Предписвам ви шоколад, пет причини защо

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

shokolad

Когато учените откриха, че черният шоколад е здравословен, това наистина беше едно от най-чудесните открития на съвременната наука.   Макар че не е точно растителен продукт, шоколадът има растителна основа. Той е пълен с подобряващи здравето флаваноиди, антиоксиданти и  полифеноли. Вие няма как да претоварите тялото си, като от друга страна ще извлечете полза от яденето и на умерено количество от него.

И под ‘умерено количество’ имаме предвид около 30 г на ден натурален шоколад. Той трябва да е черен—поне 70 процента какао—не бял или млечен. Последните варианти на шоколад нямат никаква прилика със здравословния черен шоколад.

Да, той е вкусен и здравословен. Черният шоколад наистина може да подобри качеството на живота ви. Следват 5 причини защо…

  1. Той е храна за мозъка – Знаете, че здравословните мазнини са полезни за мозъка… Но може ли шоколадът наистина да поддържа мозъка ви остър като бръснач? Отговорът е, да! Според изследване, хората пили по две чаши горещо какао всеки ден в продължение на трийсет дни успяват да решат когнитвен тест с 30 процента по-бързо от хората, на които не давали какао. Пациентите с намалено оросяване на мозъка в началото на изследването били с осем процента подобрено оросяване в края на изследването. Яжте повече шоколад, ако искате да имате високи умствени постижения.
  2. Той помага в предпазването от изгаряне от слънце – Ако ядете шоколад, това може всъщност да ви позволи да седите на слънце по-дълго. Яденето на богатия на флаваноиди шоколад защитава кожата от вредните UV лъчи. Колкото по-малко е обработен шоколада, толкова повече флаваноиди съдържа той. Разбира се, това не е извинение да се пържите на слънцето до безкрай.
  3. Той помага в предотвратяването на сърдечни заболявания – В риск ли сте от сърдечно заболяване? Изследване в Шотландия откри, че от близо пет хиляди участника, онези които ядели шоколад повече от пет пъти на седмица снижили риска си от сърдечно заболяване с 42 процента. Това не означава, че трябва да се запасите с шоколадови блокчета… Но означава, че трябва да се сприятелите с качествения черен шоколад. В името на сърцето си!
  4. Той помага за снижаване на възпалението – Възпалението може да доведе до някои гадни проблеми в тялото. Те включват високо кръвно налягане, диабет и сърдечно заболяване. Италианско изследване показва, че хората, които ядат черен шоколад на всеки три дни имат средно 27 процента по-ниски нива на C-реактивния протеин в кръвта си от онези, които изобщо не ядат шоколад. C-реактивният протеин в кръвта е маркер за възпаление, така че колкото по-нисък го поддържате, толкова по-добре.
  5. Той помага за снижаване на стреса – това е полза, на която всеки може да се наслади. Изследователи в Швейцария откриха, че яденето на 40 г черен шоколад на ден в продължение на две седмици снижава нивата на кортизола. Кортизолът, познат като хормона на стреса, може да наруши нормалната функция на хормоните. Той също така повишава възпалението и може да покачи кръвното налягане. Така че когато следващия път вдигнете краката, за да се отпуснете, вземете си и черен шоколад. Така ще постигнете полезно двойно снижаване на кортизола.

Това са някои от внушителните ползи от яденето на черен шоколад. За да се възползвате от тях, помнете да ядете шоколад, който поне 70 процента какао и е органичен.

След като веднъж свикнете с яденето на шололад със 70 процента какао, опитайте с 80 процента и повече. Колкото по-високо е съдържанието на какаото, толкова по-полезен е шоколадът за вас.

Източник: Institute for Natural Healing, Top 5 Reasons to Eat Chocolate Every Day

Снимка: http://aceoflifewellbeingblog.com/

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Бъдете здрави.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *