Древна билка разгръща мощните си способности

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Босвелия се използва като болкоуспокояващо средство от векове, но днес се оказва, че тя има мощни способности не само да смазва причиняващото болка  възпаление, а и редица разнородни заболявания, чиято поява вероятно също е свързана с този бич на човешкото тяло – възпалението.

boswellia

Основни факти за босвелията

В продължение на хиляди години, практикуващите народна медицина лечители използват босвелия (Boswellia serrata), за да лекуват множество най-разнообразни заболявания, които знаем че са предизвикани от възпаление. Този билков екстракт се извлича от балсамовата смола, секретирана от дървото босвелия, принадлежащо към семейство лечебни растения, които растат и се използват в Индия, Африка, Китай и Близкия Изток.

БОСВЕЛИЯ: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

  • Учените вече знаят, че хроничното възпаление е причина за много от заболяванията, които измъчват възрастните хора. Тъй като повечето противовъзпалителни лекарства действат като подтискат COX ензимите, изследователите търсят други средства за потушаване на причиняващото болести възпаление.
  • Едно от най-обещаващите противовъзпалителни вещества днес идва от босвелията, традиционен билков лек, използван отдавна за лечение на ставните заболявания и стомашно-чревното възпаление. Съвременните изследвания потвърждават непознато досега действие на босвелията в борбата с възпалението. Босвелията действа различно от повечето традиционни противовъзпалителни вещества, като спира ензимите на липоксигеназата, които са мощни причинители на възпаление и болести.
  • Босвелията е особено ефикасна в подтискането на 5-липоксигеназата, която спомага за развитието на болести, отчасти като допринася за формирането на увреждащите левкотриени. Левкотриените спомагат за развитието на астма, рак и на други болестни процеси.
  • Посредством нейното действие на блокиране на ензима 5-LOX, босвелията показва действие, което помага в битката с рака, атеросклерозата и астмата. Клиничните изследвания разкриват, че босвелията също така облекчава симптомите и дискомфорта при артрита и възпалението на червата.
  • Ново лекарство, наречено 5-LOXIN™ показва особена ефикасност при елиминирането на опасните възпалителни последици от действието на 5-LOX ензимите.

Борба с възпалението чрез спиране на LOX ензимите

С изтеглянето на Vioxx® от пазара и със спадането на продажбите на другите лекарства от същия клас, учените работят извънредно, за да открият естествени вещества, които безопасно блокират основните фактори, предизивикващи възпаление в тялото.

Изследователите фокусират микроскопите си върху билката босвелия, чието действие блокира смъртоносния про-възпалителен ензим, наречен 5-липоксигеназа (5-LOX). Досега има на разположение само ограничени стратегии, които се борят с коварните последици от 5-липоксигеназата, силен причинител на възпалителните процеси, които съпътстват болести толкова различни, колкото са ракът, атеросклерозата, артритът, възпалението на червата и астмата.

В края на 70те години на двадесети век изследователите откриха, че босвелията има забележително противовъзпалително действие, различно от действието на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВЛ) като ибупрофена и аспирина.

НСПВЛ потушават възпалението основно като подтискат ензим, наречен циклооксигеназа-2 (COX-2). За съжаление НСПВЛ също така блокират ензима COX-1, който е необходим за поддържането на лигавицата на стомаха здрава. Макар че НСПВЛ са отчасти ефикасни при лекуването на болката и възпалението, страничните ефекти като възпаление и кървене на стомаха, бъбречна токсичност и пептични язви ги правят по-малко привлекателни за дълга употреба. Основна причина за токсичността на НСПВЛ е свръхподтискането на ензима COX-1.

Проблемът с увреждащите стомаха свойства на НСПВЛ изглеждаше решен през 1999 година с одобряването на селективни COX-2 инхибитори, които показват по-ниска стомашна токсичност от НСПВЛ. Още през юли 2000 година, обаче, Лайф Икстеншън предупреди своите членове за рисковете, свързани със селективните COX-2 инхибитори. От тогава доклади за потенциално опасните за сърцето странични ефекти на COX-2 инхибиторите накараха учените да засилят усилията си в търсенето на по-безопасни възможности.

Потенциални употреби в превенцията и лекуването на рака

Немски учени показаха, че екстрактът от босвелия е по-мощен инхибитор на ензимите, насърчаващи растежа на туморите на рака при хората от някои лекарства за химиотерапия. На база на тези положителни резултати на босвелията, учените смятат, че екстрктите от това растение могат да помогнат в предотвратяването на развиването и разпространението на рака.

Други изследователи изпитаха екстракт от босвелия върху пет различни вида човешки клетки при левкемия и два вида човешки клетки при рак на мозъка. Те откриха, че босвелията спира размножаването на тези ракови клетки като ги подтиква да се самоунищожат. По-силните екстракти от босвелия са по-ефикасни в насърчаването на смъртта на раковите клетки, което показва една зависима от дозата ефикасност. Швейцарските изследователи, провеждащи това изпитание предвиждат, че босвелията може да успее да предотвратява или лекува тези видове рак.

Босвелията, също така, привлича вниманието и на изследователите на рака на простатата. Пробите от ракови клетки от простатата на мъже с това заболяване показват изобилие на 5-LOX ензима. Друго изследване откри, че факторите, които подтискат 5-LOX ензима също убиват и раковите клетки в простатата, което предполага, че 5-LOX инхибиторите, като например, босвелията могат да се прилагат за предотвратяване и подтискане на растежа на рака на простатата.

Екстрактите от босвелия са също обещаващи и в борбата на меланомата, най-смъртоносната форма на рак на кожата. Чрез използването на модерната микроскопия и на проследяващите клетките техники, учените успяха да наблюдават как екстрактите от босвелия карат меланомните клетки да се променят по един оздравителен начин и да възприемат модели на растеж на клетките, наподобяващи тези на нормалните клетки, като по този начин губят способността си да метастазират. Като използват тези техники те също така наблюдават, че босвелията кара фибросаркомните (при рак на съединителната тъкан) клетки да губят способността си да метастазират и след това причинява клетъчното самоубийство (апоптоза) на същите тези клетки. На този етап има достатъчно доказателства, които насърчават изследователите да продължават да търсят терапевтични възможности за лечение с използването на босвелия при някои от най-сериозните заболявания.

Снижава на възпалението и понижава риска от атеросклероза

Възпалението значително допринася за атеросклерозата и за развиването на сърдечни заболявания. Използването на босвелия за подтискане на 5-LOX ензимите и за снижаване на възпалението може да седокаже като важен елемент в предотвратяването и леченеието на атеросклерозата

Изследователите смятат, че ензимът 5-LOX допринася за развиването на атеросклероза по няколко начини. Както отбелязохме по-рано, повишаването на 5-LOX ензимите води до по-голямо количество левкотриенни продукти, които химически карат белите кръвни телца да се прикрепят към артериалните стени. Освен това, левкотриените могат да предизвикат васкуларна пропускливост и оксидация на липопротеинте с ниска плътност (LDL). Това комбинирано въздействие може да спомогне за натрупването на атеросклеротични плаки в артериите, което е познат рисков фактор при сърдечните удари.

Използването на екстракт от босвелия за спиране на производството на левкотриените, причинени от 5-LOX ензимите може следователно да представлява ефективна стратегия за предпазване от и лечение на атеросклероза.

Босвелията облекчава симптомите на артрита

Остеоартритът и ревлматоидният артрит причиняват осакатяваща болка и обездвижване при възрастните хора. Босвелията предлага облекчение на страдащите от артрит, поради своите добре известни аналгитични, противоартритни и противовъзпалителни качества.

В изследване на хора босвелията показва ефикасност при възрастни хора с остеоартрит. Тридесет пациенти с остеоартрит в коляното участвали в двойно сляпо, плацебо контролирано изследване на случаен принцип, продължило 16 седмици. Всички пациенти, които получавали босвелия като хранителна добавка отчели снижаване на болката и подуването, повишена гъвкавост на коляното и способност да изминават по-дълги разстояния.

Ревматоидният артрит е класифициран като автоимунно заболяване, при което тялото атакува собствените си тъкани сякаш са външни нашественици. Босвелията предлага облекчаване при автоимунно причинения ревматоиден артрит. Босвелията спомага за намаляване на имунните клетки, насърчаващи възпалението като увеличава броя на имунните клетки, които спират възпалението. Изследванията показват, че способността на босвелията да модулира имунната система и да спира възпалителния процес могат да помогнат за облекчаването на симптомите на ревматоидния артрит и на други автоимунни заболявания.

Важна подкрепа срещу възпалителните заболявания на червата

Босвелията показва важно лечебно действие срещу улцерозния колит. В клинично изпитание на 30 пациенти с улцерозен колит, 20 пациенти приемали стандартен екстракт от босвелия три пъти на ден в продължение на шест седмици, а другите 10 пациента в контролната група приемали сулфасалазин (НСПВЛ, използвано за лечението на възпалително заболяване на червата) три пъти на ден в продължение на шест седмици. Цели 90% от пациентите, лекувани с босвелия показали подобрение по един или повече индикатори, в сравнение със само 60% в групата, приемала сулфасалазин, показали подобно подобрение. Дори още по-впечатляващо е, че 70% от пациентите, лекувани с босвелия постигнали ремисия на болестта, в сравнение със само 40% от онези, вземали сулфасалазин.

Блокирането на левкотиените облекчава симптомите на астмата

Случаите на астма драматично нарастват. Като възпалително разстройство на дихателните пътища, астмата причинява недостиг на въздух, хриптене, стягане в гърдите и кашлица. Блокирайки предизвиканото от 5-LOX ензимите производство на левкотриени, босвелията предлага облекчение при затруденото дишане, характеризиращо астмата.

В двойно сляпо, плацебо контролирано изследване на 80 пациенти с астма, 40 от тях пиели екстракт от босвелия три пъти на ден за шест седмици, а 40 пациенти пиели плацебо. От пациентите, пили босвелия 70% показаха подобрение в симптомите си, включително способност да вдишват и издишват нормално. Освен това, пациентите приемали болсвелия показаха намаление на еосинопилите, които са белите кръвни телца, свързвани с алергията и астмата, докато само 27% от приемалите плацебо пациенти показаха подобрение на симптомите си.

Заключение

Всяка година учените научават повече за това как възпалението спомага в различни болестни процеси. Последните изследвания хвърлят светлина върху взаимодействието между провъзпалителните ензими липоксигеназа (LOX) и заболявания като рак, атеросклероза и астма.

Дълго използвана като традиционно билково лекарство, босвелията блокира 5-липоксигеназата (5-LOX), един от най-вредните ензими LOX. Лабораторните и клинични изследвания показват, че босвелията е обещаваща в предотвратяването на редица заболявания свързвани с прекомерните нива възпаление в тялото. Босвелията може да е от полза за възрастните които търсят начини да овладеят или да се предпазят от заболявания, причинени от инвалидизиращите последици от хроничното възпаление.

Вики Брауър

Източник: Life Extension, Ancient Herb Suppresses Inflammation

http://www.lef.org/magazine/mag2007/mar2007_report_boswellia_01.htm

Снимка: www.tradeindia.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *