Факт или мит: Медните гривни облекчават ли артрита?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това е МИТ.

Мед: Древно лекарство

Медта, сияен оранжево-червен елемент, е първият метал, използван от хората. Занаятчиите в Близкия Изток от 5-то и 6 хилядолетия преди Христа изработвали накити, инструменти, съдове, прибори и оръжия от мед.

copper-bracelets-myth

Освен че е полезна като метал, медта също така убива или спира растежа на бактерии и други микроорганизми. Папирусът Смит, една от най-старите откривани някога книги, написана между 2600 и 2200 пр.н.е. отбелязва употребата на мед за дезинфекция на рани в гърдите и на питейна вода.

Носенето на медни гривни за медицински цели има дълга история, която ни връща чак в древен Египет, се казва в Енциклопедията за алтернативна медицина Гейл. Днес медни гривни могат да се закупят в магазините за здравословни храни и в холистични лечебни центрове. Въпреки тяхната популярност липсват научни данни, подкрепящи твърденията за лечебното им действие. За онези, които препоръчват употребата на медни гривни предлаганите от тях ползи се фокусират върху снижаване на възпалението в ставите и облекчаване на болките. Освен ако имате алергия към този метал, медните гривни е малко вероятно да имат вредни странични ефекти и могат да ви изненадат приятно.

Медта е жизненоважна за живота

Медта се съдържа в човешкото тяло като минерал в много малки количества. Тя помага на тялото да използва желязото и поддържа функцията на нервите. Медта е полезна в ензимни системи и помага за производството на енергия и дори за естествения цвят на кожата и косата. Медта помага и за регулирането на кръвното налягане и пулса. Изследвания показват, че медта има и антиоксидантни свойства и помага за отблъскване на рак.

Много хора, страдащи от артрит се кълнат, че медните гривни облекчават болките им. Това е древен народен лек, който държи позициите си дори и в днешно време; обаче, изследванията не подкрепят тези твърдения. Учените отдават всяка забелязана полза от медните гривни при артрит на плацебо ефекта. Ако вярата е достатъчно силна, дори и болката и възпалението могат да затихнат, предоставяйки временно облекчение на симптомите на артрита.

Как се счита, че действат медните гривни

Поддръжниците смятат, че медните гривни облекчават артрита, защото микроскопични частици мед се усвояват през кожата в тялото, където те след това действат за възстановяването на ставния хрущял, който е бил разрушен от артрита. Няма клинични доказателства, че медните гривни снижават болката и възпалението, причинявани от артрита, като от друга страна има доста изобилни доказателства, че медните гривни не носят никакъв клиничен ефект.

Какво показва науката

Според 5-седмично изследване, публикувано през 2013 година в списанието PLOS ONE, медните гривни не показали изобщо никакъв ефект върху симптомите на артрита. Седемдесет души с ревматоиден артрит носели или медни гривни или (без да знаят) магнитни ленти, които не били от мед, нито магнитни, а плацебо. Всеки ден изследователите преглеждали участниците, за да отчитали отичането на ставите, зачервяването и болката, а всяка седмица правели изследвания на кръвта. Участниците отговаряли на въпроси за нивата на болката, а изследователите взимали предвид всички променливи, като лекарства и ниво на развитие на болестта. Нито медните гривни, нито плацебото показали клиничен ефект дори не и минимално клинично подобрение от 20 процента

Резултатът: медните гривни (както и магнитните ленти за китките) не показали по-голям ефект върху артрита от плацебото.

Какво е плацебо?

Възможно е някои хора, които носят мед и изпитват положителни ефекти за здравето си да изпитват плацебо ефект. Плацебото е заместващо или „бутафорно” лечение, насочено да заблуждава получателя. Учените използват плацебо, за да контролират експериментите, защото плацебото се предполага, че е неефикасно като лечение на заболяванията. Когато изследователите използват плацебо и то наистина доведе до подобряване на състоянието, това се нарича „плацебо ефект”.

Учените не знаят със сигурност защо се получава плацебо ефектът. Той може да се дължи на това, че обектът просто вярва, че мнимото лечение го кара да се чувства по-добре.

Още едно изследване

Една от причините много хора, страдащи от артрит да предпочитат да носят гривни пред лекарствата е защото те нямат странични ефекти.

Но ще цитираме още едно изследване, в което изследователи от британските университети Йорк, Хал, Дърам заедно с NHS (Националната здравна служба) откриха, че няма разлика в симптомите, независимо от това дали пациентите носят магнитни ленти или демагнетизирани такива.

Те провели изследване, в което 45 страдащи от артрит пациенти над 50-годишна възраст последователно носили четири ленти за китки в период от 16 седмици.

Изпробвани били закупени от пазарната мрежа магнитни ленти, слабо магнитни ленти, демагнетизирани ленти и медни гривни.

Нивата на болка били оценявани по международно призната скала, като била отбелязвана и употребата на лекарства, се казва в съобщение, публикувано през 2009 година в списанието Complementary Therapies in Medicine.

Не била открита разлика по отношение на ефекта върху болката между четирите вида приспособления, като резултатите за скованост на ставите и необходимост от лекарства били сходни.

Стюърд Ричмънд от Университета Йорк, който водел изследването, казва, Изглежда всички усетени ползи вследствие на носенето на магнитни или медни гривни може да се отдаде на психологически плацебо ефекти.

„Хората са склонни да ги купуват когато страдат от силни болки, а после когато болката отшуми, те приписват това на гривната/лентата. Обаче, резултатите от изследването ни показват, че тези гривни/ленти нямат реално преимущество над плацебо лентите, които не са магнитни и не съдържат мед”.

Д-р Ричмънд добавя, че макар че някои страдащи от артрит пациенти наистина имат по-ниски нива на мед, това е по-скоро последица от заболяването, а не причина.

Магнитните и медни гривни са индустрия, която в световен мащаб реализира продажби за приблизително £2.45 милиарда на година.

Д-р Ричмънд казва още, Осъзнавам, че изследването ни може да разруши мита и да спука няколко балона, но не искам да гледам как хората си пилеят парите на вятъра”.

Важността на медта в храната

Медта може и да не се усвоява в кожата от гривни, но като хранителен елемент тя абсолютно необходима за тялото. Медта помага за изграждането на колагена, подобрява усвояването на желязото и подсилва производството на енергия. Мед можете да си набавяте от:

  • Телешки черен дроб
  • Стриди
  • Морски раци
  • Гъби
  • Зелени зеленчуци
  • Картофи
  • Кашу
  • Леща
  • Бадеми
  • Шоколад

Прочетете за реално помагащ лек: Факт или заблуда: Напоените с джин стафиди облекчават болката

Други алтернативни лечения за артрит

Има и други алтернативни лечения на артрита, които са доказали, че са по-ефикасни от медните гривни. Хранителни добавки като глюкозамин и кондроитин, босвелия, алое вера, котешки нокът, евкалипт и канела и допълнителни лечения като акупунктура и масаж дават надежда, както го правят и алтернативните терапии като тай чи, йога и ки гонг. Само имайте предвид, че над компаниите, продаващи билкови лекове се упражнява малко контрол.

Избрани лекове за артрит от сайта Здрави всеки ден:

Билки срещу ревматоиден артрит

Древна билка разгръща мощните си способности

ВАЮ – Мудра на вятъра

Здравословният начин на живот също е полезен за артрита. Яденето на здравословни, борещи възпалението храни, физическата активност, ограничаването на алкохола и спирането на цигарите са все мъдри решения в посока на снижаване на болката и оздравяване.

За разлика от медните гривни и магнитните ленти, изборът на здравословен начин на живот, изброените по-горе съпътстващи терапии, както и редица народни лекове доказано помагат при артрит. Медната гривна може и да ви помогне, но пък сега, след като вие вече знаете какво е плацебо ефект, може да се насочите към по-ефикасни методи за облекчаването и реалното лечение на артрита. Да повторим за пореден път думите на Хипократ, Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството твоя храна.

И още за артрита:

Най-ефикасният естествен лек за подагра (артрит) и болки в ставите

6 начина да използваме ябълков оцет за лечението на артрит

Здрави всеки ден

 

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-do-copper-bracelets-ease-arthritis/#axzz416nMIAKR

http://www.dailymail.co.uk/health/article-1221015/Copper-bracelet-arthritis-cure-myth-say-scientists-casting-doubt-multi-million-pound-alternative-healthcare-industry.html

http://www.healthline.com/health-slideshow/arthritis-bracelet

http://www.livestrong.com/article/101854-benefits-wearing-copper-bracelets/

Снимки: www.dylanhouselondon.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *