„Крос кроул“ техника укрепва нервната система и развитието на мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cross-crawl-400x400

Знаехте ли… за тази кръстосана (крос кроул) техника, която е най-лесният начин за активиране развитието на мозъка и нервната система, даваща му правилните моторни и сетивни стимули, от които той се нуждае, за да контролира функциите на тялото—и по този начин да предотвратява и лекува здравословни проблеми?

Преди бебето да започне да пълзи, то се движи хомолатерално. Това означава, че дясното полукълбо на мозъка контролира дясната страна на тялото, а лявото полукълбо на мозъка контролира лявата страна на тялото.

Ако не успеем да съзреем отвъд този модел на движение, походката ни ще е странна и некоординирана, като дясната ръка и десният крак ще се издават напред едновременно.

Обаче, веднага щом бебето започне да пълзи, то активира контра-латералния модел на движение, който е особено важен за развитието на мозъка и нервната система. То се научава да протяга дясната си ръка, докато лявото му коляно се движи напред и да премества лявата си ръка напред, докато издава дясното си коляно. Продължаваме да учим това кръстосано движение на пълзене докато преминаваме към ходене, тичане и плуване.

Кръстосаният модел на движение изгражда мост между дясното и ляво полукълбо в мозъка, позволявайки на електрическите импулси и информацията да преминава свободно между двете полукълба.

Най-важното вещество за мозъка, което вероятно пренебрегвате в храната си!

Тези модели се съхраняват в мозъка и са отговорни за управляването на нервната ни система, за гръбначните мускули и координацията, и за програмирането на телесните системи да работят заедно като екип.

За жалост, ние пренасяме изживяванията, които сме имали в детството си и в зрелостта си. Моторната функция или развитието на мозъка може да са били влошени поради неправилни условия, неадекватно развитие или травма, преживяна в детството или в зряла възраст.

Когато тялото преживее шок, нервните импулси се объркват. Когато нервните импулси са дезорганизирани, такива са и моторните импулси и сензорните импулси и това застрашава цялостното здраве.

Петимата тибетци – ежедневни ритуали за универсално здраве

Всички телесни системи зависят от обединяването в едно цяло на кръстосания модел на пълзене. Той въздейства дори и на интелектуалните дейности като ученето на език, четенето, координацията между ръцете и очите и общуването.

Признаци, че кръстосания модел на движенията се нуждае от известно подсилване включват:

 • Липса на координация и равновесие
 • Затруднено четене
 • Показване на неспособност за учене, като например дислексия
 • Непохватност
 • Заекване
 • Казването на думите отзад напред

За щастие можете да препрограмирате нервната си система и да укрепите връзката между дясната и лява част на мозъка си като използвате „кръстосани” упражнения. Помнете, нервите са много живи и обичат да учат нови неща; те умират когато не са стимулирани!

Провеждането на режим с изпълнение на кръстосаното упражнение ще…

 • Стимулира цялостно оздравяване
 • Снижи стреса
 • Подобри съсредоточаването
 • Повиши енергията
 • Развие цялостното функциониране на мозък

Cross-crawl

Как да правим кръстосаното упражнение

 1. Застанете с изправен гръб и ръце отстрани на тялото.
 2. При поемане на въздух, вдигнете дясната си ръка нагоре. Докато вдигате дясната си ръка, вдигнете и левия си крак, свивайки го в коляното.
 3. При издишане, свалете дясната си ръка и левия си крак.
 4. При поемане на въздух вдигнете лявата си ръка нагоре. В същото време вдигнете десния си крак, свивайки го в коляното.
 5. При издишане снижете лявата си ръка и десния си крак.

Пълното изпъване, а не скоростта е най-важният компонент в това упражнение. Колкото по-високо вдигате ръцете и краката си, толкова повече ще енергизирате развитието на мозъка, насърчавайки го да съхранява нови и по-ефикасни модели на движение.

Използвайте дишането за забавяне на движенията. По-бавните движения изискват по-прецизен контрол, което предоставя по-големи ползи, по-бързо. Експертите препоръчват правенето на по 200 до 500 повторения на ден, но е важно да спрете при първия признак на умора.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/cross-crawl-technique-strengthen-brain/

Снимки: Health Liputan6.com; Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *