Загубата на вкуса може да е признак на депресия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Fresh Lemons

Губенето на вкуса може да е ранен признак за депресия, казват учените.

Вкусът е свързан с химикали в мозъка, които контролират настроенията ни, откри изследване.

Когато нивата на тези химикали паднат, което се счита, че се случва когато даден пациент страда от депресия, сетивото ни наречено вкус се притъпява.

Но повишаването на нивата на подобряващите настроението химикали серотонин и норадреналин подобрява вкуса ни, според изследователите.

Екипът от Бристолския университет казва, че откритията им биха могли да обяснят защо загубата на апетит често върви ръка за ръка с депресията.

Тяхното откритие може да доведе до разработването на тест за вкуса, който да позволява на лекарите бързо и точно да избират правилното лекарство за лечението на депресията на пациента.

Цинкът подобрява здравето на костите по 3 малко познати начина

Изследването се занимава с връзката между серотонина и норадреналина и вкуса. Доброволци били помолени да опитват различни храни и била измервана способността им да определят различните вкусове.

След това им давали антидепресанти, които повишават нивата на серотонин и норадреналин.

Резултатите показват, че повишаването на нивата на серотонина подсилва способността са различаване на горчиво и сладко. Повишаването на нивата на норадреналин правело участниците по-чувствителни към горчиво и кисело.

Някои антидепресанти като Prozac покачват нивата на серотонина. Лекарството Edronax повишава количеството норадреналин. Други лекарства могат да подобрят нивата и на двата химикала.

Лекарите сега по никакъв начин не могат да знаят кое лекарство при кой пациент ще действа и често първоначално предписват погрешното лекарство.

Хранителната мая: имуностимулатор с противовирусни и антибактериални свойства

Ако успее да определи правилното лекарство в самото начало, това би стимулирало оздравяването от това заболяване – депресията, която засяга един на пет британци в даден момент от живота им.

Тест за вкуса от този вид може да е готов и на разположение в рамките на три до седем години казват експертите.

Изследователят д-р Джан Меликар казва, „До сега не ни беше лесно да решаваме кое е най-доброто лекарство за депресия.

В резултат на това ние уцелваме в около 60 до 80 процента от случаите. След това са необходими до четири седмици да се види дали лекарството действа или трябва да го сменим. Но с тест за вкуса ще сме в състояние да уцелваме от първия път”.

Д-р Меликар, психиатър, казва, „Ако можем бързо да правим хората здрави отново, това може да е фантастично”.

Истината за мононатриевия глутамат и зарибяващите му невротоксични странични ефекти

Изследването, което е публикувано в списанието Journal Of Neuroscience, може да доведе и до лечения за заболявания като затлъстяване.

„Може да се окаже, че известна част от яденето за успокояване се дължи на това, че човек яде повече, за да усети вкуса, защото вкусът му е притъпен и той усеща храната блудкава”, казва д-р Меликар.

„Ето защо, ако успеем някак да подобрим вкуса на пациента, той може да яде по-малко”.

Предупреждение: Загубата на обонянието може да означава нещо по-сериозно

Черна магия за отслабване

Ужасните неща, които се случват в тялото ви минути след като изпиете газирана напитка

17 признака че тялото ви е твърде киселинно и 9 начина бързо да го алкализирате

Тиква за здрав черен дроб, няколко лека

Източник:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-420722/Losing-sense-taste-sign-depression.html

Снимка: vegkitchen.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *