на консерванти, така че ако сами сте си приготвили такъв сос, дръжте го в хладилника.

21. Подправки – Смляните подправки не се нуждаят от хладилник. Изобщо.

22. Соев сос Да, в соевият сос има повече от достатъчно естествени консерванти (сол) така че нищо му няма ако го държите на стайна температура.

23. Някои салатни дресинги – Като другите подправки, повечето салатни дресинги особено онези на оцетена или маслена основа не се нуждаят от хладилник. От друга страна, основаващите се на сметана, кисело мляко или майонеза дресинги трябва да държите в хладилника.

24. Ядки – Ядките дръжте на хладно, тъмно място.

25. Сушени плодове – Не е необходимо да ги държите в хладилника.

26. Зърнени закуски – Зърнените закуски се чувстват отлично в кухненския килер.

27. Вакумирана риба тон –  Може да не сте сигурни, но тази риба тон е запечатана и можете да я държите на стайна температура.

28. Билки – Ако купите пресни билки от магазина вместо да ги натикате в пластмасова торба, натопете ги във вода на кухненския плот, за да са ви под ръка при готвене.

29. Истински кленов сироп – Като меда, кленовият сироп кристализира ако го държите в хладилника.

Вие какво мислите по въпроса? Кои храни никога не държите в хладилника си?

Здрави всеки ден

Източници:

https://www.biotrustboard.com/showthread.php?43956-7-foods-you-should-NEVER-refrigerate-%28because-I-said-so%29

http://dailysavings.allyou.com/2014/07/22/non-refrigerated-food/#sthash.ZIljWsJd.dpuf

Снимка: albanian.cri.cn

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *