Предупреждение: Загубата на обонянието може да означава нещо по-сериозно

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Колко остро е обонянието ви? Наслаждавате ли се на въздигащия аромат на прясно изстискан лимонов сок, боровете в гората или на сгряващото удоволствие от уханието на току-що извадения от фурната ябълков сладкиш?

apple tart B1c4XNmCEAAS7Fj

Време е да обърнете внимание на силата на обонянието си. Нови изследвания подсказват, че неспособността при по-възрастните хора да определят миризмите би могла да означава близка смърт. В крайна сметка, обонятелната система е много важна част от процесите в тялото.

Загубата на обоняние се счита за признак за смъртност

Способността ни да различаваме една миризма от друга влияе на апетита и вкуса на храната, на способността ни да надушваме опасности в околната среда и дори на събуждането на спомени. Ако напълно сте загубили обонянието си, това може да е признак за сериозни дегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер – и загуба на живота в рамките на пет години.

Това са заключенията от изследване, проведено по проекта National Social Life, Health and Aging Project (NSHAP) и публикувано в списанието PLOS ONE през октомври тази година (2014). Първо по рода си, това изследване се провежда между 2005 и 2006 година и включва 3000 участника, мъже и жени.

Подлагане на носа на тест

Изследователите изследват способността на участниците да определят пет обикновени миризми: риба, роза, портокал, мента и (обработена) кожа. Участниците се считало, че се провалят на теста – или че нямат обоняние – или аносмия – ако направели четири до пет грешки, че имат умерена загуба на обонянието (хипосмия), ако направели две до три грешки и че имат напълно нормално обоняние (нормосмия), ако не направели нито една грешчица.

По време на последващия втори кръг от събеседвания между 2010 и 2011 година, изследователите анализирали все още живите участници. Те открили, че в промеждутъка от 5 години между анкетите 430 или около 12 процента от първоначалните участници са починали. От онези, които се провалили на теста за обоняние почти 40 процента били починали преди последващата анкета. Сравнете този процент с почти 20-те процента от участниците с умерена загуба на обоняние и с 10-те процента от хората с доста добро обоняние, които всичките също били починали в този период.

Може би най-интересното обаче е че онези участниците, които били с висок риск от смъртност удвоявали вероятността си да починат заради загубата на обоняние си. След вземането предвид на променливи като раса, възраст и социално икономическо положение, станало ясно, че участниците с най-голяма загуба на обоняние при първото им подлагане на тест било далеч по-вероятно да са починали при анкетата пет години по-късно.

Смъртта и загубата на обоняние

Разбира се, изследователите все още не са сигурни, че загубата на обоняние директно повишава риска от смъртност. И все пак тя е далеч по-добър предсказващ фактор, отколкото да кажем рак, сърдечна недостатъчност и белодробно заболяване. Единствено тежкото чернодробно увреждане например е по-категоричен предсказващ фактор.

В близко бъдеще, заключенията от изследването NSHAP биха могли да станат основа за направата на ценен клиничен тест – който ще е лесен и евтин в определянето на пациентите в най-висок риск. Това е важно, защото ранното лечение на заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, например, може да помогне за отсрочването и контролирането на симптомите много по-ефикасно.

Помислете за това по следния начин: Загубването на обонянието е като пословичното канарче в мината. Макар че не причинява смърт, то е ранен предупредителен знак, че нещо е ужасно се е объркало в тялото ви – и мотивацията, от която се нуждаете да направите нещо по въпроса!

Ваш в добро здраве,

Виктор Марконе, МД

Източник:

Warning: Why loss of smell could mean something more serious

Снимка: twitter.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *