Четирите нездравословни „здравословни олиа”, които никога не трябва да консумирате!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Преди Втората световна война чудодейният лечебен кокос се използваше да лекува:

 • Кашлица
 • Запек
 • Недохранване
 • Кожни инфекции
 • Зъбобол
 • Болки в ушите
 • Грип
 • И какво ли още не!

avoid-oils

Митът за наситените мазнини открадна доброто ви здраве!

Но всичко това се промени след края на войната, когато Съединените щати обявиха хидрогенираните олиа за „по-здравословни”. Към 60-те години на миналия век научно неиздържана теория постанови, че наситените мазнини като тези, съдържащи се в маслото, яйцата, прясното мляко, червеното месо и кокосовите орехи повишават вредния (LDL) холестерол и са опасни за консумация.

Тази псевдо-научна теория не можеше да бъде по-погрешна!

И макар че псевдо-научната теория беше много сбъркана и „угроза за здравето”, тя се оказа достатъчна, за да отблъсне обществото от наситените мазнини към рафинираните растителни олиа. Това беше идеално за производителите на храни, защото тези олиа бяха далеч по-евтини за производство.

Не след дълго западните диети проникнаха на островите и старите изпитани здравословни методи бяха забравени.

По-евтините, масово произвеждани хидрогенирани храни замениха традиционните, като всестранното и лекуващо всичко кокосово масло, което беше поддържало здравето на хората на островите, където растат кокосовите палми поколения наред.

И за първи път въобще изобщо заболяванията, които преобладаваха сред американците …  като атеросклероза, диабет, рак и затлъстяване, започнаха да покосяват островните народи.

Четирите нездравословни „здравословни олиа”, които никога не трябва да ядете!

Преди десетилетия когато бяха положени основите на хранителната промишленост да се променя онова, което ни дава природата се превърна в редовна практика. Именно така започна ерата на „франкенхраните”.  

Пълноценните, питателни естествени храни, които идваха почти изцяло направо от фермите на масата бяха заменени от прекалено обработените, рафинирани и пълни с химикали масово произвеждани полуфабрикати.

Същото се отнасяше и за мазнините. От повече от четири десетилетия, здравословните източници на мазнини се заменят с растителни олиа, които се представят за „по-добри за вас”. Днес знаем, че те нанасят повече вреда от полза.

По-долу следват видовете олиа, които трябва да избягвате като чумата: хидрогенираните и частично хидрогенираните олиа!

Следните четири са най-вредните олиа, които трябва да избягвате на всяка цена:

Канола (Рапичното) олио

Животните и насекомите избягват растението в природата, ето защо и вие трябва да го правите…

Първоначално рапичното олио може и да не е имало толкова много негативни ефекти за здравето, но има две основни причини, поради които повечето канола олио днес е вредно за човешкото тяло:

1. Над 90 процента от канола олиото е генетично модифицирано

2. Канола олиото е частично хидрогенирано олио

В природата няма такова нещо като „канола”, тази дума е комбинация от „Канада” и „ола”, от олио. Рапичното олио канола всъщност е модифицирана версия на рапичното олио. В Азия и Индия използват рапица от векове, но никога в огромните количества, консумирани в Северна Америка.

Канола олиото се произвежда от растението рапица, което принадлежи на семейство горчичени. То е чудесно като индустриално олио, но не и за храна, и се използва в свещи, сапуни, червила, лубриканти, мастила, биогорива и дори в инсектициди (средства за унищожаване на вредни насекоми!).

След откриването как генетично да се модифицира рапичното олио, то започна да се продава като хранителен продукт. И така то заля пазара с твърдението, че е олио чудо, с ниско съдържание на наситени мазнини и съдържащо омега-3 мастни киселини. То съдържа ерукова киселина, мастна киселина, която се свързва с увреждането на сърцето, като канола олиото причинява още редица здравословни проблеми:

 • Израждане на тромбоцитите в кръвта
 • Забавяне на нормалния растеж (поради което използването му в бебешките храни е незаконно)
 • Увреждане, причинено от свободни радикали
 • По-високи рискове от рак, дължащи се на процеса на хидрогениране

Рапицата (от семейство горчичени) съдържа цианидни съединения и дивите животни и дори насекомите го избягват в природата.

Процесът на рафиниране, предназначен да придава мирис и да избелва с цел олиото да е продаваемо включва излагането на рапичното  олио на висока температура, която в голяма степен намалява съдържанието му на омега-3 (вероятно единственият, струващ си истински полезен фактор в него).

Консумацията на „ГМО олио” се свързва с мускулни заболявания и мастна дегенерация на сърцето, бъбреците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. За да го избегнете, внимателно проверявайте етикетите – дори и на така наречените здравословни продукти – защото канола олиото на практика е навсякъде!

Олиото от памучно семе

Това олио се прави от индустриално растение, наситено с пестициди…

Хиляди фабрично произведени храни съдържат олио от памучно семе; то е във всичко от консервите до чипса и другите пакетирани хранителни продукти. Олиото от памучно семе се съдържа дори в напитки като Gatorade. Обаче, памукът не е хранителна култура и следователно не се приема за ядивна култура, а за индустриална.

Прочетете още по темата: Отървете се от умопомрачението, наречено маргарин!

На практика памука може да се пръска с всичко с цел отблъскване на насекомите и за насърчаване на растежа. Върху памуковите растения се използват опасни отрови като трифлуралин, цианид, дикофол, пропаргит и налед. Тези отрови проникват дълбоко в растенията, като буквално ги трансформират в токсични организми.

Макар че може да е ОК за правенето на панталони и ризи, олиото от памучно семена наистина не е безопасно за консумация. Повечето от памуковите растения са генетично модифицирани – променени на молекулярно ниво. Макар че не ядем памуковото растение пряко, извлеченото от него олио съдържа същите свойства като растението.

В добавка към високото количество омега-6 мастни киселини, олиото от памучни семена съдържа сходна протеинова структура като фъстъците, така че хората, които са алергични към фъстъци могат да имат сериозна алергична реакция и към това олио. Обаче, Агенцията за храните и лекарствата (FDA) не изисква поставянето на етикет за алергии върху олиото – макар че фъстъчените олиа могат да са фатални.

Шафрановото олио

Изследвания показват, че повишеното съдържание на Омега-6 мазнини повишава и процентите на смърт от сърдечно заболяване, достатъчна причина за избягването на това олио…

Ако все още вярвате, че наситените мазнини и холестеролът са пряката причина за сърдечните заболявания, тогава шафрановото олио вероятни изглежда като здравословна алтернатива.

Предишни изследвания откриха, че при заменянето на животинските мазнини с растителни олиа като шафрановото, нивата на холестерол наистина падат.

Обаче, онова което предишните изследвания не успяха да оценят е високото съотношение на омега-6 към омега-3 мазнини в тези олиа и че количеството омега-6 мазнини в американския начин на хранене нараства астрономически.

Изследователите днес имат доказателства, че вероятно не холестеролът убива, а омега-6 мазнините. Когато група хора заместват животинските мазнини с богатото на омега-6 мазнини шафраново олио, нивото им на холестерол пада, обаче, процентите на смъртност от сърдечно-съдови заболявания и от заболяване на коронарната артерия се повишава значително в сравнение с хората, консумиращи животински мазнини.

Тези резултати подтикнаха изследователите да преосмислят теориите си относно наситените мазнини, холестерола и сърдечните заболявания и да посочат с пръст по-рано наричаните „здравословни за сърцето” омега-6 мастни киселини като виновника за това.

Соевото олио

Пълната с ГМО, разстройваща хормоните кошмарна „здравословна” храна, която продължават да ви казват, че е безопасна…

О, винаги подозрителната соя. Макар че рекламите ще ви накарат да повярвате, че соята е полезна, защото здравите ни азиатски контрагенти редовно я консумират, това вероятно е един от най-големите хранителни митове, които съществуват. Азиатците се наслаждават на соята във ферментирало състояние и в значително по-малки количества от нас.

Деветдесет и три процента от американската соя е ГМО и повечето от соята, която консумираме е в неферментирало състояние. Тази силно обработена соя се свързва с редица заболявания, включително увреждане на щитовидната жлеза и разстройване на хормоните благодарение на големите количества естрогеноподобни съединения в нея, наречени фитоестрогени. Що се отнася до соевото олио, до 80 процента от олиото, което консумираме днес е соево олио.

То е силно обработено и в голяма степен хидрогенирано и се съдържа в огромна част от продуктите по лавиците в супермаркетите. И не си мислете, че избирането на органична соя ви предпазва кой знае колко… понеже бе открито, че някои така наречените ферми за „органична” соя са измама… предлагайки ГМО продукти, вместо очакваната органична соя. Най-добре е да избягвате соевото олио напълно.

Прочетете още по темата: Полезните и вредните мазнини: най-доброто класиране

Можем почти да ви гарантираме, че в този момент в килера ви с продукти вие имате или някое от тези олиа или храни, съдържащи тези олиа. Може би дори сте използвали едно от тези олио да приготвите вечерята си снощи. А днес осъзнавате тъжната истина, че СТЕ ЛЪГАНИ ОТ ХРАНИТЕЛНО ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ.

Истински здравословните храни биват очерняни – а „така наречените” здравословни храни биват манипулирани от производителите, които стават все по-богати с всеки изминал ден. Като в същото време храната ви става все по-бедна и бедна от хранителна гледна точка с всеки изминал ден!

Какво олио да изберем тогава?

И така, които са най-полезните за готвене олиа? Ето най-добрите олиа, с които бихте могли да замените вредните такива:

Кокосово масло – най-добре е да използвате студено пресовано чисто кокосово масло. НЕ купувайте рафинирано кокосово масло. Ароматът му трябва да ви кара да се чувствате все едно сте на плаж на Карибите. Точката му на горене е висока и то съдържа средно-верижни мастни киселини, които са полезни както за отслабването, така и за нервната система.

Зехтин – Зехтинът не се препоръчва за готвене, но той предоставя впечатляващите ползи за здравето, свързвани със средиземноморския начин на хранене. Купувайте студено пресован зехтин и го използвайте в салати и студени ястия.

Органично масло от хранени на паша животни / гий – Съдържат алфа липоева (ALA) и конюгирана линолова (CLA) мастни киселини, които стимулират отслабването. Съдържа още здравословни късо-верижни мастни киселини, купувайте само органично масло.

Червено палмово масло — Червеното палмово масло се прави от плода, а не от ядките и е нерафинирано, съдържа големи количества витамин Е и бета-каротин. Стабилно е при висока температура и е чудесно за готвене. Непременно купувайте палмово масло, което е сертифицирано като устойчиво.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/alerts/coconutoilsecret/coconutcannabis.php?AFFID=151114&subid=SLCocoCannabis

http://draxe.com/canola-oil-gm/

http://www.thealternativedaily.com/alerts/coconutoilsecret/coconutcannabis.php?AFFID=151114&subid=SLCocoCannabis

Снимка: www.123rf.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *